Πώς να απαλλαγείτε από το ωίδιο του μπάνιου: Ένας πλήρης οδηγός

1
Πώς να απαλλαγείτε από το ωίδιο του μπάνιου: Ένας πλήρης οδηγός
Κρυφή εικόνα του Pinterest
Τα χέρια με λαστιχένια γάντια κρατώντας ένα σφουγγάρι και ένα μπουκάλι ψεκασμού δείχνουν πώς να απαλλαγείτε από το ωίδιο του μπάνιου ψεκάζοντας τον τοίχο του ντουςΚαρφίτσα

Το επίμονο ωίδιο του μπάνιου μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες οσμές. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, το ωίδιο μπορεί επίσης να βλάψει το καλαφάτισμα, να λερώσει το ενέματα και να οδηγήσει σε προβλήματα μούχλας που προκαλούν δομική βλάβη. Επιπλέον, είναι ντροπιαστικό γιατί οι άνθρωποι θα υποθέσουν ότι δεν καθαρίζετε σωστά το μπάνιο σας.

Σε αυτόν τον οδηγό, θα εξηγήσω πώς διαφέρει το ωίδιο από τη μούχλα, πού θα το βρείτε, βήματα για να αφαιρέσετε το ωίδιο του μπάνιου με κοινά οικιακά συστατικά και πώς μπορείτε να εμποδίσετε το ωίδιο να επιστρέψει μόλις το καθαρίσετε.

Κατανοώντας το Mildew εναντίον Mold

Η μούχλα και το ωίδιο είναι κοινούς μύκητες που ευδοκιμούν σε υγρά περιβάλλοντα όπως τα μπάνια. Ενώ μπορεί να φαίνονται παρόμοια, υπάρχουν διακριτές διαφορές μεταξύ τους.

Μούχλα: Τυπικά λευκό ή γκρι, το ωίδιο μπορεί επίσης να εκδηλωθεί ως ροζ ή πορτοκαλί γλίτσα. Αναπτύσσεται σε επιφάνειες όπως πλακάκια μπάνιου, κουρτίνες μπάνιου και περβάζια παραθύρων. Το ωίδιο είναι πιο διαδεδομένο σε υγρές περιοχές και εκπέμπει μια μυρωδιά μούχλας, αλλά σπάνια εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για την υγεία.

Μούχλα: Η μούχλα είναι μαύρη ή πράσινη με θολή ή γλοιώδη υφή. Αναπτύσσεται σε διάφορες επιφάνειες, συμπεριλαμβανομένων των τοίχων, των οροφών, ακόμη και των τροφίμων. Η μούχλα αναπαράγεται απελευθερώνοντας μικροσκοπικά σπόρια στον αέρα και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, ιδιαίτερα σε άτομα με αλλεργίες ή άσθμα.

Όταν το ωίδιο συνεχίζει να επιδεινώνεται, μπορεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου η μούχλα μπορεί να ευδοκιμήσει. Αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε κατασκευές και προβλήματα υγείας. Είναι σημαντικό να ενεργήσετε γρήγορα για να αντιμετωπίσετε το ωίδιο, ώστε να μην οδηγήσει σε πιο σοβαρά προβλήματα με τη μούχλα.

Ροζ ή πορτοκαλί ωίδιο μπάνιου

Εκτός από το πιο κοινό λευκό ή γκριζωπό ωίδιο, μπορεί επίσης να συναντήσετε ροζ ή πορτοκαλί ωίδιο στο μπάνιο σας. Συχνά αναφέρεται ως „ροζ μούχλα“ ή „ροζ ωίδιο“, αυτός ο τύπος εμφανίζεται σε επιφάνειες όπως τοίχους ντους, γραμμές ενέματος, κουρτίνες ντους, ακόμη και λεκάνες τουαλέτας και νεροχύτες. Το ροζ ωίδιο είναι προκαλείται από βακτήριακαι όχι μύκητες. Αν και δεν είναι τόσο επιβλαβές όσο η μαύρη μούχλα, μπορεί να προκαλέσει δερματικές λοιμώξεις και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και εξακολουθεί να δημιουργεί ένα ανθυγιεινό περιβάλλον.

