Επιλέγοντας το πρώτο σας τηλεσκόπιο – Dark Site Finder

0
Επιλέγοντας το πρώτο σας τηλεσκόπιο – Dark Site Finder

Εάν είστε νέοι στην αστρονομία και προσπαθείτε να διαλέξετε ένα τηλεσκόπιο, μπορεί να σας προκαλέσει σύγχυση στην αρχή. Σε αυτήν την ανάρτηση προσπαθώ να εξηγήσω μερικούς από τους όρους που χρησιμοποιούνται και τι να ψάξω. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα σας βοηθήσει να πάρετε μια τεκμηριωμένη απόφαση, ώστε να έχετε την καλύτερη δυνατή θέα του χώρου.

Διάφραγμα και εστιακό μήκος

Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό ενός τηλεσκοπίου είναι το διάφραγμά του, το οποίο είναι η διάμετρος του φακού ή του καθρέφτη που συλλέγει φως. Όσο μεγαλύτερο είναι το διάφραγμα, τόσο περισσότερο φως θα συλλέξει, γεγονός που σας επιτρέπει να βλέπετε πιο αμυδρά αντικείμενα. Τα ανοίγματα στα τηλεσκόπια μαζικής παραγωγής μπορεί να ποικίλουν από 2 ίντσες έως 20 ίντσες. Συχνά εκφράζεται σε χιλιοστά, επομένως μπορεί να χρειαστεί να κάνετε μετατροπή μεταξύ των δύο. Συνήθως η συμβουλή είναι να αγοράσετε το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο διαφράγματος που μπορείτε να αντέξετε οικονομικά, αλλά υπάρχουν και άλλα ζητήματα, όπως η φορητότητα και η ευκολία χρήσης. Εστιακό μήκος είναι η απόσταση μεταξύ της κύριας οπτικής ενός τηλεσκοπίου και της εικόνας που δημιουργεί. Μια μεγαλύτερη εστιακή απόσταση είναι πιο κατάλληλη για την παρατήρηση πλανητών, ενώ μια μικρότερη εστιακή απόσταση είναι καλύτερη για ευρεία προβολή του διαστήματος. ο εστιακή αναλογία (f/5,9 για παράδειγμα) είναι η αναλογία μεταξύ του διαφράγματος και της εστιακής απόστασης. Πολλαπλασιάστε το διάφραγμα με την αναλογία f για να βρείτε την εστιακή απόσταση.

Τύποι τηλεσκοπίων

Ένα διαθλαστικό τηλεσκόπιο – NASA

Υπάρχουν 3 κύριοι τύποι τηλεσκοπίων:

 • Διαθλαστές
  Αυτό είναι το κλασικό σχέδιο που οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται όταν σκέφτονται ένα τηλεσκόπιο. Το φως εισέρχεται μέσω ενός φακού στο πάνω μέρος του τηλεσκοπίου πριν αναπηδήσει από έναν διαγώνιο καθρέφτη στο κάτω μέρος του προσοφθάλμιου φακού. Μικρότερα διαθλαστικά ανοίγματα μπορούν να βρεθούν σε χαμηλή τιμή, αλλά τα σχέδια μεγαλύτερων διαφραγμάτων γίνονται γρήγορα πολύ ακριβά. Αν όλα τα άλλα είναι ίσα, το ίδιο διάφραγμα θα συλλέξει περισσότερο φως σε ένα διαθλαστήρα από άλλα σχέδια τηλεσκοπίων, επειδή δεν υπάρχουν εμπόδια στη διαδρομή φωτός.
 • Ανακλαστήρες
  Ένα τηλεσκόπιο ανακλαστήρα περιέχει ένα μεγάλο κοίλο κάτοπτρο στο κάτω μέρος ενός σωλήνα που αναπηδά το φως προς έναν δευτερεύοντα καθρέφτη στο πάνω μέρος και μετά στον προσοφθάλμιο. Οι μεγαλύτεροι ανακλαστήρες μπορούν να χρησιμοποιούν σχέδιο ανοιχτού δοκού αντί για σωλήνα για εξοικονόμηση βάρους. Ένας ανακλαστήρας είναι ένα από τα πιο οικονομικά σχέδια που σας επιτρέπει να έχετε το μεγαλύτερο διάφραγμα για τα χρήματά σας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν χρησιμοποιείται με βάση Dobsonian.
 • Χημική ένωση
  Ένα σύνθετο (ή καταδιοπτικό) τηλεσκόπιο κατασκευάζεται με συνδυασμό κατόπτρων και φακών. Είναι ο πιο σύνθετος τύπος, αλλά αυτό συνήθως έχει ως αποτέλεσμα πιο συμπαγή και ελαφρύ σχεδιασμό σε σύγκριση με τους άλλους.

