Ε: Ποια είναι η οικονομική σημασία της ανακάλυψης πετρελαίου στην Αρκτική Θάλασσα και οι πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της;
Απάντηση
- Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ, η θάλασσα της Αρκτικής έχει 90 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, 44 δισεκατομμύρια βαρέλια υγρών φυσικού αερίου. Μπορεί επίσης να υπάρχουν σημαντικά αποθέματα άνθρακα, ψευδαργύρου και αργύρου.
- Αυτή η ανακάλυψη πετρελαίου στην Αρκτική θάλασσα μπορεί να έχει ευρύ φάσμα ευκαιριών για τον κόσμο από διάφορες οπτικές γωνίες όπως:
- Η εξερεύνηση ενεργειακών καυσίμων θα οδηγήσει σε ενεργειακή ασφάλεια για τον κόσμο καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει έλλειψη πόρων.
- Η εξερεύνηση αυτών των πόρων θα καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες της παγκόσμιας οικονομίας και μπορεί να μειώσει την τιμή του πετρελαίου.
- Η εξερεύνηση πετρελαίου μπορεί να προσθέσει κάποια έσοδα στην περιοχή της Αρκτικής.
Ωστόσο, η ανακάλυψη αυτών των πόρων είναι πιθανό να σχετίζεται με διάφορες περιβαλλοντικές συνέπειες όπως:
- Εάν συμβεί πετρελαιοκηλίδα προκαλεί μεγάλη ζημιά στο ήδη εύθραυστο και ευάλωτο αρκτικό οικοσύστημα. Αυτή η διαρροή είναι αδύνατο να καθαριστεί και χρειάζεται πολύ για να ανακτηθεί λόγω παραγόντων όπως η έλλειψη ηλιακού φωτός, ο δυνατός αέρας, η χαμηλή ορατότητα και τα κινούμενα παγόβουνα
- Η εξερεύνηση αυτών των πόρων θα είχε αντίκτυπο στη θαλάσσια οικολογία καθώς είναι μια από τις εύθραυστες περιοχές του κόσμου. Πολλά είδη άγριας ζωής, όπως οι πολικές αρκούδες, θα εξαφανιστούν μόλις ξεκινήσει η εξερεύνηση.
- Τοξικές ουσίες όπως ο υδράργυρος, ο μόλυβδος και το αρσενικό θα μπορούσαν να απελευθερωθούν στην αρκτική περιοχή.
- Οι υπερβολικοί θόρυβοι των ωκεανών κατά τη διαδικασία εξόρυξης θα προκαλέσουν ζημιά σε είδη όπως οι φάλαινες που χρησιμοποιούν τον ήχο για ναυσιπλοΐα και κυνήγι.
- Μόλις δημιουργηθούν μεταφορικές συνδέσεις και με την αύξηση της ανθρώπινης δραστηριότητας, θα οδηγήσει σε πλήρη τήξη που θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τη στάθμη της θάλασσας και θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο σε παράκτιες χώρες με χαμηλό υψόμετρο.
Η λύση μπορεί να βρίσκεται στην αύξηση των επενδύσεων και των ροών γνώσης προς επιλογές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που είναι άφθονες και δεν χάνονται. Επομένως, η ρύθμιση της εκμετάλλευσης του εύθραυστου αρκτικού οικοσυστήματος πρέπει να γίνει με βάση την ανάλυση κόστους-οφέλους.