Προβλήματα και λύσεις καλλιέργειας τεύτλων και τζαμί

0
Προβλήματα και λύσεις καλλιέργειας τεύτλων και τζαμί

Προβλήματα καλλιέργειας τεύτλων
Προβλήματα καλλιέργειας τεύτλων και σμήνων: Καλλιεργήστε τεύτλα την άνοιξη και το φθινόπωρο σε θερμές καλοκαιρινές περιοχές, το καλοκαίρι και αργά το φθινόπωρο σε ήπιες καλοκαιρινές περιοχές και το καλοκαίρι και στις αρχές του φθινοπώρου σε δροσερές καλοκαιρινές περιοχές.

Τα παντζάρια αναπτύσσονται καλύτερα σε δροσερό καιρό.

Για καλύτερη κατανάλωση φρέσκου, η συγκομιδή κερδίζει όταν είναι μισοωρισμένα – περίπου έξι εβδομάδες μετά τη σπορά. Τα παντζάρια θα συνεχίσουν να τρώγονται καλά όταν μεγαλώσουν σε πλήρες μέγεθος.

Το αραίωμα των παντζαριών είναι σημαντικό: αραιώστε πρώτα όταν αρχίσουν να πυκνώνουν οι ρίζες – οι κορυφές θα είναι νεαρές και τρυφερές και μπορούν να σερβιριστούν φρέσκα σε σαλάτες. Παρακολουθήστε τις ρίζες που ωριμάζουν και αραιώστε ξανά για να βεβαιωθείτε ότι τα παντζάρια δεν θα γεμίσουν. Τα γεμάτα παντζάρια δεν θα είναι γευστικά.

Το ελβετικό σέσκουλο είναι στενός συγγενής του τεύτλου. Το Chard μοιράζεται πολλές από τις τεχνικές καλλιέργειας των τεύτλων και πολλά από τα ίδια προβλήματα παρασίτων και ασθενειών.

Για συμβουλές καλλιέργειας τεύτλων, δείτε Συμβουλές επιτυχίας για την καλλιέργεια τεύτλων στο κάτω μέρος αυτής της ανάρτησης.

Συνήθη προβλήματα καλλιέργειας τεύτλων και σμήνων:

• Τα σπορόφυτα αποτυγχάνουν να αναδυθούν. Οι θερμοκρασίες ήταν πολύ υψηλές όταν φυτεύτηκαν τεύτλα. οι σπόροι αποτυγχάνουν να βλαστήσουν σε ζεστό καιρό. Κρεβάτι φύτευσης επιστρώματος με παλαιωμένο κομπόστ. Διατηρήστε το κρεβάτι φύτευσης ομοιόμορφα υγρό μέχρι να εμφανιστούν τα σπορόφυτα.

• Οι σπόροι σαπίζουν ή τα σπορόφυτα καταρρέουν με σκούρα βλαστάρια εμποτισμένα με νερό μόλις εμφανιστούν. Το Damping off είναι ένας μύκητας που ζει στο έδαφος, ιδιαίτερα όπου η υγρασία είναι υψηλή. Μην φυτεύετε σε κρύο, υγρό έδαφος. Βεβαιωθείτε ότι το χώμα έχει καλή αποστράγγιση.

• Τα σπορόφυτα τρώγονται ή κόβονται κοντά στο επίπεδο του εδάφους. Τα σκουλήκια είναι γκρίζες ράβδους μήκους ½ έως ¾ ίντσας που μπορούν να βρεθούν κουλουριασμένες κάτω από το χώμα. Μασούν μίσχους, ρίζες και φύλλα. Τοποθετήστε ένα χάρτινο κολάρο 3 ιντσών γύρω από το στέλεχος του φυτού. Κρατήστε τον κήπο απαλλαγμένο από ζιζάνια. ρίξτε στάχτη ξύλου γύρω από τη βάση των φυτών.

• Τα φύλλα κατσαρώνουν από κάτω είναι παραμορφωμένα και κιτρινωπά. γυαλιστερές κηλίδες στα φύλλα. Οι αφίδες είναι μικροσκοπικά, ωοειδή και κιτρινωπά έως πρασινωπά έντομα σε σχήμα αχλαδιού που αποικίζονται στις κάτω πλευρές των φύλλων. Αφήνουν πίσω τους κολλώδη περιττώματα που ονομάζονται μελιτώματα τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε μαύρη μούχλα αιθάλης. Χρησιμοποιήστε εντομοκτόνο σαπούνι.

