Πότε είναι η σεζόν του Milky Way; – Dark Site Finder

1
Πότε είναι η σεζόν του Milky Way;  – Dark Site Finder

Με έχουν ρωτήσει πολύ για το πότε ακριβώς είναι ορατός ο Γαλαξίας. Έτσι, έφτιαξα αυτό το γράφημα για να δείξω την εξέλιξη της εποχής του Γαλαξία καθ‘ όλη τη διάρκεια του έτους. Βασίζεται σε γεωγραφικό πλάτος 40° βόρεια. Από τοποθεσίες νοτιότερα, οι ημερομηνίες και οι ώρες δεν διαφέρουν σημαντικά. Αν και όσο πιο νότια βρίσκεστε, τόσο πιο ψηλά θα ανεβαίνει ο γαλαξιακός πυρήνας στον ουρανό. Όπου κι αν βρίσκεστε στον κόσμο, ο Γαλαξίας περνάει πίσω από τον ήλιο τον Δεκέμβριο και τις γύρω εβδομάδες, οπότε δεν θα είναι ορατός εκείνη τη στιγμή.

Από τοποθεσίες πιο βόρεια η εποχή ποικίλλει επειδή οι νύχτες είναι πολύ μικρότερες στα μέσα του καλοκαιριού. Παρακάτω είναι το ίδιο infographic αλλά βασίζεται σε γεωγραφικό πλάτος 50° βόρεια. Αυτό το μακρινό βορρά υπάρχουν ουσιαστικά δύο εποχές του γαλαξία, που διακόπτονται από τις εβδομάδες γύρω από το θερινό ηλιοστάσιο κατά τις οποίες ο ουρανός δεν σκοτεινιάζει ποτέ αρκετά. Αν πάτε πολύ πιο βόρεια, τότε οι σύντομες νύχτες γίνονται ακόμη πιο πρόβλημα και ο πυρήνας του γαλαξία δεν θα τον κάνει καθόλου πάνω από τον ορίζοντα.

Η εποχή του Γαλαξία στις 50° Βορρά

Έναρξη της σεζόν Milky Way

Η εποχή του Γαλαξία ξεκινάει τον Φεβρουάριο ως επί το πλείστον. Αλλά για να το δεις τόσο νωρίς απαιτεί τέλειες συνθήκες. Ένας καθαρός νότιος ορίζοντας, πολύ σκοτεινοί ουρανοί και μια καθαρή ατμόσφαιρα είναι όλα απαραίτητα. Αλλά γίνεται πιο εύκολο περαιτέρω μέσα στην άνοιξη καθώς ο γαλαξίας ανεβαίνει λίγο ψηλότερα κάθε βράδυ. Από την αρχή της σεζόν μέχρι τις αρχές Μαΐου, ο Γαλαξίας θα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του λίγο πριν αρχίσει το αστρονομικό λυκόφως και η νύχτα φτάσει στο τέλος του. Έτσι το φως από την επερχόμενη ανατολή είναι ο περιοριστικός παράγοντας. Αλλά από τον Ιούνιο, ο γαλαξίας φτάνει στην καλύτερη ορατότητα νωρίτερα τη νύχτα. Όταν ο γαλαξίας ανατέλλει για πρώτη φορά στα νοτιοανατολικά, η κεντρική ζώνη είναι σχεδόν παράλληλη με τον ορίζοντα, προτού η γωνία αυξηθεί στις 45°, και στη συνέχεια υψηλότερη σε σχέση με τον ορίζοντα. Είναι δυνατό να παρακολουθήσετε τον γαλαξία να ανεβαίνει από τους μήνες Φεβρουάριο έως Ιούνιο.

Ο γαλακτώδης δρόμος δεν τον κάνει πολύ πάνω από τον ορίζοντα τον Φεβρουάριο

Μεσοκαλόκαιρο

Από τον Ιούλιο και μετά, ο γαλαξίας δεν μπορεί πλέον να παρακολουθείται να ανεβαίνει πάνω από τον ορίζοντα. Αντίθετα, θα έχει ήδη ανέβει μέχρι να σκοτεινιάσει αρκετά ο ουρανός. Θα φτάσει στο υψηλότερο σημείο του γύρω στα μεσάνυχτα στον νότιο ουρανό. Αλλά οι ώρες πριν και μετά τα μεσάνυχτα θα επιτρέψουν επίσης εξαιρετική θέαση. Όσο οι νύχτες σας είναι αρκετά μεγάλες, το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου συνολικά για να δείτε τον γαλαξία. Για να μην αναφέρουμε ότι οι καλοκαιρινοί μήνες συχνά φέρνουν τον πιο ευνοϊκό καιρό. Λίγο αφότου η περιοχή του Τοξότη φτάσει στο υψηλότερο σημείο της, η κεντρική ζώνη του Γαλαξία θα σταθεί στο άκρο της κάθετα προς τον ορίζοντα στις 90°.

