Perseid Meteor Shower 2016 – Dark Site Finder

1
Perseid Meteor Shower 2016 – Dark Site Finder

Έρχεται αυτή την εβδομάδα ένα από τα αγαπημένα μου αστρονομικά γεγονότα της χρονιάς: η βροχή των μετεωριτών των Περσείδων. Εκατοντάδες ή χιλιάδες μετεωρίτες θα διασχίσουν τον ουρανό τις πιο δραστήριες νύχτες. Σε ένα τυπικό έτος μπορείτε να περιμένετε να δείτε περίπου 80 μετεωρίτες την ώρα κατά τη διάρκεια της αιχμής. Αλλά φέτος η NASA προβλέπει ένα ξέσπασμα και τα ποσοστά θα μπορούσαν εύκολα να είναι διπλάσια. Ο μόνος τρόπος για να μάθετε με βεβαιότητα τι θα συμβεί είναι να παρακολουθήσετε μόνοι σας.

_IGP0247Δύο μετεωρίτες της Περσείδας καταγράφηκαν σε μία μόνο έκθεση 30 δευτερολέπτων από το όρος Brockway του Μίσιγκαν.

Πού να πάτε

Ο Αύγουστος είναι ένας από τους καλύτερους μήνες για παρατήρηση των άστρων, επειδή ο καιρός είναι συνήθως καθαρός και ζεστός στο μεγαλύτερο μέρος του βόρειου ημισφαιρίου. Από μια πόλη, η φωτορύπανση θα πνίξει όλους εκτός από τους φωτεινότερους μετεωρίτες. Έτσι, για να δείτε τους περισσότερους μετεωρίτες, θα θέλετε να πάτε κάπου σκοτεινά. Χρησιμοποιήστε αυτόν τον χάρτη για να βρείτε μια σκοτεινή τοποθεσία παρατήρησης κοντά σας. Προτείνω μια πράσινη ζώνη ή πιο σκούρα. Αναζητήστε ένα μέρος που έχει καθαρή θέα στον ουρανό χωρίς πολλά δέντρα. Αποφύγετε μέρη όπου μπορεί να έχετε προβολείς ή φώτα δρόμου να λάμπουν στα μάτια σας.

_IGP1435

Αυτός ο μετεωρίτης βολίδας άφησε ένα ίχνος ατμού πάνω από τη λίμνη Superior στο Μίσιγκαν.

Πότε να κοιτάξετε

Η κορύφωση της βροχής μετεωριτών αναμένεται νωρίς το πρωί της Παρασκευής στις 12 Αυγούστου. Φέτος, η σελήνη που διογκώνεται θα δύσει περίπου στη 1 π.μ. Πριν από αυτό, το φωτεινό φεγγάρι θα κρύψει την πλειοψηφία των μετεωριτών. Αλλά με τις περισσότερες βροχές μετεωριτών, ούτως ή άλλως είναι πιο ενεργοί τις πρώτες πρωινές ώρες σε σύγκριση με το βράδυ. Μετά τη 1 π.μ. ο ουρανός θα είναι σκοτεινός αφήνοντας περίπου 3 καλές ώρες (ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος σας) για παρακολούθηση μετεωριτών πριν ξεκινήσει το πρωινό λυκόφως. Τα πρωινά πριν και μετά την αιχμή θα πρέπει επίσης να είναι αξιοπρεπή. Οι αριθμοί δεν θα είναι τόσο υψηλοί, αλλά μπορεί να υπάρχουν ακόμα εκπλήξεις, σαν μια λαμπερή βολίδα. Αφαιρέστε περίπου 40 λεπτά για τη δύση του φεγγαριού εάν βλέπετε την Πέμπτη το πρωί και προσθέστε περίπου 40 λεπτά εάν βλέπετε το πρωί του Σαββάτου. Χρησιμοποιήστε αυτόν τον ιστότοπο για να βρείτε τις ακριβείς ώρες δύσης και λυκόφωτος για την τοποθεσία σας.

