Προβλήματα και λύσεις καλλιέργειας μπρόκολου

0
Προβλήματα και λύσεις καλλιέργειας μπρόκολου

Προβλήματα καλλιέργειας μπρόκολου: Μπρόκολο και λάχανο
Τα προβλήματα καλλιέργειας μπρόκολου συχνά αποφεύγονται εάν το μπρόκολο καλλιεργείται για συγκομιδή με δροσερό καιρό σε πλούσιο, καλά στραγγιζόμενο έδαφος.

Το μπρόκολο αντιμετωπίζεται πολύ σαν λάχανο. Καλλιεργήστε το μπρόκολο όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Δώστε άφθονη υγρασία στο μπρόκολο και φροντίστε να το ταΐζετε καθ‘ όλη τη διάρκεια της σεζόν – ένα κρεβάτι φύτευσης τροποποιημένο με παλαιωμένο λίπασμα είναι μια σημαντική αρχή. Ενώ το μπρόκολο είναι ανθεκτικό στην ωριμότητα, τα νεαρά φυτά δεν πρέπει να υποβάλλονται σε παγετό.

Για συμβουλές καλλιέργειας μπρόκολου βλ Πώς να καλλιεργήσετε το μπρόκολο ή Συμβουλές επιτυχίας για την ανάπτυξη του μπρόκολου στο κάτω μέρος αυτής της ανάρτησης.

Εδώ είναι κοινά προβλήματα καλλιέργειας μπρόκολου με θεραπείες και ελέγχους:

• Τα σπορόφυτα δεν βγαίνουν από το έδαφος. τα σπορόφυτα τρώγονται. οι ρίζες είναι σήραγγες. Το λάχανο σκουλήκι είναι ένα μικρό γκρίζο-λευκό σκουλήκι χωρίς πόδια σε μήκος 2 ίντσας. ενήλικας είναι η μύγα ρίζας λάχανου, μοιάζει με οικιακή μύγα. Οι μύγες γεννούν αυγά στο χώμα κοντά στο σπορόφυτο ή το φυτό. Τα σκουλήκια θα εισχωρήσουν σε ρίζες αφήνοντας καφέ ουλές. Ορισμένα φυτά μπορεί να είναι κηρυθρωμένα με γλοιώδεις σήραγγες. Εξαιρέστε τις μύγες με αιωρούμενα καλύμματα σειρών. Αφαιρέστε και απορρίψτε τα κατεστραμμένα φυτά. Εφαρμόστε ασβέστη ή στάχτη ξύλου γύρω από τη βάση των φυτών. χρόνος φύτευσης για να αποφευχθεί ο κύκλος ανάπτυξης των εντόμων. Φυτέψτε λίγο αργότερα όταν ο καιρός είναι πιο ξηρός.

• Οι σπόροι σαπίζουν ή τα σπορόφυτα καταρρέουν με σκούρα βλαστάρια εμποτισμένα με νερό μόλις εμφανιστούν. Το Damping off είναι ένας μύκητας που ζει στο έδαφος, ιδιαίτερα όπου η υγρασία είναι υψηλή. Μην φυτεύετε σε κρύο, υγρό έδαφος. Βεβαιωθείτε ότι το χώμα έχει καλή αποστράγγιση.

• Τα σπορόφυτα τρώγονται ή κόβονται κοντά στο επίπεδο του εδάφους. Τα σκουλήκια είναι γκρίζες ράβδους μήκους ½ έως ¾ ίντσας που μπορούν να βρεθούν κουλουριασμένες κάτω από το χώμα. Μασούν μίσχους, ρίζες και φύλλα. Τοποθετήστε ένα χάρτινο κολάρο 3 ιντσών γύρω από το στέλεχος του φυτού. Κρατήστε τον κήπο απαλλαγμένο από ζιζάνια. ρίξτε στάχτη ξύλου γύρω από τη βάση των φυτών.

• Τα νεαρά βλαστάρια δεν αναπτύσσονται ή πεθαίνουν ξανά. μπλε-μαύρο σημείο στα φύλλα και τους μίσχους. Το μαύρο πόδι είναι μια μυκητιασική ασθένεια που προκαλεί τα λάχανα να ζωνίζουν και να σαπίζουν στο επίπεδο του εδάφους – «μαυροπόδαρα». Το μαύρο πόδι εξαπλώνεται από σκουλήκια και σκουλήκια λάχανου. Αφαιρέστε και καταστρέψτε τα μολυσμένα φυτά. κρατήστε τον κήπο απαλλαγμένο από φυτικά υπολείμματα. Προσθέστε οργανική ύλη στο κρεβάτι φύτευσης. βεβαιωθείτε ότι το έδαφος είναι καλά στραγγιζόμενο. Εναλλαγή καλλιεργειών.

