The First Meteor Shower of 2019 – Dark Site Finder

0
The First Meteor Shower of 2019 – Dark Site Finder

Μόλις λίγες μέρες μετά το νέο έτος είναι το πρώτο αστρονομικό γεγονός του 2019. Η βροχή μετεωριτών Quadrantid αναμένεται να φωτίσει τον νυχτερινό ουρανό με πεφταστέρια. Όσον αφορά τους αριθμούς, τα Quadrantids έχουν τη δυνατότητα να είναι μία από τις 3 κορυφαίες βροχές μετεωριτών του έτους, με ρυθμό θέασης από 25 έως 120 μετεωρίτες ανά ώρα. Αλλά δεν παρατηρούνται ευρέως επειδή ο καιρός στις αρχές Ιανουαρίου συχνά δεν ευνοεί την παρατήρηση των άστρων. Αλλά αν έχετε καθαρό ουρανό στην πρόγνωση τη νύχτα της 3ης Ιανουαρίου, σίγουρα αξίζει να είστε σε επιφυλακή.

Ένας πιθανός μετεωρίτης Quadrantid εμφανίζεται πάνω από μια χιονισμένη καμπίνα του Ουαϊόμινγκ το 2017.

Πηγή

Οι τετράπλευροι μετεωρίτες πιστεύεται ότι προέρχονται από συντρίμμια που άφησε ένας αστεροειδής που ονομάζεται 2003 EH1. Αυτός ο αστεροειδής ανακαλύφθηκε μόλις το 2003, αλλά η βροχή των μετεωριτών έχει παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1820. Το όνομα προέρχεται από τον αστερισμό Το τεταρτημόριο τοιχογραφίας. Αν δεν το έχετε ακούσει ποτέ, αυτό συμβαίνει επειδή αυτός ο αστερισμός δεν αναγνωρίζεται πλέον σήμερα ως 1 από τους 88 επίσημους αστερισμούς. Αλλά παρόλα αυτά, το όνομα κόλλησε για τη βροχή των μετεωριτών. Οι μετεωρίτες φαίνεται να ακτινοβολούν από τον σύγχρονο αστερισμό γνωστό ως Μπότες, στον βόρειο ουρανό μεταξύ του Ηρακλή και της Μεγάλης Άρκτου (η Μεγάλη Άρκτος). Αλλά δεν χρειάζεται απαραίτητα να ξέρετε πού Μπότες είναι να απολαύσετε την παράσταση, αφού μετεωρίτες μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στον ουρανό.

Η θέση του ακτινοβόλου όπως εμφανίζεται στις 2:00 UTC από τη δυτική Ευρώπη. Στιγμιότυπο οθόνης από Stellarium

Προβολή τοποθεσίας

Οι βροχές μετεωριτών είναι ένα αστρονομικό γεγονός που επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη φωτορύπανση. Κάτω από έναν ουρανό της πόλης μπορείτε να δείτε μόνο μια χούφτα από τους φωτεινότερους μετεωρίτες. Αλλά από έναν σκοτεινό ουρανό οι ρυθμοί μετεωριτών αυξάνονται πολύ. Οι μετεωρίτες Quadrantids είναι χαμηλότεροι κατά μέσο όρο από άλλες βροχές μετεωριτών, επομένως η θέαση από έναν σκοτεινό ουρανό είναι ακόμη πιο σημαντική. Ρίξτε μια ματιά στη λίστα με τις σκοτεινές τοποθεσίες ή χρησιμοποιήστε τον χάρτη φωτορύπανσης για να βρείτε το δικό σας σημείο. Αναζητήστε ένα μέρος με ανοιχτή θέα στον ουρανό χωρίς δέντρα, λόφους, κτίρια κ.λπ. Το βόρειο ημισφαίριο ευνοείται από το νότιο ημισφαίριο επειδή η ακτινοβολία ανεβαίνει ψηλότερα στον ουρανό. Δυστυχώς για τους θεατές του νότιου ημισφαιρίου, θα είναι τυχεροί να δουν οποιοδήποτε.

Ένας μετεωρίτης Quadrantid φαίνεται από το Νέο Μεξικό το 2013. Εικόνα από Μάικ Λεβίνσκι

Πότε να παρακολουθήσετε

Η βροχή των μετεωριτών θα κορυφωθεί το πρωί της 4ης Ιανουαρίου. Σύμφωνα με την Διεθνής Οργανισμός Μετεωριτών, η καλύτερη ώρα θα είναι 2:00 UTC. Σε σύγκριση με άλλες βροχές, η κορυφή Quadrantids είναι πολύ στενή και διαρκεί μερικές ώρες, πριν πέσει απότομα. Εάν η πρόβλεψη ισχύει, τότε η Ευρώπη ευνοείται αφού η ακτινοβολία θα είναι ψηλότερα στον ουρανό στις 2 π.μ. Αλλά οι βροχές μετεωριτών δεν είναι πάντα προβλέψιμες, επομένως αξίζει να παρακολουθήσετε από οπουδήποτε στο βόρειο ημισφαίριο. Μειωμένα ποσοστά Quadrantids μπορούν να παρατηρηθούν ανά πάσα στιγμή από 1 έως 10 Ιανουαρίου. Ενώ οι αριθμοί των μετεωριτών ποικίλλουν από έτος σε έτος, ο μεγαλύτερος παράγοντας είναι συνήθως το φως του φεγγαριού. Η φάση της σελήνης είναι πολύ ευνοϊκή το 2019, αφού η νέα σελήνη έρχεται μόλις 1 ημέρα αργότερα.

Μετεωρίτες τετράπλευρου φαίνονται στους ουρανούς πάνω από την Αλαμπάμα το 2012. Εικόνα από NASA

Προβολή Συμβουλών

    • Φέρτε πολλά ζεστά ρούχα, κουβέρτες, έναν υπνόσακο κ.λπ. Φαίνεται πάντα πολύ κρύο όταν κοιτάζετε τα αστέρια επειδή δεν κυκλοφορείτε πολύ.
    • Φέρτε ζεστά ροφήματα και σνακ, θα σας βοηθήσουν να μείνετε έξω περισσότερο. Οι νύχτες στις αρχές Ιανουαρίου είναι πολύ μεγάλες.
    • Προσπαθήστε να ξαπλώσετε ανάσκελα για να καταλάβετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του ουρανού. Μια καρέκλα κάμπινγκ που είναι ξαπλωμένη ή μια κουβέρτα είναι η καλύτερη για αυτό.
    • Παρακολουθήστε για τουλάχιστον 1 ώρα. Τα μάτια σας χρειάζονται λίγο χρόνο για να προσαρμοστούν στο σκοτάδι για να έχετε την καλύτερη θέα και να μπορέσετε να δείτε τους πιο αμυδρά μετεωρίτες.
    • Εχε υπομονή. Μερικές φορές οι μετεωρίτες έρχονται σε εκρήξεις. Μπορεί να μην δείτε κανένα σε 10 λεπτά και μετά να δείτε 10 σε 1 λεπτό.
Σχετική ανάρτηση: Πώς να φωτογραφίσετε μια βροχή μετεωριτών

Schreibe einen Kommentar