_IGP4845-Επεξεργασία

Το 2014, το έντονο φως του φεγγαριού έκανε την πλειονότητα των μετεωριτών των Περσείδων αόρατα πάνω από το Salt Creek στο Ιλινόις.

Τι να περιμένεις

Οι Περσείδες έχουν πάρει το όνομά τους επειδή αν εντοπίσετε τα ίχνη τους φαίνεται να ακτινοβολούν προς τα έξω από τον αστερισμό του Περσέα. Αλλά δεν χρειάζεται να ξέρετε πού είναι ο Περσέας για να απολαύσετε την παρακολούθηση, καθώς οι μετεωρίτες μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στον ουρανό. Ο αριθμός των μετεωριτών που πραγματικά παρατηρήθηκαν θα είναι συνήθως μικρότερος από τους προβλεπόμενους ρυθμούς. Αυτό συμβαίνει επειδή οι αστρονόμοι χρησιμοποιούν έναν ωριαίο ρυθμό Zenithal (ZHR) που προϋποθέτει τέλειες συνθήκες με την ακτινοβολία στο ζενίθ. Για να μεγιστοποιήσετε τον αριθμό των μετεωριτών που θα δείτε, θα πρέπει να αφήσετε τα μάτια σας να προσαρμοστούν στο σκοτάδι, ώστε να μπορείτε να δείτε τα πιο αμυδρά αστέρια και μετεωρίτες. Αυτό μπορεί να διαρκέσει έως και 15 λεπτά. Οι φακοί, οι προβολείς αυτοκινήτου και οι οθόνες τηλεφώνου μπορούν να καταστρέψουν τη νυχτερινή σας όραση. Χρησιμοποιήστε έναν κόκκινο φακό εάν χρειάζεστε φως αλλά θέλετε να διατηρήσετε τη νυχτερινή σας όραση.

Αν έχετε ξαπλωμένη καρέκλα θαλάσσης, χρησιμοποιήστε την για να μπορείτε να γέρνετε πίσω για να τραβήξετε όσο το δυνατόν περισσότερο ουρανό. Διαφορετικά μπορεί να θέλετε να ξαπλώσετε σε μια κουβέρτα. Οι μετεωρίτες συχνά θα έρθουν σε εκρήξεις. Μερικές φορές θα περάσετε 10 λεπτά χωρίς να δείτε ένα και μετά θα δείτε ξαφνικά 3 σε 10 δευτερόλεπτα. Μερικοί από τους πιο αξέχαστους μετεωρίτες θα είναι οι βολίδες ή οι μπολίδες. Αυτά μπορεί να είναι εξαιρετικά φωτεινά, να φωτίζουν το τοπίο, να σπάνε σε κομμάτια και συχνά να αφήνουν πίσω τους ένα ίχνος ατμού αφού καούν. Αλλά αυτά είναι τυχαία και απρόβλεπτα. Μπορεί να θέλετε να φέρετε λίγο καφέ ή ένα ενεργειακό ποτό για να μείνετε ξύπνιοι. Επίσης, μην ξεχάσετε να φέρετε ζεστά ρούχα, καθώς θα αισθάνεστε πολύ πιο δροσερά από ό,τι περιμένετε όταν δεν κινείστε πολύ.

DSC_8494

Στις 8/3/2016, ένας πρώιμος μετεωρίτης της Περσείδας συνέπεσε με την εμφάνιση του βόρειου σέλας πάνω από το Dayton, WY.

Πώς να φωτογραφίσετε

Αυτός είναι απλώς ένας πολύ βασικός οδηγός για τη φωτογράφηση μιας βροχής μετεωριτών.

