Ζωή στο θερμοκήπιο: Ιανουάριος

1
Ζωή στο θερμοκήπιο: Ιανουάριος
img_4251

Ημιτελειωμένη μόνωση στα αριστερά, όχι αρκετά καθαρισμένα cucamelons προς τα δεξιά: Είναι δίκαιο να πω ότι δεν κατάφερα να τακτοποιήσω εντελώς το θερμοκήπιο αυτόν τον χειμώνα.

Blimey είναι κρύο. Μέσα και έξω: η ζωή έγινε κάπως ταραχώδης το περασμένο φθινόπωρο και δεν έφτασα στη συνήθη ρουτίνα μου με φυσαλίδες-μόνωση-και-θερμοκήπιο-καλοριφέρ. Έτσι το θερμοκήπιό μου – συνήθως ένα άνετο καταφύγιο αυτή την εποχή – είναι σαφώς λιγότερο φιλόξενο αυτή τη στιγμή.

Ωστόσο: η απόφαση να μην θερμανθεί το θερμοκήπιο φέτος τον χειμώνα, αν είναι λίγο ακούσια, υπήρξε διαφωτιστική. Κανονικά θα είχα τη θερμάστρα 24/7 όταν ο καιρός είναι έτσι: Δεν θερμαίνω το θερμοκήπιό μου σε τροπικές θερμοκρασίες, αλλά μου αρέσει να το διατηρώ κάπου γύρω στους 5°C. Όταν έξω είναι -5°C, όπως ήταν χθες το βράδυ, αυτό θα σήμαινε ότι πρέπει να ανεβάσω τη θερμοκρασία κατά 10°C πάνω από το περιβάλλον – φορτώνοντας τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος σε σημείο που στενάζει και παίζοντας ποιος ξέρει τι καταστροφή με το περιβάλλον.

Πάντα ένιωθα ελαφρώς ένοχος για τη θέρμανση του θερμοκηπίου. Εκτός από το ότι είναι θετικά σπάταλος με πόρους που συνήθως ποιμάνω προσεκτικά –δηλαδή ηλεκτρισμό και ζεστασιά– είναι πολύ ακριβό και κάνει κάτι σαν χλεύη με τις αξιώσεις μου για λιτότητα. Εξάλλου, όταν τα ξεχειμωνιασμένα τσίλι σας κοστίζουν τουλάχιστον 50 £ για να κρατηθούν ζωντανά σε έναν παγωμένο χειμώνα, θα μπορούσατε πιθανώς να αγοράσετε επιχρυσωμένα με λιγότερο κόστος.

img_4253

Αλλά – αποφύγετε τα μάτια σας από τα ζιζάνια, παρακαλώ – δεν μπορώ να κάνω πολύ λάθος όταν έχω λεμόνια σαν αυτά

Η αποτυχία να θερμάνω το θερμοκήπιό μου, όμως, μου άνοιξε τα μάτια. Κοιτάξτε μόνο τα λεμόνια μου! (Όχι αστεία στο πίσω μέρος, παρακαλώ). Τα γεράνια με αρωματικά φύλλα τα πήγαν καλά επίσης, και η λουίζα λεμονιού.

Τα περισσότερα από τα τρυφερά βότανα και τα βρώσιμα που μεταφέρω στο θερμοκήπιο τον χειμώνα για να τα προστατεύσω από τον παγετό μπορούν να επιβιώσουν μέχρι λίγους βαθμούς πιο κάτω. Τα λεμόνια, για παράδειγμα, μπορούν να ανεχθούν -5°C. γεράνια (pelargoniums), lemon verbena και γαλλικό εστραγκόν σε περίπου -1°C. Το μυστικό είναι να τα διατηρείτε στεγνά. Το υγρό κομπόστ παγώνει σε οτιδήποτε κάτω από το μηδέν, καταστρέφοντας τα ευαίσθητα ριζικά συστήματα, ενώ το ξηρό κομπόστ, αν και κρύο, δεν παγώνει, επομένως δεν προκαλεί ζημιά.

Οπότε δεν έχω ποτίσει τη λεμονιά μου, ούτε τα γεράνια, από τότε που τα έφερα στο σπίτι αρχές Νοεμβρίου. Ειναι ΕΝΤΑΞΕΙ. Το ίδιο και το γκρέιπφρουτ, και η λουίζα λεμονιού, ακόμα και το Nerine sarniensis που είναι το μόνο πράγμα εδώ μέσα που δεν τρώγεται, αλλά δεν αντέχω να το διώξω καθώς είναι τόσο υπέροχο όταν ανθίζει. Το τσίλι που ξεχειμωνιάζει (ένας τύπος Aji, ένα από τα πιο ανθεκτικά) έχει υποκύψει, οπότε υποθέτω ότι οι μεξικάνικοι τύποι που αγαπούν τη θερμότητα με σαρκώδη, τρυφερά στελέχη παγώνουν στο μηδέν.

img_4252

Έφερα το σύστημα σαλάτας με τρεις γλάστρες εδώ και αυτό το φθινόπωρο: το επιπλέον καταφύγιο τα συνέχισε να μεγαλώνουν και είχα να διαλέξω σαλάτες από τον Οκτώβριο.

Αλλά για τους περισσότερους, ήταν αρκετό να τα φέρουν σε ένα θερμοκήπιο χωρίς θέρμανση. Το ποτήρι από μόνο του ανεβάζει τις θερμοκρασίες κατά περίπου 5°C, τελικά (και πολύ περισσότερο σε μια ηλιόλουστη μέρα, αν και αυτή η θερμότητα χάνεται το βράδυ). Έτσι, αν πάρουμε τη χθεσινή νύχτα, την πιο κρύα εδώ και πολλά χρόνια στους -5°C περίπου, μέσα στο θερμοκήπιο θα εξακολουθεί να έχει μόλις παγώσει. Δεν αρκεί για να κάνει ζημιά. Επενδύστε το θερμοκήπιο με περιτύλιγμα με φυσαλίδες ή – μου είπαν αλλά δεν έχω δοκιμάσει – χαρτόνι, ή τυλίξτε τα φυτά μεμονωμένα σε κηπευτικό φλις, εσιανό με άχυρο κουμπωμένο από κάτω ή περισσότερο περιτύλιγμα με φούσκες – και μπορείτε να το αυξήσετε κατά μερικούς βαθμούς ακόμη, ενδεχομένως διατηρώντας ακόμη και αρκετά τρυφερά φυτά χωρίς παγετό χωρίς να χρειάζεται θέρμανση.

Άλλα μικρά κόλπα που μπορείτε να δοκιμάσετε περιλαμβάνουν το να διατηρείτε μια λίμνη στο θερμοκήπιο για να λειτουργεί ως ψύκτρα, να απορροφά τη θερμότητα του ήλιου την ημέρα και να την απελευθερώνει τη νύχτα. και φυσικά εστίεςτο οποίο είναι πολύ μεγάλο θέμα για να ασχοληθείτε εδώ, αλλά ο πιο φυσικός θερμαντήρας θερμοκηπίου που θα έχετε ποτέ.

Αλλά νομίζω ότι οι μέρες μου για τεχνητή θέρμανση ενός θερμοκηπίου έχουν τελειώσει. Είμαι σίγουρος ότι το περιβάλλον θα με ευχαριστήσει μια μέρα. Ο τραπεζικός μου λογαριασμός σίγουρα θα το κάνει.

Schreibe einen Kommentar