• Σχηματίζονται μικρά διάσπαρτα κεφάλια. ώριμα κεφάλια όχι. Τα νεαρά φυτά θα σχηματίσουν μικρά κεφάλια πρόωρα εάν οι θερμοκρασίες πέσουν κάτω από τους 40°F λίγο μετά τη φύτευση. Προστατέψτε τα νεαρά φυτά με καυτά καπάκια ή αιωρούμενα καλύμματα σειρών.

• Ανθίζουν νεαρά φυτά. Το κρύο θα κάνει τα νεαρά φυτά να ανθίσουν πρόωρα και να παράγουν σπόρους χωρίς να σχηματίσουν κεφάλι. Προστατέψτε τα νεαρά φυτά από τον κρύο καιρό με αιωρούμενα καλύμματα σειρών. τοποθετήστε τις μεταμοσχεύσεις στον κήπο όχι νωρίτερα από 1 έως 3 εβδομάδες πριν από την τελευταία μέση ημερομηνία παγετού την άνοιξη.

• Ακανόνιστες κιτρινωπές έως καφέ κηλίδες στις επάνω επιφάνειες των φύλλων. γκριζωπή σκόνη ή μούχλα στις κάτω πλευρές. Ο περονόσπορος προκαλείται από έναν μύκητα. Βελτιώστε την κυκλοφορία του αέρα. Ποικιλίες ανθεκτικές στα φυτά. Εναλλαγή καλλιεργειών. Διατηρήστε τον κήπο απαλλαγμένο από φυτικά υπολείμματα.

• μαρασμό των φυτών. οι ρίζες είναι πρησμένες και παραμορφωμένες, οι ρίζες σαπίζουν. Το Clubroot είναι μια εδαφογενής μυκητιακή ασθένεια. Οι μύκητες παρεμποδίζουν την πρόσληψη νερού και θρεπτικών συστατικών από τις ρίζες. Διατηρήστε τον κήπο καθαρό από υπολείμματα φυτών και ζιζάνια που μπορούν να φιλοξενήσουν τους μύκητες. Αφαιρέστε και καταστρέψτε τα μολυσμένα φυτά, συμπεριλαμβανομένου του χώματος γύρω από τις ρίζες. Το Clubroot βρίσκεται σε όξινα εδάφη. προσθέστε ασβέστη εάν το pH του εδάφους είναι κάτω από 7,2. Εναλλαγή καλλιεργειών για τουλάχιστον 2 χρόνια. Αγορά μοσχευμάτων από προμηθευτή χωρίς ασθένεια.

• Τα φύλλα γίνονται θαμπά κιτρινισμένα, καμπυλώνουν και το φυτό μπορεί να πεθάνει. Το κίτρινο του λάχανου προκαλείται από τον μύκητα του εδάφους Fusarium που προσβάλλει τα φυτά συνήθως όπου το έδαφος είναι ζεστό. Η ασθένεια μεταδίδεται από φυλλοβόλα. Αφαιρέστε τα μολυσμένα φυτά. Έλεγχος φύλλου. Διατηρήστε τον κήπο απαλλαγμένο από ζιζάνια που μπορεί να φιλοξενούν ασθένειες. Διατηρήστε το χώμα ομοιόμορφα υγρό, αλλά όχι υγρό. Εναλλαγή καλλιεργειών.

Ποικιλίες ανθεκτικές στα φυτά: Early Snowball.

• Φύλλα κίτρινα. φυτό καπακωμένο? μικρές αστραφτερές λευκές κηλίδες στις ρίζες. Ο νηματώδης κύστης ρίζας είναι ένα μικροσκοπικό ζώο που μοιάζει με σκουλήκι που ζει στο φιλμ νερού που καλύπτει τα σωματίδια του εδάφους. Εναλλαγή οικογενειακών καλλιεργειών λάχανου. Ηλιάζετε το έδαφος με διαφανές πλαστικό στα μέσα του καλοκαιριού.