Απαιτούμενος εξοπλισμός:

 • Μια κάμερα με χειροκίνητα χειριστήρια που σας επιτρέπει να ορίσετε μεγάλη έκθεση. Μια DSLR λειτουργεί καλύτερα και η λήψη σε ακατέργαστη μορφή θα σας προσφέρει την υψηλότερη ποιότητα εικόνας.
 • Ένας φαρδύς και γρήγορος φακός (f2.8) θα σας δώσει την καλύτερη ευκαιρία να τραβήξετε αμυδρά μετεωρίτες.
 • Ένα στιβαρό τρίποδο είναι απαραίτητο για να κρατάτε τη φωτογραφική μηχανή σταθερή.
 • Ένα διαστημόμετρο θα σας επιτρέψει να τραβάτε φωτογραφίες ασταμάτητα. Αυτή μπορεί να είναι μια εξωτερική συσκευή ή μπορεί να είναι ενσωματωμένη στην κάμερά σας. Ορισμένες κάμερες σάς επιτρέπουν ακόμη και να συνδεθείτε σε μια εφαρμογή μεσομετρητή στο τηλέφωνό σας.

Βήμα βήμα

 1. Μην ξεχάσετε να φορτίσετε την μπαταρία σας και να καθαρίσετε την κάρτα μνήμης εκ των προτέρων.
 2. Τοποθετήστε την κάμερά σας στο τρίποδο και βρείτε μια καλή σύνθεση. Το να συμπεριλάβετε κάτι στο προσκήνιο θα προσθέσει ενδιαφέρον. Βεβαιωθείτε επίσης ότι το τρίποδο βρίσκεται σε σημείο όπου δεν θα χτυπηθεί ή δεν θα ενοχληθεί.
 3. Ρυθμίστε χειροκίνητα την εστίασή σας στο άπειρο. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο τη νύχτα ανάλογα με τον φακό. Μπορεί να θέλετε να εστιάσετε στην απόσταση κατά τη διάρκεια της ημέρας και να το αφήσετε εκεί. Ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη ζωντανή προβολή και να κάνετε μεγέθυνση σε ένα φωτεινό αστέρι.
 4. Ρυθμίστε το διάφραγμα του φακού σε ορθάνοιχτο (f2,8 αν είναι δυνατόν). Ρυθμίστε το χρόνο έκθεσης στα 20-30 δευτερόλεπτα. Αυτό θα διαφέρει ανάλογα με το πόσο φαρδύς είναι ο φακός σας. Η πολύ μεγάλη έκθεση θα κάνει τα αστέρια να ακολουθήσουν. Χρησιμοποιήστε πολύ υψηλό ISO εάν η φωτογραφική σας μηχανή μπορεί να το χειριστεί χωρίς πολύ θόρυβο. Εάν υπάρχει μεγάλη φωτορύπανση, τότε δεν θα μπορείτε να πάτε τόσο ψηλά. Αλλά συχνά πυροβολώ σε ISO6400 και πάνω.
 5. Ρυθμίστε το διαστημόμετρο σας για να τραβήξετε όσο το δυνατόν περισσότερες φωτογραφίες.
 6. Εάν βρίσκεστε σε περιοχή με υψηλή υγρασία, παρακολουθήστε τον φακό της κάμερας για δροσιά. 2 θερμαντήρες χεριών δεμένοι στο φακό με λαστιχάκι μπορεί να εμποδίσουν το θάμπωμα του φακού σας.
 7. Μεταεπεξεργασία: Ακόμη και η καλύτερη κάμερα θα πρέπει να έχει εφαρμογή μείωσης θορύβου στις εικόνες μετά. Χρησιμοποιώ το Lightroom για αυτό και μετά εξάγω όλες τις εικόνες ως JPEG. Στη συνέχεια, έχετε την επιλογή να κάνετε όλες τις εικόνες σε ένα βίντεο με καθυστέρηση ή να τις στοιβάζετε για να δημιουργήσετε ράγες εκκίνησης. Τα δωρεάν προγράμματα VirtualDub και Starstax είναι υπέροχα για αυτό.

Schreibe einen Kommentar