• Μικροσκοπικές τρύπες σε φύλλα δενδρυλλίων. Τα σκαθάρια ψύλλων είναι μικροσκοπικά χάλκινα ή μαύρα σκαθάρια μήκους δέκατου έκτου της ίντσας. Τρώνε μικρές τρύπες στα φύλλα των δενδρυλλίων και μικρών μοσχευμάτων. Οι προνύμφες τρέφονται με ρίζες φυτών που βλασταίνουν. Απλώστε γη διατόμων γύρω από το δενδρύλλιο. Καλλιεργήστε συχνά για να διαταράξετε τον κύκλο ζωής. Διατηρήστε τον κήπο καθαρό. Σκόνη με Sevin ή ροτενόνη.

• Ακανόνιστες μικρές τρύπες που τρώγονται στα φύλλα. Η θηλιά του λάχανου είναι μια ανοιχτοπράσινη κάμπια με κίτρινες ρίγες που τρέχουν στην πλάτη. κάνει θηλιά καθώς περπατά. Διατηρήστε τον κήπο καθαρό από σκουπίδια, όπου ο ενήλικος καστανός σκόρος που πετά τη νύχτα μπορεί να γεννήσει αυγά. Καλύψτε τα φυτά με κλωσμένο πολυεστέρα για να αποκλείσετε τους σκώρους. Διαλέξτε τις λωρίδες με το χέρι. Χρησιμοποιήστε Bacillus thuringiensis. Σκόνη με Sevin ή ροτενόνη.

• Τα φύλλα τρώγονται. τα φυτά είναι μερικώς αποφυλλωμένα. Τα σκαθάρια με φουσκάλες τρώνε φύλλα. Διαλέξτε έντομα και καταστρέψτε. Διατηρήστε τον κήπο απαλλαγμένο από ζιζάνια και σκουπίδια. Καλλιεργήστε την άνοιξη για να σκοτώσετε τις προνύμφες και να διακόψετε τον κύκλο ζωής. Διαλέξτε τα σκαθάρια με το χέρι. Ψεκάστε ή ξεσκονίστε με Sevin ή χρησιμοποιήστε σπρέι πυρέθρου ή ροτενόνης.

• Φύλλα μερικώς φαγωμένα. φύλλα δικτυωμένα μεταξύ τους. αυγά σε σειρές στις κάτω πλευρές των φύλλων. Οι ιστοί των τεύτλων ή του κήπου είναι πράσινοι με ανοιχτόχρωμη λωρίδα μήκους ¾ ίντσες. ο ιστός είναι οι προνύμφες ενός καφέ κίτρινου σκώρου με γκρίζα σημάδια. Οι προνύμφες περιστρέφουν ελαφρούς ιστούς. Κόψτε και καταστρέψτε τα φύλλα με πλέγμα. Καταστρέψτε κάμπιες. Διατηρήστε απαλλαγμένα από ζιζάνια κήπου.

• Τα φύλλα και οι μίσχοι είναι μερικώς ξεφυλλισμένοι. Armyworms ή ακρίδες. Οι Armyworms είναι σκούρες πράσινες κάμπιες, οι προνύμφες ενός διάστικτου γκρίζου σκώρου με άνοιγμα φτερών 1½ ίντσας. Οι σκώληκες μαζεύουν και τρώνε φύλλα, μίσχους και ρίζες πολλών καλλιεργειών. Armyworms θα ζουν μέσα σε ιστούς σε φύλλα. Διαλέξτε κάμπιες και καταστρέψτε. Οι ακρίδες είναι καφέ, κοκκινωπό κίτρινο ή πράσινο με μακριά σώματα, προεξέχοντα σαγόνια και διευρυμένα πίσω πόδια. Παγιδέψτε σε βάζα τεταρτημορίου γεμάτα με 1 μέρος μελάσα και 9 μέρη νερό τοποθετημένα στον κήπο στο επίπεδο του εδάφους. Καλλιεργήστε το φθινόπωρο για να διαταράξετε τον κύκλο ζωής. Ψεκάστε με Sevin, rotenone.