• Το φυτό είναι στάσιμο. σκουλήκια σήραγγα στις ρίζες. Η παχουλή γκριζωπή ράβδος με καφέ κεφάλι είναι η προνύμφη του σκαθαριού Ιουνίου, ενός κοκκινοκαφέ ή μαύρου σκαθαριού με σκληρό κέλυφος έως 1 ίντσας. Οι συρματόσχοινα είναι οι προνύμφες των σκαθαριών που ζουν στο έδαφος. μοιάζουν με συρμάτινα σκουλήκια. Ελέγξτε το έδαφος πριν από τη φύτευση. Διαλέξτε με το χέρι και καταστρέψτε τα παράσιτα. πλημμυρίστε το έδαφος εάν υπάρχουν συρματόσχοινα. Απομακρύνετε τα μολυσμένα φυτά και το περιβάλλον έδαφος. Διατηρήστε τον κήπο απαλλαγμένο από σκουπίδια που θα μπορούσαν να προστατεύσουν τα αυγά σκαθαριού.

• Τα φύλλα είναι κιτρινωπά και ελαφρώς κατσαρά με μικρές γυαλιστερές κηλίδες. Οι αφίδες είναι μικροσκοπικά, ωοειδή, λευκοπράσινα, ροζ ή μαύρα έντομα σε σχήμα αχλαδιού που αποικίζονται στα φύλλα. Αφήνουν πίσω τους κολλώδη περιττώματα που ονομάζονται μελιτώματα τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε μαύρη μούχλα αιθάλης. Αφαιρέστε με μια έκρηξη νερού. Χρησιμοποιήστε εντομοκτόνο διάλυμα σαπουνιού. Επιστρώστε με αλουμινόχαρτο για να αποπροσανατολίσετε τις αφίδες.

• Τα φύλλα έχουν λευκές ή κιτρινωπές κηλίδες. τα φύλλα παραμορφώνονται. μαρασμό των φυτών. Αρλεκίνους ή βρωμάνες. Τα ζωύφια του Αρλεκίνου είναι μαύρα με έντονα κόκκινα κίτρινα ή πορτοκαλί σημάδια. Απομυζούν υγρά από τον φυτικό ιστό προκαλώντας λευκές και κίτρινες κηλίδες. Διαλέξτε και καταστρέψτε ζωύφια και μάζες αυγών. Διατηρήστε τον κήπο απαλλαγμένο από υπολείμματα καλλιεργειών και ζιζάνια όπου αναπαράγονται ζωύφια. Ψεκάστε φυτά με Sevin, pyrethrum και rotenone. Τα έντομα βρώμα είναι γκρι ή πράσινα ζωύφια σε σχήμα ασπίδας μήκους περίπου ¼ ίντσας. τρέφονται με φρούτα. Αφαιρέστε τα υπολείμματα του κήπου και τα ζιζάνια όπου τα ζωύφια μπορούν να ξεχειμωνιάσουν. Διαλέξτε με το χέρι μάζες αυγών και ζωύφια και καταστρέψτε.

• Μικροσκοπικές τρύπες σε φύλλα δενδρυλλίων. Τα σκαθάρια ψύλλων είναι μικροσκοπικά χάλκινα ή μαύρα σκαθάρια μήκους δέκατου έκτου της ίντσας. Τρώνε μικρές τρύπες στα φύλλα των δενδρυλλίων και μικρών μοσχευμάτων. Οι προνύμφες τρέφονται με ρίζες φυτών που βλασταίνουν. Απλώστε γη διατόμων γύρω από το δενδρύλλιο. Διαλέγετε φυτά με το χέρι, Καλλιεργείτε συχνά για να διαταράξετε τον κύκλο ζωής. Διατηρήστε τον κήπο καθαρό. Περάστε βαθιά το χώμα του κήπου για να καταστρέψετε τις προνύμφες την άνοιξη. Αντιμετωπίστε τα φυτά με Sevin, πύρεθρο ή ροτενόνη.

• Φύλλα μερικώς φαγωμένα. φύλλα δικτυωμένα μεταξύ τους. αυγά σε σειρές στις κάτω πλευρές των φύλλων. Οι ιστοί του λάχανου είναι πράσινοι με ελαφριά λωρίδα μήκους ¾ ίντσες. ο ιστός είναι οι προνύμφες ενός καφέ κίτρινου σκώρου με γκρίζα σημάδια. Οι προνύμφες περιστρέφουν ελαφρούς ιστούς. Κόψτε και καταστρέψτε τα φύλλα με πλέγμα. Καταστρέψτε κάμπιες. Διατηρήστε απαλλαγμένα από ζιζάνια κήπου.

