6 πιο θεαματικά πράγματα που μπορείτε να δείτε από μια σκοτεινή τοποθεσία – Dark Site Finder

0
6 πιο θεαματικά πράγματα που μπορείτε να δείτε από μια σκοτεινή τοποθεσία – Dark Site Finder

Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να δείτε όταν ξεφύγετε από τη φωτορύπανση και βρεθείτε κάτω από έναν εντελώς σκοτεινό ουρανό. Ένα τηλεσκόπιο ή κιάλια σίγουρα θα σας δείξει περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά για τα περισσότερα από τα στοιχεία αυτής της λίστας δεν απαιτούνται. Βρείτε μια σκοτεινή τοποθεσία κοντά σας και δείτε αν μπορείτε να παρατηρήσετε μερικά από τα παρακάτω φαινόμενα. Για καλύτερη θέα, αποφύγετε το έντονο φως του φεγγαριού και φροντίστε να αφήσετε τα μάτια σας να προσαρμοστούν στο σκοτάδι για τουλάχιστον 20 λεπτά.

1. Ο Γαλαξίας

Ο καλοκαιρινός γαλαξίας είναι το αγαπημένο μου αντικείμενο για να δω από μια σκοτεινή τοποθεσία. Καλύπτοντας ένα μεγάλο μέρος του ουρανού και γεμάτη λεπτομέρειες, η θέα προκαλεί δέος. Ορατός εν μέρει από τον Μάρτιο-Νοέμβριο, ο φωτεινός πυρήνας του γαλαξία είναι όπου συγκεντρώνονται τα περισσότερα νεφελώματα, αστρικά σμήνη και διαστρικά νέφη σκόνης. Μάθετε περισσότερα για το πώς να δείτε τον Γαλαξία. Παρόλο που μπορεί να είναι πιο δύσκολο να βγεις έξω στο κρύο, η θέα του Ωρίωνα στον χειμωνιάτικο γαλαξία είναι πάντα ένα εντυπωσιακό θέαμα.

DSC_8004-Επεξεργασία-54Ο Γαλαξίας λάμπει πάνω από το φαράγγι Bighorn στη νοτιοανατολική Μοντάνα. [Buy Photo]

2. Μετεωρίτες

Κάτω από έναν εντελώς σκοτεινό ουρανό, περίπου 6 μετεωρίτες την ώρα θα είναι ορατοί τη μέση νύχτα. Μερικά από αυτά θα είναι αμυδρά και ελάχιστα αντιληπτά, αλλά υπάρχει πάντα η πιθανότητα μια απρόβλεπτη φωτεινή βολίδα ή μια έντονη λάμψη να φωτίσει τον ουρανό. Για να δείτε περισσότερους μετεωρίτες, θα θελήσετε να παρατηρήσετε κατά τη διάρκεια μιας βροχής μετεωριτών, που προκαλείται από τη συνάντηση της Γης με συντρίμμια κομήτη ή αστεροειδών στην ετήσια τροχιά της. Οι καλύτερες βροχές μετεωριτών είναι οι Περσείδες τον Αύγουστο, οι Δίδυμοι τον Δεκέμβριο, οι Τεταρτοειδείς τον Ιανουάριο, οι Λυρίδες τον Απρίλιο και οι Ωριωνίδες τον Οκτώβριο. Μάθετε περισσότερα για τις επερχόμενες βροχές μετεωριτών εδώ: Οδηγός βροχής μετεωριτών του EarthSky.

DSC_0945Ένας μετεωρίτης της Περσείδας καίγεται στον ουρανό πάνω από τη λίμνη Beartooth στο Wyoming. [Buy Photo]

3. Το Aurora Borealis

Το βόρειο σέλας, που προκαλείται από φορτισμένα σωματίδια από τον ήλιο που αλληλεπιδρούν με τη μαγνητόσφαιρα της γης, μπορεί να είναι μαγευτικό για παρακολούθηση. Παρόλο που είναι περιστασιακά ορατό από χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη, είναι καλύτερο να βρίσκεστε πάνω από 45° βόρεια για να το δείτε. Από αυτό το γεωγραφικό πλάτος είναι συνήθως ορατό μερικές φορές το χρόνο, με αυξανόμενη συχνότητα όσο βορειότερα πηγαίνετε στην Αρκτική. Το Aurora Australis μπορεί επίσης να δει από το νότιο ημισφαίριο, αλλά μόνο από την Ανταρκτική, την Τασμανία και τη Νέα Ζηλανδία. Επισκέψου το Δείτε TheAurora.com για να μάθετε τι προκαλεί αυτά τα όμορφα φώτα και πώς να τα προσέχετε.