• Ίχνη από ασημένια λάσπη στα φύλλα. φαγωμένα φύλλα. Τα σαλιγκάρια και οι γυμνοσάλιαγκες τρέφονται με φύλλα. Μειώστε τις κρυψώνες διατηρώντας τον κήπο απαλλαγμένο από σκουπίδια. Χειρολαβή από κάτω σανίδες που τοποθετούνται στον κήπο ως καταφύγιο-παγίδες. Χρησιμοποιήστε ένα ρηχό πιάτο μπύρας με το χείλος στο επίπεδο του εδάφους για να προσελκύσετε και να πνίξετε σαλιγκάρια και γυμνοσάλιαγκες.

• Μονοπάτια και σήραγγες σε φύλλα. Η σήραγγα των προνυμφών του leafminer μέσα στα φύλλα. Καταστρέψτε τα μολυσμένα φύλλα και καλλιεργήστε τον κήπο για να καταστρέψετε τις προνύμφες και να εμποδίσετε τις ενήλικες μύγες να γεννήσουν αυγά. Καλύψτε τις καλλιέργειες με αιωρούμενα καλύμματα σειρών ή τυρόπανο.

• Στίγματα ανοιχτό και σκούρο πράσινο σχέδιο στα φύλλα. Τα φύλλα παραμορφώνονται και μπορεί να γίνουν εύθραυστα και να σπάσουν εύκολα. τα φυτά καθυστερούν. Ο ιός του μωσαϊκού δεν έχει θεραπεία. εξαπλώνεται από φυτό σε φυτό από αφίδες και φυλλοβόλα. Αφαιρέστε τα άρρωστα φυτά. δεν υπάρχει θεραπεία για την ασθένεια. Αφαιρέστε τα πλατύφυλλα ζιζάνια που χρησιμεύουν ως δεξαμενή ιών.

• Στριφτοί, εύθραυστοι μίσχοι. τα φυτά κιτρινισμένα και καχεκτικά. Το Aster yellows είναι μια ασθένεια μυκοπλάσματος που μεταδίδεται από τους φυλλοβόλους. Αφαιρέστε τα μολυσμένα φυτά. Έλεγχος φυλλοβόλων. Διατηρήστε τον κήπο απαλλαγμένο από ζιζάνια που μπορεί να φιλοξενούν ασθένειες.

• Οι φλέβες των φύλλων γίνονται μωβ και τα φύλλα κατσαρώνουν ή τυλίγονται προς τα πάνω. τα φυτά καθυστερούν. Ο ιός Curly top μεταδίδεται από τους φυλλοβόλους. Τα φύλλα θα γίνουν παχιά και δερματώδη ή εύθραυστα και το φυτό σταματά να αναπτύσσεται. Μόλις χτυπήσει ο ιός αφαιρέστε και καταστρέψτε τα μολυσμένα φυτά. Έλεγχος φυλλοβόλων.

• Ακανόνιστες κιτρινωπές έως καφέ κηλίδες στις επάνω επιφάνειες των φύλλων. γκριζωπή σκόνη ή μούχλα θαμπώνει στις κάτω πλευρές. οι ρίζες μπορεί αργότερα να είναι τραχιές ή ραγισμένες. Ο περονόσπορος προκαλείται από έναν μύκητα. Βελτιώστε την κυκλοφορία του αέρα. Ποικιλίες ανθεκτικές στα φυτά. Εναλλαγή καλλιεργειών. Διατηρήστε τον κήπο απαλλαγμένο από ζιζάνια και υπολείμματα φυτών.

• Μικρές στρογγυλές κηλίδες με καφέ καφέ κέντρα, τα περιθώρια είναι μωβ. οι κηλίδες μπορεί να πέσουν αφήνοντας τραχιές τρύπες. Η κηλίδα των φύλλων Cercospora είναι μια μυκητιασική ασθένεια κοινή όπου οι βροχοπτώσεις είναι έντονες και οι θερμοκρασίες είναι ζεστές. Διαλέξτε και καταστρέψτε τα προσβεβλημένα φύλλα. Κρατήστε τα ζιζάνια κάτω στην περιοχή του κήπου. φιλοξενούν σπόρια μυκήτων. Αποφύγετε το πότισμα από πάνω.