• Τα φύλλα τρώγονται και τα φυτά ξεφυλλίζονται μερικώς. Τα σκαθάρια με φουσκάλες είναι λεπτά γκρι ή μεταλλικά μαύρα σκαθάρια σε μήκος ¾ ίντσας. μπορεί να έχουν ριγέ κηλίδες στα φτερά τους. Διαλέξτε σκαθάρια και καταστρέψτε. Κρατήστε τα ζιζάνια και τα σκουπίδια του κήπου. Καλλιεργήστε την άνοιξη για να σκοτώσετε τις προνύμφες και να διακόψετε τον κύκλο ζωής. Ψεκάστε ή ξεσκονίστε με Sevin ή χρησιμοποιήστε σπρέι πυρέθρου ή ροτενόνης.

• Μεγάλες τρύπες στα φύλλα. φύλλα σκελετωμένα. Λάχανες λούπες ή στρατιωτάκια. (1) Η θηλιά του λάχανου είναι μια ανοιχτοπράσινη κάμπια με κίτρινες ρίγες που τρέχουν στην πλάτη. κάνει θηλιά καθώς περπατά. Διατηρήστε τον κήπο καθαρό από σκουπίδια, όπου ο ενήλικος καστανός σκόρος που πετά τη νύχτα μπορεί να γεννήσει αυγά. Καλύψτε τα φυτά με κλωσμένο πολυεστέρα για να αποκλείσετε τους σκώρους. Διαλέξτε τις λωρίδες με το χέρι. Χρησιμοποιήστε Bacillus thuringiensis. Σκόνη με Sevin ή ροτενόνη. (2) Οι Armyworms είναι σκούρες πράσινες κάμπιες, οι προνύμφες ενός διάστικτου γκρίζου σκώρου με άνοιγμα φτερών 1½ ίντσας. Οι σκώληκες μαζεύουν και τρώνε φύλλα, μίσχους και ρίζες πολλών καλλιεργειών. Armyworms θα ζουν μέσα σε ιστούς σε φύλλα. Διαλέξτε κάμπιες και καταστρέψτε. Καλλιεργήστε μετά τη συγκομιδή για να εκτεθούν οι νύμφες. Χρησιμοποιήστε εμπορικές παγίδες με λουλουδάτα θέλγητρα.

• Τα φύλλα μασώνται και γλιτώνουν. Τα σαλιγκάρια και οι γυμνοσάλιαγκες τρώνε φύλλα. Συλλέξτε αυτά τα παράσιτα τη νύχτα. Τοποθετήστε παγίδες μπύρας στο επίπεδο του εδάφους για να προσελκύσετε και να πνίξετε σαλιγκάρια και γυμνοσάλιαγκες.

• Φύλλα μασημένα. Το εισαγόμενο σκουλήκι λάχανου είναι μια ωχροπράσινη κάμπια με κίτρινες ρίγες μήκους περίπου 1¼ ίντσας. το ενήλικο είναι ένας λευκός σκόρος με δύο ή τρεις μαύρες κηλίδες στο μπροστινό πτέρυγο. Χρησιμοποιήστε Bacillus thuringiensis. Καταστρέψτε όλα τα υπολείμματα και τα ζιζάνια μετά τη συγκομιδή. Φυτό συντροφιάς με μέντα. Ενθαρρύνετε την αρπακτική σφήκα τριχογράμματος.

• Τα φύλλα και το κεφάλι γίνονται ανοιχτό πράσινο. φύλλα μαραίνονται? Η γλοιώδης σήψη αναπτύσσεται στο στέλεχος, τα φύλλα και το κεφάλι. Η βακτηριακή μαλακή σήψη προκαλείται από το βακτήριο Erwinia. Στα φύλλα και τις ρίζες εμφανίζονται κηλίδες εμποτισμένες με νερό. οι κηλίδες μεγεθύνονται και γίνονται σκούρες και χυλώδεις. Η μαύρη στρώση αναπτύσσεται σε ρωγμές στις ρίζες και τα στελέχη. Η σήψη δεν μπορεί να θεραπευτεί. Συλλέξτε και κάψτε μολυσμένα φυτά Προωθήστε την καλή αποστράγγιση προσθέτοντας παλαιωμένο λίπασμα και οργανικά υλικά στα παρτέρια φύτευσης. Αποφύγετε το πότισμα από πάνω. Εναλλαγή καλλιεργειών.

• Το φυτό σταματά να παράγει κεφάλια ή μπουμπούκια. άνθος παλαιότερων μπουμπουκιών. Συγκομίστε τα κεφάλια τακτικά, τουλάχιστον κάθε 3 ημέρες. Εάν αφεθούν τα μπουμπούκια να ανθίσουν, το φυτό θα σταματήσει να παράγει νέα κεφάλια.