Το τέλος Ιουνίου είναι μια υπέροχη στιγμή για να δείτε τον γαλαξία

Τέλος της σεζόν Milky Way

Από τις αρχές έως τα μέσα Αυγούστου, ο Γαλαξίας δεν θα βρίσκεται πλέον στο υψηλότερο σημείο του όταν τελειώνει το αστρονομικό λυκόφως και αρχίζει η νύχτα. Το παρατεταμένο φως από το ηλιοβασίλεμα θα είναι ο περιοριστικός παράγοντας. Κάθε βράδυ θα πέφτει ελαφρώς. Όταν δύσει στα νοτιοδυτικά, η κεντρική ζώνη του Γαλαξία θα είναι περίπου 120° σε σχέση με τον ορίζοντα. Αυτή η γωνία σημαίνει ότι τείνει να πέσει κάτω από τον ορίζοντα πιο γρήγορα από ότι ανεβαίνει. Το δεύτερο μισό της σεζόν του Milky Way είναι μικρότερο από το πρώτο μισό. Ακριβώς όπως στην αρχή της σεζόν, για να το δεις στο τέλος απαιτεί τέλειες συνθήκες. Ένας καθαρός νότιος ορίζοντας, πολύ σκοτεινοί ουρανοί και μια καθαρή ατμόσφαιρα είναι όλα απαραίτητα για να δείτε τον γαλαξία τον Νοέμβριο.

Ο Γαλαξίας δύει λίγο μετά τα μεσάνυχτα στις αρχές Σεπτεμβρίου

Φάσεις Σελήνης

Περίπου το ήμισυ του χρόνου που ο Γαλαξίας είναι πραγματικά ανοιχτός τη νύχτα, δεν θα είναι εύκολο να το δεις επειδή το φεγγάρι είναι πολύ φωτεινό και το ξεπλένει. Η πανσέληνος πρέπει πάντα να αποφεύγεται. Και μια νέα σελήνη θα είναι πάντα η καλύτερη στιγμή για θέαση, επειδή αφήνει τον ουρανό σκοτεινό για όλη τη νύχτα. Αλλά την άνοιξη, ένα φεγγάρι πρώτου τετάρτου είναι επίσης εφαρμόσιμο. Έρχεται 7 ημέρες μετά τη νέα σελήνη, το πρώτο τέταρτο της Σελήνης θα δύσει γύρω στα μεσάνυχτα, κάτι που αφήνει τους ουρανούς νωρίς το πρωί σκοτεινοί. Στα τέλη του καλοκαιριού και το φθινόπωρο, είναι προτιμότερο ένα τελευταίο τέταρτο (γνωστό και ως 3ο τέταρτο) σελήνη. Το τελευταίο τέταρτο του φεγγαριού έρχεται 7 ημέρες πριν από τη νέα σελήνη και ανατέλλει γύρω στα μεσάνυχτα, κάτι που αφήνει τις βραδινές ώρες σκοτεινές. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι πιο σημαντικό να το βλέπετε κατά τη διάρκεια μιας νέας (ή λεπτής ημισελήνου) επειδή οι νύχτες είναι πολύ μικρότερες.

Ελέγχοντας προσεκτικά την ώρα της δύσης της σελήνης, μπόρεσα να καταγράψω τον γαλαξία ξεκινώντας από τη 1 π.μ.

Σημείωση για τους Times

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι χρόνοι που εμφανίζονται βασίζονται σε γεωγραφικό πλάτος 40° βόρεια (συγκεκριμένα το Ντένβερ). Οι χρόνοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως χονδρική εκτίμηση, αλλά μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος σας και εάν βρίσκεστε στη μέση ή στην άκρη μιας ζώνης ώρας. Η θερινή ώρα επηρεάζει επίσης τις ώρες που εμφανίζονται στο γράφημα. Το αστρονομικό λυκόφως σηματοδοτεί το όριο μεταξύ νύχτας και ημέρας. Το παρατεταμένο φως από τον ήλιο μπορεί να είναι πολύ αμυδρό για να το δούμε, αλλά εμφανίζεται στις εικόνες και μπορεί να μειώσει την θέα του Γαλαξία. Γενικά, το αστρονομικό λυκόφως αρχίζει περίπου 90 λεπτά πριν την ανατολή του ηλίου και τελειώνει 90 λεπτά μετά τη δύση του ηλίου γύρω από την ανοιξιάτικη και φθινοπωρινή ισημερία. Αλλά κατά το θερινό ή το χειμερινό ηλιοστάσιο, το λυκόφως μπορεί να διαρκέσει πάνω από 2 ώρες ανάλογα με το γεωγραφικό σας πλάτος. Για να βρείτε τις ακριβείς ώρες αστρονομικού λυκόφωτος, καθώς και πληροφορίες για την ανατολή και τη δύση της σελήνης για την τοποθεσία σας, υπάρχουν διάφορες πηγές που αναφέρονται παρακάτω.

Ας ελπίσουμε ότι βρήκατε αυτές τις πληροφορίες χρήσιμες. Τώρα που ξέρετε πότε να δείτε τον Γαλαξία, βρείτε μια σκοτεινή τοποθεσία και βγείτε εκεί έξω και δείτε το μόνοι σας!

Schreibe einen Kommentar