Ο λαχανόκηπος του Σεπτεμβρίου | Σάλι Νεξ

0
Ο λαχανόκηπος του Σεπτεμβρίου |  Σάλι Νεξ

Συγκομιδή αυτόν τον μήνα: Γαλλικά φασόλια, κολοκυθάκια, patty pan καλοκαιρινό κολοκυθάκι, γλυκό καλαμπόκι, πατάτες (το τελευταίο από τα πρώτα πρώτα για κατανάλωση, συν βασικές καλλιέργειες για αποθήκευση), μήλα και σμέουρα, συν αγγούρια και ντομάτες από το θερμοκήπιο και σαλάτες μωρών από γλάστρες έξω από το πίσω πόρτα.

Σπορά αυτόν τον μήνα: Φθινοπωρινά (ιαπωνικά) κρεμμύδια και πολλές σαλάτες, για έξω (κάτω από cloches) και σε γλάστρες για να ξαναγεμίσετε τα όρια του θερμοκηπίου μόλις βγουν τα λάστιχα, όπως χειμωνιάτικο μαρούλι, mizuna, mibuna, αμερικανικό κάρδαμο, σαλάτα καλαμποκιού, σέσκουλο, παντζάρι (για φύλλα), γογγύλια (για φύλλα), φρέσκα κρεμμυδάκια και καρότα με στρογγυλές ρίζες.

Αυτόν τον μήνα θα είμαι:

  • Καθαρισμός καλοκαιρινών brassicas
  • Φύτευση φθινοπωρινών σετ κρεμμυδιών
  • Επιστρώσεις άδειων κρεβατιών
  • Εξοικονόμηση σπόρων
  • Λήψη μοσχευμάτων από βότανα και οριακά τρυφερά φυτά όπως σάλβια και πελαργόνια
  • Φύτευση βοτάνων και πολυετών λαχανικών
  • Μαγειρεύοντας μήλα (και ντομάτες) για να παγώσουν για το χειμώνα

Νέες πολυετείς καλλιέργειες για φέτος

Τα πολυετή λαχανικά είναι πολύ πιο βιώσιμα από τα ετήσια, καθώς δεν χρειάζεται να διαταράσσετε συνεχώς το έδαφος (άρα χωρίς απελευθέρωση άνθρακα) και απαιτούν πολύ λιγότερη εισροή για τους πόρους σε σύγκριση με την εκτροφή σπόρων και τη χρήση πολύ νερού, ζεστασιάς, ζωοτροφών και κομπόστ.

Δεν υπάρχουν πολλά από αυτά, ωστόσο, και μερικά είναι πολύ άγνωστα. Έτσι, ένα από τα έργα μου αυτή τη σεζόν ήταν να ξεκινήσω έναν πολυετή λαχανόκηπο. Καμία διαταραχή του εδάφους, ένα κλάσμα των εισροών (τροφή, νερό, λίπασμα, λίπασμα) των ετήσιων λαχανικών, και κλειδώνετε περισσότερο άνθρακα με μόνιμη φύτευση επίσης. Και ένα κλάσμα της προσπάθειας της τακτικής κηπουρικής λαχανικών. Αλλά το κόλπο είναι να βρείτε πολυετή λαχανικά που πραγματικά θέλετε να φάτε: με τι ξεκίνησα.

Daubenton’s (πολυετές) κατσαρό λάχανο μεγαλώνει καλά: είναι κάτω από μια μικρή σκηνή από πλέγμα για να κρατήσουν μακριά τις πεταλούδες, αλλά θα το αφαιρέσω μόλις φύγουν στο τέλος της σεζόν.

ο φούστα ήταν μια πλήρης αποτυχία: έσπειρε απευθείας τον Μάιο σύμφωνα με τις οδηγίες, απολύτως κανένα σπορόφυτο. Δεν έχω ιδέα αν τα πήραν οι γυμνοσάλιαγκες ή αν ήταν πολύ στεγνά ή αν απλά δεν τους άρεσε φέτος. Μπορεί να ήταν οι ίδιοι οι σπόροι, οπότε θα παραγγείλετε από διαφορετικό προμηθευτή το επόμενο έτος για κάθε ενδεχόμενο. Και θα τα σπέρνω σε γλάστρες όπου μπορώ να τα προσέχω.

Σκουλλί είχαν μεγαλύτερη επιτυχία: αρκετές καλές φυλλώδεις ροζέτες τώρα από απευθείας σπορά τον Μάιο. Τους αφήνω να εδραιωθούν για ένα ή δύο χρόνια πριν προσπαθήσω να τραβήξω μερικές ρίζες.