_IGP5919Στις 22 Ιουνίου 2015, το σέλας γέμισε τον μισό ουρανό στο Blue Mounds του Ουισκόνσιν. [Buy Photo]

4. Δορυφόροι

Οι δορυφόροι είναι το μόνο πράγμα σε αυτή τη λίστα που είναι αφύσικο. Αλλά σε αντίθεση με τους μετεωρίτες, οι δορυφορικές εκλάμψεις μπορούν να προβλεφθούν. Υπάρχουν εφαρμογές και ιστοσελίδες που θα απαριθμήσει τα δορυφορικά περάσματα ορατά από μια συγκεκριμένη τοποθεσία. Οι δορυφόροι προβάλλονται καλύτερα μέσα σε λίγες ώρες μετά τη δύση του ηλίου ή την ανατολή του ηλίου αντί για τη μέση της νύχτας. Υπάρχουν χιλιάδες σε τροχιά γύρω από τη γη, αλλά 2 από τους πιο δημοφιλείς δορυφόρους για να δείτε είναι οι δορυφόροι Iridium και ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS). Κατά τη διάρκεια ενός καλού περάσματος, ο ISS μπορεί να παραμείνει ορατός για πάνω από 5 λεπτά και μπορεί να λάμπει τόσο φωτεινός όσο ο πλανήτης Αφροδίτη. Αντίθετα, ένας δορυφόρος Iridium θα είναι μόλις ορατός έως ότου ξαφνικά εκλάμψει πολύ έντονα για αρκετά δευτερόλεπτα, ξεπερνώντας οτιδήποτε άλλο στον ουρανό εκτός από το φεγγάρι.

_igp9961-επεξεργασία Μια φωτοβολίδα ιριδίου λάμπει πάνω από τον γαλαξία.

5. Το Ζωδιακό Φως

Το ζωδιακό φως είναι ένας μεγάλος, διάχυτος κώνος φωτός που εκτείνεται προς τα πάνω από τον ορίζοντα μπροστά ή πίσω από τον ήλιο. Φαίνεται καλύτερα μερικές ώρες μετά τη δύση του ηλίου ή πριν την ανατολή του ηλίου. Αναζητήστε το μετά το ηλιοβασίλεμα στα δυτικά την άνοιξη και πριν την ανατολή στα ανατολικά το φθινόπωρο. Το φως προκαλείται από τον ήλιο που φωτίζει σωματίδια σκόνης μέσα στο ηλιακό σύστημα. Ονομάζεται ζωδιακό φως επειδή το φως εκτείνεται μέχρι την πορεία του ζωδιακού κύκλου. Ο ζωδιακός κύκλος, (ή εκλειπτική) είναι η διαδρομή που όλοι οι πλανήτες, ο ήλιος και η σελήνη διασχίζουν τον ουρανό της γης.

Το ζωδιακό φως λάμπει κατά μήκος του δυτικού ορίζοντα στο Εθνικό Καταφύγιο Mojave της Καλιφόρνια. [Buy Photo]

6. Κομήτες

Οι κομήτες είναι ένα άλλο αντικείμενο σε αυτήν τη λίστα που δεν μπορεί πάντα να προβλεφθεί. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν φωτεινοί κομήτες ορατοί. Αλλά υπάρχουν πολλοί κομήτες που τρέχουν προς τον ήλιο αυτή τη στιγμή που δεν έχουν καν ανακαλυφθεί ακόμη. Συνήθως ένας κομήτης θα ανακαλυφθεί μήνες πριν φτάσει στον ήλιο και οι αστρονόμοι μπορούν μόνο να μαντέψουν πόσο φωτεινός θα γίνει. Κάποια στιγμή του έτους θα υπάρχει συνήθως τουλάχιστον ένας κομήτης που θα γίνεται αρκετά φωτεινός για να τον δούμε με γυμνό μάτι. Όταν συμβεί αυτό, δεν θέλετε να το χάσετε γιατί μπορεί να ξεθωριάσουν γρήγορα. Αυτός ο ιστότοπος είναι χρήσιμο για να παρακολουθείτε τους κομήτες που είναι ορατοί αυτήν τη στιγμή.

lovejoy-tailΟ κομήτης Lovejoy (C/2013 R1) πετάει στον χειμερινό ουρανό, αφήνοντας πίσω του μια ουρά σκόνης που εκτείνεται σε 15 μοίρες.


Σημείωση: Πριν δείτε πληροφορίες για κομήτες ή δορυφόρους, θα πρέπει να εξοικειωθείτε με το κλίμακα αστρονομικού μεγέθους.

Schreibe einen Kommentar