Πώς να φωτογραφίσετε μια βροχή μετεωριτών – Dark Site Finder

1

Τα πεφταστέρια είναι απρόβλεπτα και μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στον ουρανό. Για αυτόν τον λόγο, η φωτογραφία μετεωριτών έχει να κάνει με τη μεγιστοποίηση των πιθανοτήτων σας για την καλύτερη λήψη για να τραβήξετε αυτή τη φευγαλέα βολίδα. Αυτό σημαίνει λήψη όσο το δυνατόν περισσότερων φωτογραφιών, καλύπτοντας όσο το δυνατόν περισσότερο ουρανό. Εάν έχετε μια δεύτερη κάμερα, τότε μπορείτε να διπλασιάσετε τις πιθανότητές σας στρέφοντάς την σε διαφορετικό σημείο του ουρανού. Κάθε νύχτα, περίπου 6 μετεωρίτες την ώρα είναι ορατοί από έναν σκοτεινό ουρανό. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσατε να είστε τυχεροί σε οποιαδήποτε καθαρή νύχτα. Αλλά φυσικά η κορύφωση μιας βροχής μετεωριτών είναι πάντα η καλύτερη στιγμή για να τραβήξετε φωτογραφίες. Εδώ είναι ο εξοπλισμός με τον οποίο προτείνω τη λήψη:

Ένας από τους λαμπρότερους μετεωρίτες που έχω συλλάβει ποτέ δεν ήταν καν κατά τη διάρκεια βροχής μετεωριτών.

Μηχανισμός

  • ΕΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ που σας επιτρέπει να κάνετε μακροχρόνιες εκθέσεις. Η υψηλή ευαισθησία ISO με χαμηλό θόρυβο είναι ένα πλεονέκτημα.
  • Ένας εξαιρετικά ευρυγώνιος φακός για λήψη όσο το δυνατόν περισσότερου ουρανού. Κάτι σαν φακός Samyang 14mm f2.8 είναι μια φθηνή επιλογή.

Υπερευρυγώνιος φακός

Η αστροφωτογραφία τον χειμώνα έχει σίγουρα τις προκλήσεις της!

Καδράρισμα

Η λήψη από σκοτεινό ουρανό είναι απαραίτητη. Σύμφωνα με την εμπειρία μου, δεν αξίζει να προσπαθήσω να συλλάβω μετεωρίτες από έναν ουρανό μολυσμένο με φως, γιατί πάρα πολλοί θα αποκλειστούν από τη λάμψη του ουρανού. Επιλέξτε μια σκοτεινή τοποθεσία που έχει καθαρή θέα στον ουρανό χωρίς πολλά δέντρα, λόφους, κτίρια κ.λπ. Το να στρέφετε την κάμερά σας ευθεία προς τα επάνω είναι ένας τρόπος λήψης. Αλλά μου αρέσει να μπορώ να συνδέσω τον νυχτερινό ουρανό με τη Γη συμπεριλαμβάνοντας κάποιου είδους προσκήνιο. Συνήθως προσπαθώ να πάω για μια σύνθεση περίπου 1/4 πρώτου πλάνου, 3/4 ουρανού. Αναζητήστε μια γραφική θέα, μια λίμνη, ένα μοναχικό δέντρο, έναν παλιό αχυρώνα ή κάτι σε αυτές τις γραμμές για να δημιουργήσετε μια πιο ενδιαφέρουσα εικόνα. Το να στρέφετε την κάμερά σας απευθείας στην ακτινοβολία της βροχής μετεωριτών μπορεί να φαίνεται η καλύτερη επιλογή. Αλλά οι μετεωρίτες κοντά στο ακτινοβόλο αφήνουν πάντα μικρότερα ίχνη, ενώ εκείνα που βρίσκονται πιο μακριά μπορεί να είναι μακρύτερα. Η διατήρηση της ακτινοβολίας στην άκρη του κάδρου είναι συχνά ένα καλό σχέδιο, έχοντας κατά νου ότι τα αστέρια θα κινούνται όλη τη νύχτα. Διαφορετικά προσπαθήστε να συμπεριλάβετε ένα γραφικό μέρος του ουρανού όπως ο Ωρίωνας ή ο Γαλαξίας.

Οι Περσείδες έκαναν μια υπέροχη παράσταση πάνω από αυτή τη λίμνη του βουνού το 2016.

Ρυθμίσεις κάμερας

  • Ρυθμίστε την εστίαση στο άπειρο (∞). Ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τη ζωντανή προβολή για να κάνετε μεγέθυνση σε ένα φωτεινό αστέρι και να μειώσετε την εστίαση.
  • Χρησιμοποιήστε το ευρύτερο διάφραγμα του φακού σας ή σταματήστε το ελαφρώς προς τα κάτω. Ρυθμίστε την έκθεση σε 20-30 δευτερόλεπτα και χρησιμοποιήστε ένα υψηλό ISO, όπως το 6400. Αυτό μπορεί να χρειαστεί να ρυθμιστεί με βάση το σκοτάδι του ουρανού σας ή τη φάση της σελήνης.
  • Αφαιρέστε τυχόν φίλτρα και απενεργοποιήστε τη μείωση του κραδασμού στο φακό ή τη φωτογραφική μηχανή σας.
  • Βεβαιωθείτε ότι το τρίποδο σας είναι ασφαλές και δεν θα φυσήξει.
  • Ρυθμίστε το χρονόμετρο διαστήματος ώστε να λαμβάνει συνεχείς εκθέσεις για τουλάχιστον μερικές ώρες. Φροντίστε να το ελέγχετε περιοδικά για να δείτε αν χρειάζεται να αλλάξετε μπαταρίες.