Μια μεγάλη ποικιλία τηλεσκοπίων εμφανίζεται στο πάρτι των αστέρων στο Grand Canyon. – NPS

Τύποι αναρτήσεων

Η βάση είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος του τηλεσκοπίου. Δεν έχει σημασία αν έχετε το πιο ευκρινές τηλεσκόπιο, αν το τοποθετήσετε σε μια ασταθή βάση θα είναι άχρηστο. Ορισμένοι τύποι τηλεσκοπίων ταιριάζουν καλύτερα για συγκεκριμένο τύπο βάσης. Υπάρχουν 4 βασικοί τύποι.

Το δικό μου τηλεσκόπιο είναι ένας ανακλαστήρας dobsonian 8″.

 • Αλτ-αζιμίθ
  Οι βάσεις Alt-azimuth είναι ο απλούστερος τύπος βάσης και μοιάζουν με τρίποδο κάμερας. Σας επιτρέπουν να μετακινείτε το τηλεσκόπιο πάνω-κάτω και πλάι-πλάι. Αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να παρακολουθήσετε τα αστέρια και να κάνετε ακριβείς προσαρμογές. Για το λόγο αυτό είναι κυρίως κατάλληλα για μικρότερα τηλεσκόπια χαμηλής ισχύος. Δεν είναι ιδανικά για αστροφωτογραφία.
 • Dobsonian
  Το dobsonian είναι μια παραλλαγή της βάσης alt-az, σχεδιασμένη για ανακλαστήρες. Αντί να χρησιμοποιεί τρίποδα, χρησιμοποιεί μια βαριά βάση που συχνά είναι κατασκευασμένη από ξύλο. Αυτό είναι ένα σταθερό σχέδιο που δεν κοστίζει πολύ και επιτρέπει πιο ακριβείς κινήσεις. Δεν είναι όμως ιδανικό για αστροφωτογραφία.
 • Ισημερινού
  Ένα ισημερινό βουνό απαιτεί να το ευθυγραμμίσετε με το Βόρειο Άστρο (ή τον νότιο ουράνιο πόλο στο νότιο ημισφαίριο). Αλλά μόλις το κάνετε, θα είναι πολύ εύκολο να παρακολουθήσετε την κίνηση των άστρων και να εξουδετερώσετε την περιστροφή της Γης. Αυτή η παρακολούθηση μπορεί να είναι χειροκίνητη ή μπορεί να είναι μηχανοκίνητη. Απαιτείται ένα αντίβαρο για να εξισορροπηθεί το τηλεσκόπιο. Μια ισημερινή βάση είναι γενικά ο καλύτερος τύπος για αστροφωτογραφία.
 • Πιρούνι
  Ένα στήριγμα πιρουνιού έχει σχεδιαστεί για τηλεσκόπια με μικρότερο σωλήνα (συνήθως σύνθετου τύπου). Είναι μηχανοκίνητα και δεν απαιτούν αντίβαρο αφού το τηλεσκόπιο είναι ισορροπημένο στο κέντρο μάζας του. Αλλά είναι συχνά πιο βαριά από άλλους τύπους στηριγμάτων.

Ένα τηλεσκόπιο σε μια μηχανοκίνητη ισημερινή βάση. – BLM

Προσοφθάλμιοι

Το προσοφθάλμιο καθορίζει τη μεγέθυνση της όψης μέσω του τηλεσκοπίου σας. Διαιρέστε την εστιακή απόσταση του τηλεσκοπίου σας με την εστιακή απόσταση του προσοφθάλμιου φακού για να βρείτε τη μεγέθυνση. Οι προσοφθάλμιοι διατίθενται σε εστιακές αποστάσεις που κυμαίνονται από 2mm έως 56mm. Η υψηλότερη χρήσιμη μεγέθυνση για ένα τηλεσκόπιο είναι περίπου διπλάσιο από το μέγεθος του διαφράγματος σε mm. Για παράδειγμα, ένα τηλεσκόπιο με διάφραγμα 150 mm περιορίζεται σε μεγέθυνση 300x προτού η όψη γίνει πολύ θολή. Αλλά αυτό εξαρτάται επίσης από τις ατμοσφαιρικές σας συνθήκες κατά την παρατήρηση και από την ποιότητα των οπτικών σας.