Κοινόχρηστοι χώροι και πινακίδες

Μπορεί να παρατηρήσετε αυτά τα σημάδια μούχλας στο μπάνιο σας:

 • Αποχρωματισμένα μπαλώματα ή κηλίδες σε επιφάνειες όπως τοίχους, πλακάκια ή γραμμές ενέματος
 • Τα μπαλώματα μπορεί να είναι λευκά ή γκριζωπά και μπορεί να έχουν σκόνη ή θολή υφή
 • Πορτοκαλί ή ροζ ραβδώσεις κατά μήκος των γραμμών ενέματος, στη λεκάνη της τουαλέτας και γύρω από τις αποχετεύσεις
 • Μουχλιασμένη ή δυσάρεστη οσμή στο μπάνιο
 • Ένα σπογγώδες ή μαλακό πάτωμα μπάνιου
 • Τα οικιακά παράσιτα όπως τα μυρμήγκια και τα ασημόψαρα που έρχονται σε αναζήτηση υγρασίας

Βήματα για να καθαρίσετε τις επιφάνειες του μπάνιου με ωίδιο

Βήμα 1: Προετοιμάστε την περιοχή.

Ενεργοποιήστε τον ανεμιστήρα εξάτμισης του μπάνιου σας ή ανοίξτε ένα παράθυρο για αερισμό για να μειώσετε τις αναθυμιάσεις του προϊόντος καθαρισμού και να επιταχύνετε το στέγνωμα. Καθαρίστε όλα τα αντικείμενα από την περιοχή που θα καθαρίσετε και χρησιμοποιήστε μια βούρτσα ή ένα πανί για να αφαιρέσετε τυχόν χαλαρά υπολείμματα, ώστε το προϊόν καθαρισμού να μπορεί να διεισδύσει πιο αποτελεσματικά. Πραγματοποιήστε μια δειγματοληπτική δοκιμή πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε προϊόν καθαρισμού για πρώτη φορά.

Βήμα 2: Εφαρμόστε ένα προϊόν αφαίρεσης μούχλας μπάνιου.

Επιλέξτε μία από τις παρακάτω μεθόδους για να αφαιρέσετε το ωίδιο του μπάνιου. Μην συνδυάζετε μεθόδους, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνους συνδυασμούς. Εάν ένα προϊόν αφαίρεσης μούχλας DIY δεν λειτουργεί, ξεπλύνετε καλά την περιοχή και στεγνώστε το πριν δοκιμάσετε ένα άλλο.

Οινόπνευμα: Συνδυάστε ίσα μέρη αλκοόλης και νερού σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Ανακινήστε καλά να ενωθούν. Κορεσίστε την περιοχή και αφήστε το διάλυμα να καθίσει για 15-20 λεπτά. Μην εφαρμόζετε αυτό το μείγμα σε βαφή, βινύλιο, ακρυλικό καλαφάτισμα.

Λευκό ξύδι: Γεμίστε ένα μπουκάλι ψεκασμού με λευκό ξύδι ή κορεσίστε με αυτό μια χαρτοπετσέτα. Ψεκάστε ή εφαρμόστε στις περιοχές που έχουν μούχλα και αφήστε το να καθίσει για περίπου μία ώρα για να σπάσει το ωίδιο. Μην χρησιμοποιείτε ξύδι σε φυσική πέτρα, ασφράγιστο ξύλο ενέματος ή laminate δάπεδα.

3% υπεροξείδιο του υδρογόνου: Ρίξτε σε ένα μπουκάλι ψεκασμού ή τοποθετήστε ένα καθαρό ακροφύσιο ψεκασμού απευθείας στο μπουκάλι υπεροξειδίου του υδρογόνου. Διαποτίστε την περιοχή με μούχλα και αφήστε τη να μουλιάσει για 10-15 λεπτά. Μην εφαρμόζετε υπεροξείδιο σε χρωματιστούς ή χρωματισμένους ενέματα.

Βήμα 3: Τρίψτε μετά το μούλιασμα.