Ενώ η φωτογραφική σας μηχανή κάνει κλικ μακριά, είναι μια μεγάλη ευκαιρία να καθίσετε και να παρακολουθήσετε μόνοι σας πεφταστέρια. Σημειώστε την ώρα όποιων πιο φωτεινών βλέπετε, για να τα βρείτε πιο εύκολα αργότερα. Έχω διαπιστώσει ότι συμβαίνει συχνά να βλέπω περισσότερους μετεωρίτες από αυτούς που καταγράφω στην πραγματικότητα. Το ανθρώπινο μάτι μπορεί να ανιχνεύσει την κίνηση των αμυδρά μετεωριτών καλύτερα από έναν αισθητήρα κάμερας. Αλλά οι πιο σπάνιες φωτεινές βολίδες και τα μπολίδια μπορούν να δημιουργήσουν μερικές εκπληκτικές εικόνες. Καλή τύχη!

Ένας μετεωρίτης Geminid πάνω από τα Βραχώδη Όρη το 2017

Μετα-επεξεργασία

Η επεξεργασία φωτογραφιών μετεωριτών μπορεί να είναι μια επίπονη διαδικασία. Όταν μόλις τραβήξετε 500 εικόνες, η εύρεση αυτών με μετεωρίτες μπορεί να διαρκέσει αρκετό καιρό. Αλλά αυτό είναι το πρώτο βήμα, περνώντας και βρίσκοντας τις εικόνες μετεωριτών και σημειώνοντας τις. Μην ξεγελιέστε από τους πολυάριθμους δορυφόρους και τα μονοπάτια αεροπλάνων. Τα πεφταστέρια θα βρίσκονται σχεδόν πάντα σε ένα μόνο καρέ. Η βασική επεξεργασία στο Lightroom περιλαμβάνει τη ρύθμιση της ισορροπίας λευκού, την ευκρίνεια και τη μείωση του θορύβου και την εφαρμογή ενός προφίλ φακού για τη διόρθωση των παραμορφώσεων. Σύροντας ένα ακτινωτό φίλτρο πάνω από τον μετεωρίτη θα σας επιτρέψει να εφαρμόσετε τοπικές ρυθμίσεις. Αυξάνοντας τη διαύγεια, την ευκρίνεια και τα λευκά θα το κάνουν να ξεχωρίζει περισσότερο.

Brockway Mountain Milky Way

2 πολύχρωμες Περσείδες απαθανατίστηκαν σε 1 λήψη από το 2015 στο Μίσιγκαν.

Στοίβαξη

Μπορεί να θέλετε να στοιβάζετε όλους τους μετεωρίτες σας σε μια εικόνα ως σύνθετη. Αυτό θα απαιτήσει Photoshop και μπορεί να είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Το πρώτο βήμα είναι να εφαρμόσετε τις ίδιες ρυθμίσεις σε όλες τις φωτογραφίες με μετεωρίτες. Στη συνέχεια επιλέξτε ένα πλαίσιο βάσης που θα χρησιμοποιήσετε ως φόντο. Αυτή μπορεί να είναι μια φωτογραφία με τον πιο φωτεινό μετεωρίτη ή την πιο φωτογενή θέα των αστεριών. Στη συνέχεια, ανοίξτε κάθε φωτογραφία μετεωρίτη ξεχωριστά στο Photoshop. Χρησιμοποιήστε το πολυγωνικό εργαλείο λάσο για να επιλέξετε τον μετεωρίτη. Στη συνέχεια, επιστρέψτε στο βασικό πλαίσιο και επικολλήστε το με Ctrl + Shift + V. Αυτό θα το κρατήσει στο ίδιο μέρος του ουρανού όπου ήταν αρχικά. Μπορεί να είναι απαραίτητο να το αναμειγνύετε καλύτερα σβήνοντας γύρω από τις άκρες ή προσαρμόζοντας ελαφρά τα χρώματα στο στρώμα μετεωρίτη. Κάντε αυτό με όλους τους μετεωρίτες που καταγράψατε. Κρατήστε τα ως ξεχωριστό στρώμα πάνω από το φόντο. Μόλις τελειώσετε, μπορείτε να επεξεργαστείτε μόνο το στρώμα μετεωρίτη. Η προσαρμογή των επιπέδων και της ευκρίνειας θα βοηθήσει στην αύξηση της ορατότητάς τους στο φόντο του ουρανού, αλλά προσέξτε να μην το παρακάνετε.Η βροχή μετεωριτών Geminid του 2018 από τη νοτιοανατολική Μοντάνα

Schreibe einen Kommentar