• Τα φύλλα γίνονται κόκκινα. Τα φύλλα μπορούν να γίνουν από πράσινα σε κόκκινα όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν στο πάγωμα. Αυτό δεν είναι επιβλαβές για τα παντζάρια. Ορισμένες ποικιλίες έχουν φυσικά κόκκινα φύλλα.

• Τα γκρουπ τρέφονται με ρίζες. το φυτό είναι στάσιμο. Το γκριζωπό λευκό γκριζάρισμα είναι οι προνύμφες του σκαθαριού Ιουνίου, ενός κοκκινοκαφέ ή μαύρου σκαθαριού με σκληρό κέλυφος με μήκος 1 ίντσας. Διατηρήστε τον κήπο καθαρό και απαλλαγμένο από σκουπίδια όπου μπορούν να προφυλαχθούν τα σκαθάρια. Χρησιμοποιήστε σπρέι ροτενόνης ή σκόνη για τον έλεγχο των σκαθαριών.

• Τα περιθώρια των φύλλων είναι κοκκινωπά. Οι άκρες των φύλλων πεθαίνουν. Τα φύλλα γίνονται τσαλακωμένα. φελλώδεις μαύρες κηλίδες στις ρίζες ή ρίζες ραγισμένες. Ανεπάρκεια βορίου. Δοκιμή εδάφους. Εάν υπάρχει έλλειψη, προσθέστε 2 ουγγιές βόρακα ανά 30 τετραγωνικά μέτρα. Ανεπάρκεια βορίου εντοπίζεται σε έδαφος που είναι είτε πολύ αλκαλικό είτε πολύ όξινο. Δοκιμή εδάφους. Διατηρήστε το pH μεταξύ 6,0 και 7,0.

• Ραγισμένες ρίζες. Ανεπαρκές πότισμα. Διατηρήστε το χώμα ομοιόμορφα υγρό. Δείτε επίσης ανεπάρκεια βορίου παραπάνω.

• Δύσμορφες ρίζες. Συνωστισμός; ογκώδες βαρύ αργιλώδες έδαφος. Λεπτά παντζάρια νωρίς. Προσθέστε παλαιωμένο λίπασμα και οργανικό υλικό στο κρεβάτι φύτευσης και διατηρήστε το χώμα χαλαρό. Αφαιρέστε σβόλους και βράχους.

• Σκληρές, ξυλώδεις ρίζες. Ρίζες πάνω από ώριμες? συγκομιδή λίγο πριν από ολόκληρες ημέρες μέχρι την ωρίμανση. Το έδαφος μπορεί να έχει στεγνώσει. κρατήστε το χώμα ομοιόμορφα υγρό. Μην αφήνετε τα παντζάρια στο έδαφος εάν ο καιρός είναι πολύ ζεστός. Ο ζεστός καιρός μπορεί να κάνει τα παντζάρια να σχηματίσουν τριχωτές πλαϊνές ρίζες.

• Ψώρα ή φελλώδεις ρίζες. Βακτήριο ψώρας ή μύκητας. Αυτό το πρόβλημα δεν ανακαλύπτεται μέχρι τη συγκομιδή. Διατηρήστε τον κήπο καθαρό από φυτικά υπολείμματα. Προσθέστε παλαιωμένο λίπασμα στα παρτέρια φύτευσης και διατηρήστε το έδαφος καλά στραγγισμένο. Εναλλαγή καλλιεργειών.

• Λευκοί δακτύλιοι στο εσωτερικό των ριζών. Ξηρασία ή έντονες βροχοπτώσεις μετά από παρατεταμένο καύσωνα. Το έδαφος στεγνώνει και μετά είναι υγρό. Η γεύση θα επηρεαστεί – έντονη γεύση. Διατηρήστε το χώμα όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφα υγρό. μην αφήνετε το έδαφος να στεγνώσει μετά το πότισμα ή τις βροχές.