Αφού μουλιάσει το εργαλείο αφαίρεσης μούχλας για τον καθορισμένο χρόνο, χρησιμοποιήστε μια βούρτσα, ένα σφουγγάρι ή ένα πανί από μικροΐνες για να τρίψετε την περιοχή χρησιμοποιώντας μέτρια πίεση. Εργαστείτε με κυκλικές κινήσεις και μετά μπρος-πίσω για να αφαιρέσετε καλά τους λεκέδες από ωίδιο.

Βήμα 4: Ξεπλύνετε και στεγνώστε.

Ξεπλύνετε την περιοχή με καθαρό νερό για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα του προϊόντος. Συνεχίστε να ξεπλένετε τα δάπεδα του ντους ή της μπανιέρας για να κατευθύνετε όλα τα υπολείμματα στην αποχέτευση. Τέλος, στεγνώστε καλά την επιφάνεια με μια φρέσκια πετσέτα, καθώς η υγρασία μπορεί να προάγει την επιστροφή του μούχλας.

Απεικόνιση των βημάτων για την αφαίρεση του μούχλας μπάνιουΚαρφίτσα

Πρόληψη

Για να μην επιστρέψει το ωίδιο του μπάνιου, πρέπει να ακολουθήσετε ορισμένα προληπτικά μέτρα.

Αερίστε σωστά το μπάνιο σας

Όπου υπάρχει κακός αερισμός, η υγρασία από τα ντους ή το μπάνιο συγκεντρώνεται στις επιφάνειες του μπάνιου, δημιουργώντας ένα υγρό περιβάλλον όπου ευδοκιμεί το ωίδιο.

 • Λειτουργήστε ανεμιστήρες εξάτμισης μπάνιου για 30 λεπτά μετά το μπάνιο.
 • Κρατήστε την πόρτα του μπάνιου ανοιχτή για να προωθήσετε την κυκλοφορία του αέρα.
 • Ανοίξτε τα παράθυρα για να μπει καθαρός αέρας.
 • Σε μικρά, κλειστά μπάνια, χρησιμοποιήστε κουτιά απορρόφησης υγρασίας ή Damp Rid.

Ελέγξτε την υγρασία του μπάνιου

Η μείωση της υγρασίας είναι το κλειδί για την πρόληψη του μούχλας στο μπάνιο. Εδώ είναι μερικές αποτελεσματικές μέθοδοι:

 • Ανακινήστε τις κουρτίνες μπάνιου μετά τη χρήση: Ανακινήστε την κουρτίνα για να αφαιρέσετε τα σταγονίδια νερού και αφήστε την ανοιχτή και από τις δύο πλευρές για καλύτερη κυκλοφορία του αέρα.
 • Μάκτρο ντους και μπανιέρες: Αφαιρέστε τα σταγονίδια νερού από τοίχους, γυάλινες πόρτες και μπανιέρες χρησιμοποιώντας ένα μάκτρο, κατευθύνοντας την υγρασία προς την αποχέτευση. Σε υγρές περιοχές, χρησιμοποιήστε καθημερινό καθαριστικό ντους πριν το μάκτρο.
 • Κρατήστε τα καθίσματα της τουαλέτας κλειστά: Το κλείσιμο του καπακιού αποτρέπει την αύξηση της υγρασίας από τις λεκάνες τουαλέτας στο επίπεδο υγρασίας.
 • Περιορίστε τον χρόνο ντους: Ορίστε ένα χρονικό όριο ή χρησιμοποιήστε ένα χρονόμετρο για να ελέγξετε τη συσσώρευση υγρασίας. Αυτή η πρακτική βοηθά επίσης στην εξοικονόμηση νερού.