Αμερικάνικος παξιμάδι (αμερικανικό σέλινο): Φύτεψα αυτούς τους περίεργους κονδύλους (στην πραγματικότητα είναι φασόλια, αλλά μοιάζουν περισσότερο με μικρές, αλευρώδεις πατάτες για κατανάλωση) στους πρόποδες των καλαμιών δίπλα στον χαμηλό τοίχο. Δεν επέζησαν όλα, αλλά έκαναν αρκετά για να σκεφτώ ότι αυτή θα είναι μια ενδιαφέρουσα γευστική δοκιμή του χρόνου!

Κινεζικές αγκινάρες: Εύκολο όσο κάθε άλλο στην καλλιέργεια – σχετίζονται με την τσουκνίδα. Τα έχω σε έναν παλιό νεροχύτη στον πίσω κήπο: Θα περιμένω μέχρι να πεθάνουν πριν μαζέψω μερικές από τις ροζ ρίζες για να τις δοκιμάσω (μάλλον τον επόμενο μήνα: παρακολουθήστε αυτό το διάστημα).

Και μια νέα προσθήκη: Τουρκικός πύραυλος (Ανατολικός Μπουνιάς). Δεν είναι το πιο εντυπωσιακό φυτό, καθώς είναι μια συστάδα ασαφών φύλλων και όχι πολλά άλλα. Αλλά είναι ανθεκτικό στα κόκαλα και ένα χρήσιμο πικάντικο συστατικό σαλάτας. Και όταν λέω πικάντικο, εννοώ πικάντικο: είχα λίγη γεύση και όπως τα περισσότερα τουρκικά πράγματα είναι δέκα φορές πιο δυνατό από οτιδήποτε έχετε δοκιμάσει ποτέ πριν. Δεν είμαι σίγουρος αν μου αρέσει ακόμα, αλλά θα επιμείνω.

Νέα υπηρεσία καθοδήγησης

Λοιπόν, στην πραγματικότητα δεν είναι εντελώς καινούργιο: Πρόσφατα έκανα καθοδήγηση σε αρκετούς μαθητές και βρήκα ότι λειτουργεί τόσο καλά που το προσφέρω ευρύτερα.

Η ιδέα είναι ότι με έχετε «επίσης» για συμβουλές και βοήθεια σχετικά με τις βιολογικές και βιώσιμες μεθόδους καλλιέργειας τροφίμων, μέσω email (χωρίς περίπλοκη τεχνολογία για να κυριαρχήσετε!) και όταν τη χρειάζεστε. Κανονίστε μια ώρα όποτε σας βολεύει και μπορώ να απαντήσω σε ερωτήσεις, να σας δώσω πολλές ιδέες και έμπνευση, να σας καθοδηγήσω στη δημιουργία ενός νέου κήπου με λαχανικά ή να σας βοηθήσω να αναπτύξετε έναν ήδη υπάρχοντα. Εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς για το τι μιλάμε και είναι απόλυτα προσαρμοσμένο σε εσάς και στον κήπο σας. Κλείστε μια μεμονωμένη συνεδρία ή μια τακτική ώρα κάθε εβδομάδα. Από σένα εξαρτάται!

Ένα υπέροχο σχόλιο από έναν τακτικό φοιτητή πρόσφατα: «Είμαι πολύ χαρούμενος που είσαι εκεί!»

Για περισσότερες λεπτομέρειες επικοινωνήστε μαζί μου στο sally(dot)nex(at)btinternet(dot)com.

Οι φετινές ντομάτες: η ετυμηγορία

Δεν έχω πολύ χώρο στον κήπο για να καλλιεργήσω δεκάδες διαφορετικούς τύπους τομάτας, αλλά μου αρέσει να δοκιμάζω μία ή δύο νέες κάθε χρόνο (υπάρχουν περίπου 7.500 ποικιλίες για να διαλέξω, οπότε υπάρχει πάντα μία που δεν έχετε καλλιεργήσει πριν)

Δεν ήταν μια vintage χρονιά. Είχα πολλές ντομάτες: αλλά μόνο η μία από τις τρεις που μεγάλωσα ήρθε στο ξύσιμο.

