Συμβουλές για να σταματήσετε να νιώθετε εμμονή

1
Συμβουλές για να σταματήσετε να νιώθετε εμμονή
Κρυφή εικόνα του Pinterest
Μια γυναίκα που κοιτάζει την άκρη του δακτύλου της αφού επιθεώρησε μια τηλεόραση για σκόνη

Η σκέψη ενός τελειομανή στην καθαριότητα μπορεί να φέρει στο μυαλό κάποιον που έχει ένα πεντακάθαρο σπίτι όπου τίποτα δεν είναι παράταιρο. Στην πραγματικότητα, συχνά συμβαίνει το αντίθετο. Αν και ο καθαρισμός είναι μια απαραίτητη εργασία, και πολλοί άνθρωποι το απολαμβάνουν, για τους τελειομανείς, ο καθαρισμός μπορεί να είναι αγχωτικός και συντριπτικός. Ευτυχώς, υπάρχουν στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν να ξεπεραστεί αυτή η συμπεριφορά και να κάνουν τη φροντίδα του σπιτιού λιγότερο αγχωτική επιδίωξη.

Τελειομανία στην Καθαριότητα

Τα άτομα με τελειομανία έχουν έναν έντονο φόβο για την αποτυχία, που τους κάνει να θέτουν απίστευτα υψηλά πρότυπα για τον εαυτό τους. Πιστεύουν ότι οτιδήποτε λιγότερο από το 100% είναι απαράδεκτο και θα επικρίνουν δριμύτατα τον εαυτό τους ότι δεν φθάνουν σε αυτό το πρότυπο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, κατάθλιψη και αναβλητικότητα.

Αιτίες

Για πολλές γυναίκες, η τελειομανία καθαρισμού ξεκινά όταν είναι νέες νύφες ή είναι μετακομίζουν στο πρώτο τους σπίτι. Αυτό που ξεκινά ως επιθυμία να κάνουμε τα πράγματα καλά μετατρέπεται σε εξαναγκασμό να κάνουμε τα πάντα άψογα. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που συμβάλλουν σε αυτή την αλλαγή.

Κοινωνικές προσδοκίες

Οι γυναίκες αναμένεται συχνά να διατηρούν ένα καθαρό και οργανωμένο σπίτι, ακόμη και σε πολιτισμούς που ισχυρίζονται ότι έχουν προχωρήσει πέρα ​​από τους παραδοσιακούς ρόλους των φύλων. Αυτή η προσδοκία μπορεί να είναι ιδιαίτερα προκλητική για τις γυναίκες που εργάζονται εκτός σπιτιού και μπορεί να συμβάλει σε έναν κύκλο τελειομανίας και αναβλητικότητας.

Παιδική προετοιμασία

Οι άνθρωποι που έχουν μεγαλώσει από τελειομανείς συχνά αισθάνονται ότι πρέπει να είναι τέλειοι για να λάβουν αγάπη και προσοχή. Από την άλλη πλευρά, άτομα που μεγαλώνουν σε χαοτικά σπίτια μπορεί να γίνουν τελειομανείς για να αποτρέψουν τον εαυτό τους από το να επαναλάβουν τη συμπεριφορά των γονιών τους.

Θέματα ελέγχου

Για ορισμένες γυναίκες, ο καθαρισμός μπορεί να είναι ένας τρόπος να αποκτήσουν μια αίσθηση ελέγχου στη ζωή τους. Εκείνοι που αισθάνονται ότι δεν ελέγχουν τα προγράμματά τους ή δεν μπορούν να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες μπορεί να στραφούν στην τελειομανία καθαρισμού για να έχουν λόγο για το πώς ξοδεύουν το χρόνο και την ενέργειά τους.

Παιχνίδι ρόλου

Όταν οι γυναίκες μεγαλώνουν χωρίς ένα υγιές πρότυπο στο σπίτι, μπορεί να στραφούν σε εξωτερικές πηγές όπως τηλεοπτικές εκπομπές ή μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να καθοδηγήσουν τη συμπεριφορά τους. Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι πηγές συχνά προωθούν μη ρεαλιστικά πρότυπα όπου ο καθαρισμός φαίνεται γρήγορος και ικανοποιητικός και η προσπάθεια να διατηρηθεί αυτή η πεντακάθαρη εικόνα δεν απεικονίζεται ποτέ. Στην πραγματική ζωή, η βρωμιά συμβαίνει και ο καθαρισμός είναι σκληρή δουλειά.

Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (ΙΨΔ)

Η ΙΨΔ είναι α διαταραχή που περιλαμβάνει ανεπιθύμητες και παρεμβατικές σκέψεις ή παρορμήσεις (εμμονές) και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές (καταναγκασμούς) που ένα άτομο αισθάνεται ότι ωθείται να εκτελέσει. Ορισμένοι τελειομανείς καθαρισμού μπορεί να έχουν συμπτώματα παρόμοια με την ΙΨΔ, τα οποία μπορεί να τους κάνουν να αισθάνονται υποχρεωμένοι να καθαρίσουν ή να τακτοποιήσουν τα πράγματα με τον τρόπο που προτιμούν. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν έχουν όλοι οι τελειομανείς καθαρισμού ΙΨΔ και δεν έχουν όλα τα άτομα με ΙΨΔ καταναγκασμούς καθαρισμού.

Βασικά, είναι καθαριστικός εθισμός.

Οι τελειομανείς της καθαριότητας αφιερώνουν περισσότερο χρόνο από όσο χρειάζεται στις δουλειές του σπιτιού και έχουν εμμονή με μικρές λεπτομέρειες, επειδή κάθε σημάδι βρωμιάς ή σκόνης είναι απαράδεκτο για αυτούς. Θεωρούν ένα «ζωντανό» βλέμμα ως προσωπική κατηγορία τεμπελιάς και αναξιότητας. Αποκτούν την αυτοεκτίμησή τους από το καθάρισμα, αλλά επειδή τίποτα δεν μένει καθαρό, η αυτοεκτίμησή τους είναι εύθραυστη και κλονίζεται εύκολα.

Τελειομανία λανθασμένα με τεμπελιά

Οι τελειομανείς της καθαριότητας συχνά παλεύουν με το φόβο της αποτυχίας ή του να κάνουν λάθη, κάτι που μπορεί να τους οδηγήσει να αισθάνονται συγκλονισμένοι όταν τα πολυάσχολα προγράμματα ή οι συνθήκες υγείας τους εμποδίζουν να κάνουν το σπίτι τους πεντακάθαρο. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αναβλητικότητα και αδράνεια, γιατί όταν δεν μπορούν να τα κάνουν όλα άψογα, φοβούνται να κάνουν τίποτα απολύτως. Είναι σημαντικό για τους τελειομανείς να αναγνωρίσουν αυτό το μοτίβο και να εργαστούν για να αναδιαμορφώσουν τις πεποιθήσεις τους για να ξεπεράσουν αυτόν τον φόβο και να αναλάβουν δράση για την επίτευξη των στόχων τους.

Δυσκολεύεται να ξεκινήσει

Οι τελειομανείς της καθαριότητας συχνά δυσκολεύονται να ξεκινήσουν τις δουλειές τους, καθώς μπορεί να αφιερώνουν πολύ χρόνο ψάχνοντας για την «τέλεια» λίστα ελέγχου καθαρισμού ή αναπτύσσοντας ένα σχέδιο καθαρισμού που είναι προσαρμοσμένο στην προσωπική τους κατάσταση. Ωστόσο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση και θυμό όταν οι στρατηγικές ή οι ιδέες τους δεν είναι 100 τοις εκατό εφικτές. Η έλλειψη μιας ημέρας σε μια προγραμματισμένη ρουτίνα καθαρισμού μπορεί να οδηγήσει έναν τελειομανή καθαρισμού να εγκαταλείψει εντελώς τη ρουτίνα.

