Ο βασικός οδηγός για ένα υγιές σπίτι

0
Ο βασικός οδηγός για ένα υγιές σπίτι
Κρυφή εικόνα του Pinterest
Ένα χέρι σε ένα λαστιχένιο γάντι χρησιμοποιεί ένα πανί για να σκουπίσει μια βρύση νεροχύτη μπάνιου

Όταν έχετε ένα πολυάσχολο νοικοκυριό γεμάτο παιδιά και κατοικίδια, μπορεί να νιώθετε ότι τα πράγματα δεν θα είναι ποτέ αρκετά καθαρά. Αλλά δεν χρειάζονται όλες οι επιφάνειες στο σπίτι σας επίσης απολύμανση. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε υπερβολικά καθαρά περιβάλλοντα μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε αλλεργίες και άσθμα λόγω έλλειψης έκθεσης σε ωφέλιμα βακτήρια. Επιπλέον, η υπερβολική χρήση απολυμαντικών μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ανθεκτικών στα αντιβιοτικά».υπερβακτηρίδια», αποτελώντας σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία. Επομένως, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς διαφέρει η απολύμανση από τον καθαρισμό. Σε αυτό το άρθρο, καλύπτω ποιες επιφάνειες χρειάζονται απολύμανση, πώς να το κάνετε σωστά και τι να χρησιμοποιήσετε.

Η διαφορά μεταξύ καθαρισμού και απολύμανσης

Για να απολυμάνετε σωστά μια επιφάνεια, πρέπει πρώτα να καταλάβετε ότι δεν είναι το ίδιο πράγμα με τον καθαρισμό και, στην πραγματικότητα, είναι ένα εντελώς διαφορετικό βήμα. Αν κάνετε τα βήματα με λάθος σειρά, σπαταλάτε τον χρόνο σας και τα προμήθειά σας καθαρισμού και δημιουργείτε επίσης κινδύνους για την υγεία.

Ορισμός του καθαρισμού

Ο καθαρισμός είναι η διαδικασία αφαίρεσης βρωμιάς, σκόνης και υπολειμμάτων από μια επιφάνεια χρησιμοποιώντας σαπούνι, νερό ή άλλα προϊόντα καθαρισμού. Ο σκοπός του καθαρισμού είναι να βοηθήσει τα πράγματα να φαίνονται και να αισθάνονται τακτοποιημένα και να τα προστατεύει από ζημιές που προκαλούνται από λεκέδες ή λειαντικές βρωμιές. Ο καθαρισμός μειώνει τον αριθμό των μικροσκοπικών οργανισμών αλλά δεν τους εξαφανίζει.

Ορισμός της απολύμανσης

Η απολύμανση είναι η πράξη της χρήσης χημικών παραγόντων για τη θανάτωση μικροβίων, ιών και άλλων μικροοργανισμών. Αυτό είναι ένα κρίσιμο βήμα για την πρόληψη της εξάπλωσης της μόλυνσης και την προστασία από επιβλαβή παθογόνα που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες. Η απολύμανση εξαλείφει μικροσκοπικούς οργανισμούς όπως βακτήρια και ιούς, αλλά δεν αφαιρεί βρωμιά ή υπολείμματα.

Η διαφορά μεταξύ καθαρισμού και απολύμανσης - infogrphic

Οικιακές επιφάνειες που απαιτούν καθαρισμό και απολύμανση

Ο τακτικός καθαρισμός είναι αρκετός στους περισσότερους χώρους του σπιτιού σας, εκτός εάν υπάρχουν ασυνήθιστες περιστάσεις όπως πλημμύρα ή ατύχημα με κατοικίδια ή μόλις μετακομίσετε σε νέο σπίτι. Υπάρχουν όμως μερικές επιφάνειες που απαιτούν απολύμανση για την προστασία της υγείας σας.

Επιφάνειες κουζίνας

Για να αποτρέψετε την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων και μικροβίων στην κουζίνα σας που προκαλούν τροφιμογενείς ασθένειες, όπως σαλμονέλα και E. coli, καθαρίστε και απολυμάνετε τις παρακάτω περιοχές τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Για πάγκους, επαναλάβετε τόσο πριν όσο και μετά τη χρήση.

  1. Πάγκοι
  2. Σανίδες κοπής
  3. Περιοχές νεροχύτη
  4. Πόμολα και λαβές σόμπας
  5. Λαβές ψυγείου
  6. Χερούλια και πόμολα ντουλαπιών

Η απολύμανση του δαπέδου της κουζίνας είναι συνήθως περιττή, εκτός εάν έχετε βρέφη που σέρνονται ή κάποιος στο σπίτι είναι άρρωστος ή έχει μειωμένο ανοσοποιητικό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το πάτωμα της κουζίνας δεν είναι μια επιφάνεια υψηλής επαφής και σπάνια έρχεται σε άμεση επαφή με τα τρόφιμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αρκεί το σφουγγάρισμα με ζεστό νερό και λίγο σαπούνι πιάτων και, στη συνέχεια, επισημάνετε τις περιοχές με απολυμαντικό μετά από διαρροές τροφίμων ή μόλυνση.

