Geminid Meteor Shower 2018 – Dark Site Finder

1
Geminid Meteor Shower 2018 – Dark Site Finder

Ένας μετεωρίτης Geminid πάνω από τα Βραχώδη Όρη της Μοντάνα το 2017 [Buy Photo]

Η βροχή μετεωριτών Geminid είναι σταθερά η καλύτερη της χρονιάς. Με ζενίθαλ ωριαία συχνότητα (ZHR) έως και 120 μετεωριτών σε μια από τις μεγαλύτερες νύχτες του χρόνου, οι συνθήκες δεν βελτιώνονται πολύ για να δεις πεφταστέρια. Επειδή είναι στα μέσα Δεκεμβρίου, δεν θεωρείται τόσο ευρέως όσο οι Περσείδες του Αυγούστου. Οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο συννεφιασμένος καιρός καθιστούν μια πρόκληση να την παρατηρήσετε. Αλλά αν έχετε καθαρό ουρανό στην πρόγνωση, σίγουρα αξίζει να κάνετε τον κόπο να δείτε.

Πηγή

Οι μετεωρίτες των Διδύμων προέρχονται από έναν αστεροειδή πλάτους 5 χιλιομέτρων που ονομάζεται 3200 Φαέθων. Αυτό το καθιστά μοναδικό επειδή όλες οι άλλες βροχές μετεωριτών είναι γνωστό ότι προέρχονται από κομήτες. 3200 Η τροχιά του Φαέθωνα τον φέρνει πιο κοντά στον ήλιο από οποιονδήποτε άλλο ονομαζόμενο αστεροειδή. Καθώς αιωρείται γύρω από τον ήλιο, ρίχνει μικροσκοπικά κομμάτια σκόνης και συντρίμμια. Όταν η Γη συναντά αυτά τα συντρίμμια, τα κομμάτια εισέρχονται στην ανώτερη ατμόσφαιρά μας όπου θα καούν. Τα περισσότερα μετεωροειδή, όπως είναι γνωστά, έχουν εκπληκτικά μόνο το μέγεθος ενός κόκκου άμμου. Αλλά αφήνουν πίσω τους φωτεινά ίχνη φωτός λόγω της εξαιρετικής ταχύτητάς τους (35 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο). Σε αντίθεση με άλλες βροχές μετεωριτών που έχουν παρατηρηθεί εδώ και πολλές εκατοντάδες χρόνια, οι Δίδυμοι εμφανίστηκαν για πρώτη φορά το 1862. Από τότε, οι αριθμοί έχουν αυξηθεί. Μόλις το 1983 ανακαλύφθηκε τελικά η πηγή της βροχής των μετεωριτών. Οι Δίδυμοι φαίνεται να ακτινοβολούν από τον αστερισμό των Διδύμων, εξ ου και το όνομά τους. Αλλά δεν χρειάζεται απαραίτητα να γνωρίζετε πού βρίσκεται ο Δίδυμος για να απολαύσετε την παράσταση, αφού μετεωρίτες μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στον ουρανό.


Οι Δίδυμοι πετούν μέσα από έναν φεγγαρόλουστο ουρανό πάνω από τον Κόλπο του Μεξικού το 2014. [Buy Photo]

Προβολή τοποθεσίας

Οι βροχές μετεωριτών είναι ένα αστρονομικό γεγονός που επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη φωτορύπανση. Κάτω από έναν ουρανό της πόλης μπορείτε να δείτε μόνο μια χούφτα από τους φωτεινότερους μετεωρίτες. Αλλά από έναν σκοτεινό ουρανό οι ρυθμοί μετεωριτών αυξάνονται πολύ. Ρίξτε μια ματιά στη λίστα με τις σκοτεινές τοποθεσίες ή χρησιμοποιήστε τον χάρτη φωτορύπανσης για να βρείτε το δικό σας σημείο. Αναζητήστε ένα μέρος με ανοιχτή θέα στον ουρανό χωρίς δέντρα, λόφους, κτίρια κ.λπ. Το βόρειο ημισφαίριο θα έχει καλύτερη θέα επειδή ο ακτινοβόλος Δίδυμος υψώνεται ψηλότερα στον ουρανό. Το νότιο ημισφαίριο θα δει μειωμένο αριθμό πεφταστέρων, αλλά και πάλι ένα αξιοπρεπές σόου.


6 μετεωρίτες διασχίζουν τον ανατολικό ουρανό όπως φαίνεται από μια μπλόφα στο Μιζούρι με θέα στον ποταμό Μισισιπή. [Buy Photo]

Πότε να παρακολουθήσετε

Η μέγιστη αιχμή θα είναι το πρωί της 14ης. Η απόλυτη καλύτερη ώρα θα είναι στις 12:30 UTC. Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλες βροχές μετεωριτών, θα υπάρχει ακόμα ένας καλός αριθμός που θα δούμε νωρίτερα το βράδυ επίσης. Μειωμένα ποσοστά Διδύμων μπορούν να παρατηρηθούν ανά πάσα στιγμή από τις 4 έως τις 17 Δεκεμβρίου. Ενώ οι αριθμοί των μετεωριτών ποικίλλουν από έτος σε έτος, ο μεγαλύτερος παράγοντας είναι συνήθως το φως του φεγγαριού. Το φεγγάρι δεν θα είναι μεγάλο πρόβλημα το 2018. Η σελήνη που αυξάνεται κατά 35% θα δύσει στις 23:00 στα περισσότερα μέρη. Αυτό αφήνει την υπόλοιπη νύχτα απαλλαγμένη από το φως του φεγγαριού που την καθιστά ιδανική για να βλέπεις μετεωρίτες.