Άιλσα Κρεγκ Η παλιά καλή Αϊλσα. Τι θα κάναμε χωρίς αυτήν; Σήμερα υπάρχουν σχετικά λίγες απλές μεσαίου μεγέθους σαλάτες – φαίνεται ότι όλοι καλλιεργούμε φανταχτερά κεράσια, μαύρες ντομάτες και μοσχαρίσιες μπριζόλες. Αλλά μερικές φορές το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα απλό κομματάκι σε φέτες και αυτό είναι φανταστικό: αξιόπιστο, παραγωγικό και υπέροχη γεύση επίσης.

Heart of Bue Για να είμαι ειλικρινής, αυτό είναι δικό μου λάθος καθώς ήμουν φτηνό πατίνι. Μεγάλωσα το Coeur de Boeuf πριν από ένα ή δύο χρόνια και το λάτρεψα: όλη τη γεύση και το μέγεθος μιας μοσχαρίσιας μπριζόλας χωρίς τη δυσκολία (ή τις χαμηλές αποδόσεις). Αυτό ήρθε ως δωρεάν και σκέφτηκα, Bue; Boeuf; Όχι πολλά… πόσο λάθος μπορείς να κάνεις. Άτοπη γεύση, ροζ κόκκινο (τόσο δύσκολο να καταλάβουμε πότε είναι ώριμο) και ένα είδος ξηρής υφής: μια απαλή σκιά του αυθεντικού. Δεν θα μεγαλώσει ξανά.

Ντομάτα ταξιδιού Άλλο ένα δωρεάν που έπρεπε να είχα απορρίψει. Είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα: μια ντομάτα που μεγαλώνει σε τμήματα, ώστε να μπορείτε να διαλέγετε ένα τμήμα κάθε φορά για να φάτε αντί να έχετε ολόκληρη ντομάτα. Αλλά πέρα ​​από την αξία καινοτομίας, πρέπει να αναρωτηθείτε… γιατί; Γεύση άτοπη, υφή ξηρή, φρούτα μικρά. Απλά όχι.

Επίθεση ποντικιού!

Τα ποντίκια μπήκαν στο θερμοκήπιο και έφαγαν τις χαμηλές ντομάτες μου…
… και μετά ξεφύτρωσαν τα νεοεμφανιζόμενα δενδρύλλια παντζαριού μου. Το δώρο ότι δεν πρόκειται για ζημιά από γυμνοσάλιαγκα είναι αυτό το κομμένο φύλλο: ένας γυμνοσάλιαγκας θα τα είχε φάει κάτω στο έδαφος.

Έχω παλέψει με τα ποντίκια. Μπορεί να νομίζετε ότι αυτός θα ήταν κάτι σαν άνισος αγώνας, καθώς είμαι εκατοντάδες φορές το μέγεθός τους, αλλά είναι προφανώς πολύ πιο έξυπνοι από εμένα.

Ξεκίνησε με το να έβγαζαν μαγουλάκια από τις ντομάτες μου που κρέμονται χαμηλά: Δεν μου έχει ξανασυμβεί αυτό στα 25+ χρόνια που καλλιεργώ λαχανικά, αλλά σίγουρα ήταν ποντίκια καθώς σκαρφάλωσαν πάνω από ένα φρούτο και άφησαν πολλά κακά καθώς μια τηλεκάρτα. Για #όχι.

Τώρα κυνηγούν τα σπορόφυτα παντζαριού μου. Τα έσπειρα κατευθείαν και ανέβηκαν μέσα σε λίγες μέρες. Ωστόσο, ήρθαν οι φίλοι μου με τα μούσια και… όχι άλλα σπορόφυτα παντζαριών.

Έχω μια άγρια ​​γάτα, αλλά γερνάει σήμερα και περνά τον περισσότερο χρόνο της στο μπόιλερ. Αρχίζω επίσης να πιστεύω ότι μια γάτα φέρνει πάρα πολλά εμπόδια στην παράπλευρη ζημιά: μην πειράζετε τόσο πολύ τα μωρά κουνέλια, αλλά οι κοκκινολαίμηδες είναι αποκαρδιωτικοί. Έτσι, η Sooty θα είναι η τελευταία μου γάτα και θα πρέπει να σκεφτώ άλλους τρόπους για να κρατήσω τα μικρά κουκούτσια από το φαγητό μου στο μέλλον.

Θα μπορούσα να τους παγιδεύσω, αλλά πάντα προτιμώ μια πολιτική live και let live, οπότε προς το παρόν δοκιμάζω μια εναλλακτική προσέγγιση. Επιστρέψτε τον επόμενο μήνα για νέα σχετικά με την επιτυχία του (ή όχι).

Schreibe einen Kommentar