Καθαρίζετε το μπάνιο σας τακτικά

Ο τακτικός καθαρισμός του μπάνιου βοηθά στην εξάλειψη των υπολειμμάτων που παγιδεύουν την υγρασία, όπως το σαπουνάκι, το οποίο δημιουργεί ένα κολλώδες φιλμ στις επιφάνειες και παρέχει ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη του μούχλας. Δεδομένου ότι το ωίδιο τρέφεται με οργανικές ουσίες όπως τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, ο τακτικός εβδομαδιαίος καθαρισμός του μπάνιου βοηθά στην πρόληψη του ωιδίου εξαλείφοντας την πηγή τροφής του. Εάν ζείτε σε περιοχή με υγρασία, προσθέστε καθημερινά ένα γρήγορο σκούπισμα των επιφανειών του μπάνιου.

Ελαχιστοποιήστε την ακαταστασία

Η ελαχιστοποίηση της ακαταστασίας στο μπάνιο είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη του ωιδίου, καθώς μειώνει τις κρυψώνες και βελτιώνει τη ροή του αέρα. Η ακαταστασία δημιουργεί στενούς χώρους που παγιδεύουν την υγρασία και εμποδίζουν τη ροή του αέρα, οδηγώντας σε ωίδιο. Με λιγότερη ακαταστασία, τα μπάνια είναι επίσης πιο εύκολο να καθαριστούν, γεγονός που διασφαλίζει ότι οι περιοχές που είναι επιρρεπείς στην υγρασία παραμένουν απαλλαγμένες από μούχλα. Οι τύποι ακαταστασίας που μπορούν να παγιδεύσουν την υγρασία στο μπάνιο σας περιλαμβάνουν:

 • Σωροί από διακοσμητικές πετσέτες για επίδειξη
 • Νωπές πετσέτες αφήνονται στο πάτωμα
 • Προϊόντα υγιεινής στον πάγκο
 • Πληθώρα δοχείων στο ντους ή στην μπανιέρα
 • Παιχνίδια μπάνιου που έχουν μείνει σε ένα σωρό
 • Βρεγμένα πατάκια μπάνιου που αφήνονται στο πάτωμα
 • Πάρα πολλά διακοσμητικά αντικείμενα

Παραμείνετε στην κορυφή της τακτικής συντήρησης

Πολλές από τις τακτικές εργασίες για την τακτική συντήρηση του σπιτιού θα βοηθήσουν επίσης στην πρόληψη του μούχλας στο μπάνιο.

 • Καθαροί ανεμιστήρες εξάτμισης μπάνιου: Κάθε 6 μήνες, χρησιμοποιήστε πεπιεσμένο αέρα ή εξάρτημα ηλεκτρικής σκούπας για να αφαιρέσετε την περίσσεια σκόνης, διασφαλίζοντας τη βέλτιστη εξαγωγή υγρασίας από τον ανεμιστήρα.
 • Διατηρήστε τα παράθυρα: Διορθώστε τα βαμμένα ή πρησμένα παράθυρα που έχουν κολλήσει και ανοίξτε τα τακτικά για να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αέρα.
 • Ενέματα σφραγίδας: Καθαρίζετε ετησίως το ενέματα και εφαρμόζετε στεγανωτικό για να αποτρέψετε το ωίδιο. Επισκευάστε αμέσως τυχόν ραγισμένο ή λείπει ενέματα για να αποτρέψετε τη διαρροή νερού πίσω από πλακάκια, προκαλώντας κρυφές δομικές ζημιές.
 • Καθαρίστε ή αντικαταστήστε το καλαφάτισμα: Επιθεωρείτε τακτικά τις γραμμές καλαφατίσματος, καθαρίζοντας αμέσως τυχόν μούχλα ή σημεία μούχλας. Αντικαταστήστε το σχισμένο ή συρρικνωμένο καλαφάτισμα αμέσως για να αποτρέψετε τη ζημιά από το νερό.
 • Διορθώστε άμεσα τις διαρροές: Αντιμετωπίστε τα εξαρτήματα που έχουν διαρροή, τις βρύσες που στάζουν και την υγρασία γύρω από τη βάση της τουαλέτας σας χωρίς καθυστέρηση. Η αγνόηση των προβλημάτων των υδραυλικών μπορεί να οδηγήσει σε μούχλα του μπάνιου, επικίνδυνη ανάπτυξη μούχλας και μόνιμη δομική βλάβη.

Schreibe einen Kommentar