Κατηγορεί τον εαυτό του ότι είναι τεμπέλης

Ένας κοινός αγώνας για την τελειομανία καθαρισμού είναι η πεποίθηση ότι τα πάντα στο σπίτι τους πρέπει να είναι καθαρά όλη την ώρα διαφορετικά το σπίτι τους δεν είναι στην πραγματικότητα καθαρό. Αυτή η προσέγγιση „όλα ή τίποτα“ τους εμποδίζει να δουν τον καθαρισμό ως μια σειρά από μικρά, διαχειρίσιμα βήματα που όλα μετρούν. Ως αποτέλεσμα, καταλήγουν να μην κάνουν τίποτα και να νιώθουν ακόμη περισσότερο άγχος και άγχος.

Συμβουλές για να σταματήσετε να είστε τελειομανής της καθαριότητας

Για όσους παλεύουν με την τελειομανία καθαρισμού, είτε αυτό σας προκαλεί αδικαιολόγητο άγχος που μειώνει το κίνητρό σας για καθαρισμό είτε σας αφήνει να αισθάνεστε καταβεβλημένοι από το σπίτι σας, υπάρχουν πέντε πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αρχίσετε να το ξεπερνάτε.

1. Εξετάστε τις πεποιθήσεις σας.

Είτε μεγαλώσατε χωρίς ένα υγιές πρότυπο, είτε προσπαθείτε να δημιουργήσετε ένα ειδυλλιακό σπίτι μέσω της πεντακάθαρης κατάστασης, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε και να επαναπροσδιορίσετε ορισμένες πεποιθήσεις που μπορούν να συμβάλουν στην τελειομανία σας.

  • «Χρειάζομαι ή θέλω να είμαι η τέλεια σύζυγος / σύντροφος / μητέρα». Η αξία σας δεν συνδέεται με την ικανότητά σας να καθαρίζετε και οι άνθρωποι που σας αγαπούν το κάνουν παρά την ανησυχία και το άγχος σας για τον καθαρισμό.
  • «Είμαι ο μόνος που το καθαρίζει σωστά». Οι τελειομανείς της καθαριότητας μπορεί να αρνηθούν να αναθέσουν ή να μοιραστούν την ευθύνη για τις δουλειές του σπιτιού, πιστεύοντας ότι τα πράγματα πρέπει να γίνουν με συγκεκριμένο τρόπο διαφορετικά έχουν αποτύχει. Ωστόσο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απομόνωση και δυσαρέσκεια, που αυξάνει το άγχος και βλάπτει τις σχέσεις.
  • «Αν δεν μπορώ να το κάνω τέλεια, γιατί να ασχοληθώ;» Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι ακόμη και οι μικρές προσπάθειες καθαρισμού μπορούν να κάνουν τη διαφορά στο να διατηρείτε το σπίτι σας τακτοποιημένο. Οι μικρές εργασίες αθροίζονται και αποφεύγουν την υπερβολή.
  • „Αυτό δεν είναι αρκετό. Μπορώ να κάνω περισσότερα.” Οι τελειομανείς της καθαριότητας συχνά εξετάζουν μια λίστα ελέγχου ή ένα σχέδιο καθαρισμού και προσθέτουν περισσότερες εργασίες, μετά τελειώνουν εξαντλημένοι και αισθάνονται εξάντληση. Την επόμενη μέρα, όταν δεν τηρούν την προγραμματισμένη ρουτίνα, θυμώνουν με τον εαυτό τους και νιώθουν απελπισία.

2. Θέστε ρεαλιστικούς στόχους.

Για να ξεπεράσετε την προσέγγιση «όλα ή τίποτα» της τελειομανίας καθαρισμού, θέστε ρεαλιστικούς στόχους.

  • Εξετάστε το πρόγραμμά σας: Ξεκινήστε αναλύοντας τον ελεύθερο χρόνο σας και αφαιρώντας τον χρόνο που χρειάζεστε για άλλες βασικές δραστηριότητες όπως η εργασία, ο ύπνος και η φροντίδα του εαυτού σας.
  • Προσδιορίστε πόσο χρόνο θα αφιερώσετε στον καθαρισμό: Από τον χρόνο που απομένει, αποφασίστε πόσο χρόνο θέλετε να αφιερώσετε στον καθαρισμό κάθε μέρα.
  • Χρησιμοποιήστε χρονοδιακόπτη: Ρυθμίστε ένα χρονόμετρο και καθαρίστε για αυτό το χρονικό διάστημα. Η χρήση χρονοδιακόπτη μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε συγκεντρωμένοι και να αποφύγετε τον πειρασμό να καθαρίσετε πέρα ​​από τον χρόνο που έχετε ορίσει.
  • Αφαιρέστε τα αναλώσιμα καθαρισμού: Όταν τελειώσει ο χρόνος, αφήστε τα καθαριστικά σας και καμαρώστε για ό,τι έχετε καταφέρει.