• Λουλούδι φυτών. Τα παντζάρια είναι διετές. τα ξεχειμωνιασμένα φυτά θα ανθίσουν φυσικά την άνοιξη. Τα νεαρά φυτά που εκτίθενται σε θερμοκρασίες κάτω των 50°F μπορεί επίσης να ξεγελαστούν από τις καιρικές συνθήκες και να πιστέψουν ότι βρίσκονται στη δεύτερη εποχή τους και μπορεί να ανθίσουν πρόωρα. Ανυψώστε τις ρίζες εάν τα φυτά αρχίσουν να ανθίζουν.

Συμβουλές επιτυχίας για την καλλιέργεια τεύτλων και τυρφώνων:

Φύτεμα. Καλλιεργήστε παντζάρια και σέσκουλα στον ήλιο. Τα παντζάρια για χόρτα μπορούν να καλλιεργηθούν σε μερική σκιά. Τα παντζάρια και το σέσκουλο αναπτύσσονται καλύτερα σε χαλαρό, καλά στραγγιζόμενο έδαφος. προσθέστε παλαιωμένο λίπασμα στα κρεβάτια φύτευσης και διατηρήστε τα κρεβάτια απαλλαγμένα από σβόλους, πέτρες και φυτικά υπολείμματα.

Χρόνος φύτευσης. Τα παντζάρια και το σέσκουλο αναπτύσσονται καλύτερα ως καλλιέργειες δροσερής εποχής. Σπείρετε παντζάρια και σέσκουλα στον κήπο 4 εβδομάδες πριν από την τελευταία μέση ημερομηνία παγετού την άνοιξη. Οι καλλιέργειες διαδοχής μπορούν να φυτεύονται κάθε 2 έως 3 εβδομάδες για συνεχή συγκομιδή. Σε περιοχές με ζεστό καλοκαίρι, μην φυτεύετε τεύτλα και σέσκουλα από τα μέσα της άνοιξης έως τα μέσα του καλοκαιριού. Σπέρνετε τεύτλα και σέσκουλα για φθινοπωρινή συγκομιδή περίπου 8 εβδομάδες πριν από τη μέση ημερομηνία του πρώτου παγετού το φθινόπωρο. Σε περιοχές με ήπιο χειμώνα, τα τεύτλα και το σέσκουλο μπορούν να σπαρθούν μέχρι αργά το φθινόπωρο και να αφεθούν στο έδαφος για συγκομιδή κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Φροντίδα. Για την καλύτερη ανάπτυξη των ριζών, αραιώστε τα παντζάρια σε απόσταση περίπου 2 ίντσες μεταξύ τους. Τα σπορόφυτα τεύτλων εμφανίζονται σε συστάδες. όταν σχηματιστούν τα πρώτα αληθινά φύλλα, αραιώστε με ένα μικρό ψαλίδι αφήνοντας το πιο δυνατό δενδρύλλιο σε κάθε συστάδα. Διατηρήστε τα κρεβάτια φύτευσης απαλλαγμένα από ζιζάνια. Τα ζιζάνια θα στερήσουν από τα παντζάρια θρεπτικά συστατικά, υγρασία και γεύση. Διατηρήστε τα παντζάρια και το σέσκουλο ομοιόμορφα υγρά για γρήγορη ανάπτυξη και καλύτερη γεύση.

Συγκομιδή. Τα παντζάρια για χόρτα μπορούν να κοπούν νωρίς όταν τα φύλλα είναι νεαρά και τρυφερά. Το ίδιο ισχύει και για το σέσκουλο. Οι νεαρές ρίζες τεύτλων μπορούν να συγκομιστούν περίπου 6 εβδομάδες μετά τη σπορά. Περιμένετε λίγο ακόμα για μεγαλύτερες ρίζες. Τα παντζάρια και το σέσκουλο που ωριμάζουν σε ζεστό καιρό θα έχουν κακή γεύση. Σηκώστε τα ανοιξιάτικα τεύτλα πριν από τις μέσες θερμοκρασίες της ημέρας μεγαλύτερες από 70°F. Ξεκινήστε τη φθινοπωρινή συγκομιδή όταν οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι σταθερά στη δεκαετία του ’50.

Περισσότερες συμβουλές: Πώς να καλλιεργήσετε παντζάρια και Τρόπος καλλιέργειας τυριού.

Schreibe einen Kommentar