Επιφάνειες μπάνιου

Στην ιδανική περίπτωση, οι επιφάνειες του μπάνιου με υψηλή αφή θα απολυμαίνονται καθημερινά, αλλά αυτό δεν είναι πάντα πρακτικό. Εάν κανείς στο σπίτι σας δεν είναι άρρωστος ή το μπάνιο χρησιμοποιείται σπάνια, κάθε λίγες μέρες μπορεί να είναι αρκετό. Εξαρτάται τελικά από τους ενοίκους του σπιτιού σας και την υγεία τους. Οι επιφάνειες μπάνιου που απαιτούν απολύμανση περιλαμβάνουν:

  1. Τουαλέτες
  2. Νεροχύτες και βρύσες
  3. Ντους και μπανιέρες
  4. Υποδοχές οδοντόβουρτσας
  5. Πιάτα σαπουνιού

Το δάπεδο του μπάνιου σπάνια απαιτεί απολύμανση, εκτός εάν είναι μολυσμένο με επιβλαβή παθογόνα, όπως μετά από τροφοδοσία λυμάτων ή πλημμύρα, ή εάν εκπαιδεύετε νεαρά αρσενικά σε γιογιό. Αντίθετα, ο τακτικός καθαρισμός του δαπέδου με σαπούνι και νερό μπορεί να αφαιρέσει τη βρωμιά και τη βρωμιά, ενώ μειώνει τον αριθμό των μικροβίων που υπάρχουν. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάτι πιο δυνατό, σκουπίστε ή σκουπίστε το πάτωμα με ηλεκτρική σκούπα, στη συνέχεια σκουπίστε το με ένα σπιτικό καθαριστικό δαπέδου που σκοτώνει τα μικρόβια.

Περιοχές υψηλής αφής

Για να αποτρέψετε την εξάπλωση μικροβίων και βακτηρίων, είναι σημαντικό να καθαρίζετε και να απολυμαίνετε τακτικά σημεία στο σπίτι σας με υψηλή αφή, ειδικά όταν κάποιος είναι άρρωστος ή έχει εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτές οι περιοχές μπορούν να φιλοξενήσουν επιβλαβείς μικροοργανισμούς που μπορούν να επιβιώσουν σε επιφάνειες για μέρες και να μεταφερθούν εύκολα από άτομο σε άτομο. Παραδείγματα περιοχών υψηλής αφής περιλαμβάνουν:

  • Πόμολα
  • Διακόπτες φωτός
  • Χειρολαβές ντουλαπιών και συσκευών
  • Επιφάνειες αφής μικροκυμάτων
  • Βρύσες και πόμολα
  • Χειρολαβές και καθίσματα καθαρισμού τουαλέτας

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΕΙΔΗ

Οι ηλεκτρονικές συσκευές μπορούν να αποτελέσουν πρόσφορο έδαφος για μικρόβια και βακτήρια. Περάστε πάνω τους με ένα πανί από μικροΐνες ή μια βούρτσα με μαλακές τρίχες για να απομακρύνετε τη βρωμιά και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό μαντηλάκι ή πανί εμποτισμένο με οινόπνευμα για να εξαλείψετε τα μικρόβια. Τα αντικείμενα προς θεραπεία περιλαμβάνουν:

  • Τηλέφωνα και tablet
  • Πληκτρολόγια υπολογιστών
  • Πληκτρολόγια συστημάτων ασφαλείας
  • Μπρελόκ αυτοκινήτου
  • Τηλεχειριστήρια τηλεόρασης
  • Χειριστήρια παιχνιδιών

Βήματα για τον καθαρισμό και την απολύμανση επιφανειών

Βήμα 1: Καθαρίστε την επιφάνεια. Αφαιρέστε τυχόν αντικείμενα και σκουπίστε τη χαλαρή βρωμιά και τα υπολείμματα με ένα στεγνό πανί ή χαρτοπετσέτα.

Βήμα 2: Καθαρίστε την επιφάνεια. Σκουπίστε την περιοχή με ζεστό, σαπουνόνερο χρησιμοποιώντας ένα σφουγγάρι ή ένα πανί για να απομακρύνετε τη βρωμιά. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα σημεία προετοιμασίας φαγητού.

Βήμα 3: Ξεπλύνετε και στεγνώστε. Ξεπλύνετε καλά την επιφάνεια με καθαρό νερό για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα σαπουνιού και μετά αφήστε την να στεγνώσει στον αέρα ή χρησιμοποιήστε μια πετσέτα.

Βήμα 4: Εφαρμόστε απολυμαντικό. Περάστε πάνω από την περιοχή με ένα απολυμαντικό μαντηλάκι ή σπρέι και αφήστε το να καθίσει για το συνιστώμενο χρονικό διάστημα και μετά σκουπίστε το.