3. Εστιάστε στην πρόοδο, όχι στην τελειότητα.

Αντί να προσπαθείτε για ένα ανέφικτο επίπεδο καθαριότητας, εστιάστε στο να θέσετε ρεαλιστικούς στόχους και να εργαστείτε προς την κατεύθυνση τους. Γιορτάστε κάθε ολοκληρωμένη εργασία και περηφανευτείτε για την αίσθηση της ολοκλήρωσης που προέρχεται από μικρότερες προσπάθειες που γίνονται με συνέπεια.

4. Το να αναγνωρίζεις το καλό δεν σημαίνει τέλειο.

Ένα καθαρό σπίτι είναι εκείνο στο οποίο οι περισσότεροι χώροι έχουν καθαριστεί πρόσφατα, όχι ένα σπίτι που είναι τέλειο. Συμβαίνει σκόνη, συμβαίνει βρωμιά, τρίχες κατοικίδιων ζώων, διαρροές και ψίχουλα. Αυτό είναι μέρος της ζωής. Το να έχετε μια ρουτίνα καθαρισμού είναι επίσης μέρος της ζωής, οπότε σχεδιάστε να αντιμετωπίσετε τις ακαταστάσεις την επόμενη φορά που θα καθαρίσετε και μην αγχώνεστε για αυτό στο μεταξύ.

5. Μιλήστε ευγενικά στον εαυτό σας.

Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι είναι εντάξει να έχετε ένα σπίτι που μοιάζει να κατοικείται. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι το βρίσκουν πιο άνετο από ένα πεντακάθαρο μουσείο όπου φοβούνται να χαλαρώσουν. Να θυμάστε ότι το σπίτι σας δεν είστε εσείς, επομένως οι ακαταστάσεις δεν λένε τίποτα για εσάς ως άτομο – οι ακαταστάσεις είναι ενοχλήσεις, όχι ηθικά λάθη.

6. Αγκαλιάστε την ατέλεια.

Οι καθαριστές τελειομανείς μπορούν να ωφεληθούν αν θυμούνται τι Myquillan Smith είπε: «Δεν χρειάζεται να είναι τέλειο για να είσαι όμορφος». Ένα ορισμένο επίπεδο ακαταστασίας δεν είναι μόνο φυσιολογικό, αλλά μπορεί να είναι βολικό, όπως να έχετε τα κλειδιά και το πορτοφόλι σας κοντά στην πόρτα αντί να πρέπει να πάτε στην κρεβατοκάμαρα για να τα πάρετε. Ή κρατώντας τις μικρές συσκευές κουζίνας που χρησιμοποιείτε καθημερινά στον πάγκο, αντί να τις αφήνετε μετά από κάθε χρήση. Εστιάστε τις προσπάθειές σας καθαρισμού στη διατήρηση της υγείας, όχι στην τελειότητα, και θα νιώσετε πιο ολοκληρωμένοι και λιγότερο άγχος.

ΠΑΡΕΤΕ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΣΑΣ ΝΙΚΗΣ

Εγγραφείτε στη σειρά My Free Daily Cleaning

Αυτά τα γρήγορα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επικεντρώνονται σε μικρές εργασίες που σας κάνουν να νιώθετε ολοκληρωμένοι μέσα σε λίγα μόνο λεπτά κάθε μέρα. Είναι η «μυστική σάλτσα» για να μετατρέψετε το σπίτι σας από τακτοποιημένο σε πραγματικά καθαρό — ή να ανακαλύψετε ξανά το κίνητρό σας για τον καθαρισμό, εάν το έχετε χάσει κάτω από την ακαταστασία.

Schreibe einen Kommentar