Ένας πρώιμος μετεωρίτης Geminid πάνω από τη λίμνη Spring, Ιλινόις

Άλλες συμβουλές προβολής

  • Φέρτε πολλά ζεστά ρούχα, κουβέρτες, έναν υπνόσακο κ.λπ. Φαίνεται πάντα πολύ κρύο όταν κοιτάζετε τα αστέρια επειδή δεν κυκλοφορείτε πολύ.
  • Φέρτε ζεστά ροφήματα και σνακ, θα σας βοηθήσουν να μείνετε έξω περισσότερο. Οι νύχτες του Δεκεμβρίου είναι πολύ μεγάλες.
  • Προσπαθήστε να ξαπλώσετε ανάσκελα για να καταλάβετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του ουρανού. Μια καρέκλα κάμπινγκ που είναι ξαπλωμένη ή μια κουβέρτα είναι η καλύτερη για αυτό.
  • Παρακολουθήστε για τουλάχιστον 1 ώρα. Τα μάτια σας χρειάζονται λίγο χρόνο για να προσαρμοστούν στο σκοτάδι για να έχετε την καλύτερη θέα και να μπορέσετε να δείτε τους πιο αμυδρά μετεωρίτες.
  • Εχε υπομονή. Μερικές φορές οι μετεωρίτες έρχονται σε εκρήξεις. Μπορεί να μην δείτε κανένα σε 10 λεπτά και μετά να δείτε 10 σε 1 λεπτό.


Ένας μετεωρίτης εμφανίζεται κοντά στον αστερισμό του Ωρίωνα όπως φαίνεται από την περιοχή αναψυχής της πολιτείας Richard Bong.

Συμβουλές φωτογραφίας

Επειδή τα πεφταστέρια είναι τυχαία και μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στον ουρανό, η φωτογραφία με μετεωρίτες έχει να κάνει με τη μεγιστοποίηση των πιθανοτήτων σας. Αυτό σημαίνει να τραβήξετε όσο το δυνατόν περισσότερες φωτογραφίες, χρησιμοποιώντας τον ευρύτερο φακό σας. Ακόμα καλύτερο είναι αν έχετε δύο κάμερες και μπορείτε να τις κατευθύνετε προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιπλέον μπαταρίες και ότι είναι πλήρως φορτισμένες. Καθαρίστε τις κάρτες μνήμης εγκαίρως, ώστε να υπάρχει αρκετός χώρος. Ακολουθούν ορισμένες προτεινόμενες ρυθμίσεις κάμερας:

 • Ρυθμίστε την εστίαση στο άπειρο (∞). Ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τη ζωντανή προβολή για να κάνετε μεγέθυνση σε ένα φωτεινό αστέρι και να μειώσετε την εστίαση.
 • Χρησιμοποιήστε το ευρύτερο διάφραγμα του φακού σας ή σταματήστε το ελαφρώς προς τα κάτω. Ρυθμίστε την έκθεση σε περίπου 30 δευτερόλεπτα και χρησιμοποιήστε ένα υψηλό ISO, όπως το 6400. Αυτό μπορεί να χρειαστεί να ρυθμιστεί με βάση το σκοτάδι του ουρανού σας.
 • Χρησιμοποιήστε ένα χρονόμετρο διαστήματος για συνεχείς εκθέσεις. Αυτή μπορεί να είναι μια εξωτερική συσκευή, ενσωματωμένη στην κάμερά σας ή ακόμη και να ελέγχεται μέσω μιας εφαρμογής τηλεφώνου.
 • Βεβαιωθείτε ότι το τρίποδο σας είναι ασφαλές και δεν θα φυσήξει. Εάν υπάρχει πολλή υγρασία στον αέρα, η τοποθέτηση θερμαντικών χεριών στην κουκούλα του φακού σας θα σας βοηθήσει να κρατήσετε τη δροσιά και τον παγετό από το γυαλί.

Πιθανότατα θα δείτε περισσότερους μετεωρίτες από αυτούς που φωτογραφίζετε στην πραγματικότητα. Το ανθρώπινο μάτι μπορεί να ανιχνεύσει την κίνηση των αμυδρά μετεωριτών καλύτερα από έναν αισθητήρα κάμερας. Αλλά οι φωτεινότερες βολίδες και τα μπολίδια μπορούν να δημιουργήσουν μερικές εκπληκτικές εικόνες. Καλή τύχη!


Το κλειδί για πικνίκ στο Εθνικό Πάρκο Everglades είναι μια τέλεια τοποθεσία θέασης. [Buy Photo]

Schreibe einen Kommentar