• Φυτέψτε ξαφνικά λουλούδια. Οι θερμές θερμοκρασίες άνω των 85°F θα ενεργοποιήσουν την ανθοφορία, θα ανθίσουν μικρά κίτρινα λουλούδια. Φυτέψτε νωρίτερα έτσι ώστε το φυτό να ωριμάσει πριν από τη θέρμανση. Φυτέψτε στα μέσα του καλοκαιριού για φθινοπωρινή καλλιέργεια. φυτό ωριμάζει σε δροσερό καιρό. Φυτέψτε πρώιμες ποικιλίες: Green Comet Hybrid, Spartan Early, Premium Early.

Συμβουλές επιτυχίας καλλιέργειας μπρόκολου:

Φύτεμα. Το μπρόκολο είναι μια καλλιέργεια δροσερής εποχής. Φυτέψτε το μπρόκολο στον ήλιο όπου οι θερμοκρασίες δεν υπερβαίνουν τους 80°F. Όπου οι θερμοκρασίες είναι πιο ζεστές, καλλιεργήστε μπρόκολο σε μερική σκιά. Καλλιεργήστε το μπρόκολο σε καλά στραγγιζόμενο έδαφος πλούσιο σε οργανική ουσία. Προσθέστε παλαιωμένο λίπασμα στο κρεβάτι φύτευσης πριν από τη φύτευση. Το μπρόκολο μπορεί να σπαρθεί απευθείας στον κήπο, αλλά καλύτερα να ξεκινήσει σε εσωτερικούς χώρους όπου μπορεί να προστατευτεί από τις πρώιμες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και τα παράσιτα.

Χρόνος φύτευσης. Σπείρετε το μπρόκολο σε εσωτερικούς χώρους 6 έως 8 εβδομάδες πριν από τη μέση ημερομηνία του τελευταίου παγετού την άνοιξη. Τοποθετήστε τα φυτά στον κήπο 2 εβδομάδες πριν από τον αναμενόμενο τελευταίο παγετό. Φυτέψτε νωρίς: ο ζεστός καιρός στα τέλη της άνοιξης θα κάνει τα φυτά να βιδώσουν και να ανθίσουν. Επίσης, ο καιρός πολύ ψυχρός την άνοιξη –μόλις τρεις ή τέσσερις ημέρες κάτω από τους 50°F– θα κάνει το μπρόκολο να σχηματίσει κεφαλές λουλουδιών που μοιάζουν με κουμπιά που δεν θα αναπτυχθούν ποτέ. Μην φυτέψετε μπρόκολο μέχρι να ρυθμιστεί ο καιρός. Για μια φθινοπωρινή καλλιέργεια, σπείρετε μπρόκολο στον κήπο 10 έως 12 εβδομάδες πριν από τον μέσο πρώτο παγετό το φθινόπωρο. Προστατέψτε το μπρόκολο που φυτεύτηκε στα μέσα του καλοκαιριού από τη ζέστη φυτεύοντας ανάμεσα σε ψηλότερες καλλιέργειες όπως οι ντομάτες ή το καλαμπόκι. Στα τέλη του φθινοπώρου, χρησιμοποιήστε αιωρούμενα καλύμματα σειρών για να προστατέψετε το μπρόκολο που ωριμάζει από θερμοκρασίες στους 20°sF.

Φροντίδα. Διατηρήστε το μπρόκολο ομοιόμορφα υγρό. μην αφήνετε το έδαφος να στεγνώσει. Πλαϊνό μπρόκολο με τσάι κομπόστ περίπου 2 εβδομάδες μετά τη μεταφύτευση στον κήπο. Αργότερα, ντύστε τα φυτά με παλαιωμένο λίπασμα όταν αρχίσει να σχηματίζεται η κύρια κεφαλή λουλουδιών.

Συγκομιδή. Το μπρόκολο θα είναι έτοιμο για συγκομιδή σύντομα αφού τα κεφάλια των λουλουδιών έχουν διάμετρο 1 ίντσας. Μόλις συγκομιστεί η κύρια κεφαλή λουλουδιών, το μπρόκολο θα παράγει πλευρικούς βλαστούς για έως και 3 μήνες. (Για μια διαρκή συγκομιδή, φυτέψτε το μπρόκολο στο διάστημα τουλάχιστον 24 ίντσες μεταξύ τους κατά τη φύτευση.)

Περισσότερες συμβουλές στο Πώς να καλλιεργήσετε το μπρόκολο.

Schreibe einen Kommentar