Τι να χρησιμοποιήσετε;

Υπάρχουν πολλά απολυμαντικά προϊόντα κατάλληλα για οικιακή χρήση. Εδώ είναι μερικά κοινά:

  1. Λευκαντικό: Η χλωρίνη με χλώριο είναι ένα ισχυρό απολυμαντικό που είναι αποτελεσματικό ενάντια σε ένα ευρύ φάσμα μικροβίων και ιών. Είναι χρήσιμο σε σκληρές επιφάνειες όπως πάγκους, δάπεδα και τοίχους, καθώς και στο πλυντήριο.
  2. Προϊόντα με βάση το αλκοόλ: Αυτά τα απολυμαντικά περιέχουν υψηλή συγκέντρωση αλκοόλης και λειτουργούν καλά σε πάγκους, πόμολα πόρτας και ηλεκτρονικά. Τα κοινά εμπορικά σήματα περιλαμβάνουν Zep, Sprayway και Microban.
  3. Υπεροξείδιο του υδρογόνου: Το προσιτό υπεροξείδιο του υδρογόνου 3% είναι ένα ήπιο απολυμαντικό που είναι ασφαλές για χρήση στους περισσότερους πάγκους, δάπεδα και μπάνια. Το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι το βασικό συστατικό του σπιτικού λευκαντικού οξυγόνου.
  4. Ενώσεις τεταρτοταγούς αμμωνίου (QACs): Τα QAC είναι μια ομάδα απολυμαντικών που είναι αποτελεσματικά ενάντια σε ένα ευρύ φάσμα μικροβίων και ιών σε σκληρές επιφάνειες. Τα κοινά εμπορικά σήματα περιλαμβάνουν Fabuloso, Lysol και Mr. Clean.
  5. Απολυμαντικά μαντηλάκια: Αυτά τα προβρεγμένα μαντηλάκια είναι βολικά για χρήση σε πάγκους, πόμολα πόρτας, διακόπτες φώτων, πόμολα, λαβές και ηλεκτρονικές συσκευές. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε σπιτικά μαντηλάκια απολύμανσης.

Για να φτιάξετε ένα απλό σπιτικό απολυμαντικό, γεμίστε ένα μπουκάλι ψεκασμού με 1 φλιτζάνι οινόπνευμα εντριβής (70% ισοπροπύλιο) και 1 φλιτζάνι απεσταγμένο νερό συν 10 σταγόνες αιθέρια έλαια λεβάντας, λιβάνι ή κέδρου που είναι ασφαλή για χρήση γύρω από κατοικίδια και έχουν ήπιες αντιμικροβιακές ιδιότητες . Ανακινήστε και εφαρμόστε.

Συμβουλές

  • Χρησιμοποιήστε το σωστό προϊόν: Βεβαιωθείτε ότι το προϊόν καθαρισμού που θα επιλέξετε είναι ασφαλές για την επιφάνεια που καθαρίζετε. Διαφορετικές επιφάνειες μπορεί να απαιτούν διαφορετικά προϊόντα και ορισμένες μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη ζημιά.
  • Διαβάστε την ετικέτα: Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες στην ετικέτα του επιλεγμένου προϊόντος σας και βεβαιωθείτε ότι είναι αποτελεσματικό έναντι των συγκεκριμένων μικροβίων που στοχεύετε.
  • Φόρεσε γάντια: Τα γάντια καθαρισμού όχι μόνο σας προστατεύουν από σκληρές χημικές ουσίες, αλλά βοηθούν επίσης να κρατήσετε το δέρμα σας ασφαλές από την επαφή με επικίνδυνα βακτήρια και μικρόβια.
  • Χρησιμοποιήστε τον κατάλληλο εξαερισμό: Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες εξάτμισης μπάνιου ή ανοιχτά παράθυρα κατά τον καθαρισμό για να αραιώσετε τυχόν αναθυμιάσεις ή σπόρια μούχλας που αναδύθηκαν κατά τη διαδικασία καθαρισμού και να προστατέψετε την αναπνευστική σας υγεία.
  • Καθαρίστε τον εξοπλισμό καθαρισμού σας: Για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση, μην επαναχρησιμοποιείτε βρώμικα γάντια ή κουρέλια. Πλύνετε τα κουρέλια σε ένα μακρύ, ζεστό κύκλο πλύσης με χλωρίνη και, στη συνέχεια, απλώστε ή στεγνώστε στο στεγνωτήριο. Καθαρίστε τα λαστιχένια γάντια σε δροσερό, σαπουνόνερο, αποτινάξτε την υπερβολική υγρασία, στη συνέχεια ψεκάστε τα μέχρι να κορεστούν με υπεροξείδιο του υδρογόνου και αφήστε τα να στεγνώσουν πλήρως στον αέρα.
Εγγραφείτε στις πιο πρόσφατες οδηγίεςΚαρφίτσα

Είστε έτοιμοι να αγαπήσετε ξανά το σπίτι σας;

Schreibe einen Kommentar