Τα προσοφθάλμια διατίθενται σε 2 μεγέθη: 1,25 ίντσες και 2 ίντσες. Ένα προσοφθάλμιο 2″ απαιτεί εστίαση 2″, αλλά ένα προσοφθάλμιο 1,25″ είναι πιο ευέλικτο. Συνήθως είναι οι προσοφθάλμιοι με υψηλότερο άκρο που διατίθενται σε μέγεθος 2″ και τείνουν να είναι βαρύτεροι και ακριβότεροι. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι προσοφθάλμιων φακών, αλλά αυτό που συχνά τους ξεχωρίζει είναι το γωνιακό οπτικό πεδίο (AFOV). Το AFOV μπορεί να κυμαίνεται από 30° έως 120°. Ένα ευρύτερο οπτικό πεδίο μπορεί να σας κάνει να φαίνεται σαν να κοιτάτε έξω από ένα παράθυρο στο διάστημα και όχι μέσα από μια στενή τρύπα. Αλλά σας συνιστώ να μην ανησυχείτε για τους προσοφθάλμιους φακούς έως ότου χρησιμοποιήσετε το τηλεσκόπιό σας μερικές φορές και εξοικειωθείτε με αυτά που συνοδεύουν.

Ένας φακός barlow μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επεκτείνει τη μεγέθυνση των προσοφθάλμιων φακών που ήδη έχετε. Ένας εστιακός μειωτής έχει το αντίθετο αποτέλεσμα και σας δίνει μια ευρύτερη εικόνα.

Αυτό Υπολογιστής τηλεσκοπίου μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τη μεγέθυνση και άλλους παράγοντες.

Αλλα χαρακτηριστικά

Ευρίσκων

Ένα πεδίο εύρεσης είναι σαν ένα μίνι τηλεσκόπιο που είναι προσαρτημένο στο μεγαλύτερο τηλεσκόπιο. Παρέχει ένα ευρύτερο οπτικό πεδίο για να σας βοηθήσει να βρείτε αντικείμενα. Υπάρχουν επίσης απλούστερα εργαλεία εύρεσης που δεν χρησιμοποιούν καμία μεγέθυνση όπως το Αριθμός γραμμής. Και οι δύο τύποι χρησιμοποιούν συχνά κόκκινο φως και πρέπει να ευθυγραμμιστούν με το πεδίο εφαρμογής την πρώτη φορά που το χρησιμοποιείτε.

Μηχανογράφηση

Ένα ηλεκτρονικό τηλεσκόπιο ή τηλεσκόπιο „go-to“ αφαιρεί τις εικασίες για την εύρεση αστρονομικών αντικειμένων. Πληκτρολογήστε αυτό που θέλετε να δείτε και θα κατευθύνει αυτόματα το εύρος εκεί. Αλλά το μειονέκτημα είναι ότι η ρύθμιση μπορεί να διαρκέσει αρκετή ώρα, καθώς πρέπει να ευθυγραμμίζεται πριν από κάθε χρήση. Είναι και πιο ακριβά. Ένα τηλεσκόπιο «go-to» απομακρύνει την πρόκληση από την παρατήρηση των άστρων και ως αποτέλεσμα δεν θα μάθετε τον νυχτερινό ουρανό τόσο καλά όσο θα βρίσκατε πράγματα μόνοι σας.

Ελπίζω να σας φανούν χρήσιμες αυτές οι πληροφορίες καθώς επιλέγετε το πρώτο σας τηλεσκόπιο. Παρακάτω είναι μερικά από τα αγαπημένα μου τηλεσκόπια.Orion SkyQuest XT8 Classic Dobsonian Telescope

Αυτό το τηλεσκόπιο μοιάζει πολύ με αυτό που χρησιμοποιώ εγώ. Οι 8 ίντσες είναι ένα διάφραγμα αξιοπρεπούς μεγέθους κατά τη γνώμη μου που θα σας δείξει πολλά χωρίς να ζυγίζετε πολύ. Αλλά μπορεί επίσης να θέλετε να δείτε το XT6 ή XT10.
Orion SkyQuest XT8 Classic Dobsonian Telescope


Equatorial Refractor Telescope Orion BX90 EQ 90mm

Αυτό είναι ένα καλού μεγέθους, φθηνό, διαθλαστικό υλικό που δεν είναι πολύ ογκώδες. Έρχεται σε ισημερινή βάση με την επιλογή προσθήκης α μοτέρ παρακολούθησης.
Equatorial Refractor Telescope Orion BX90 EQ 90mm

Celestron Nexstar 6SE
Το Nexstar είναι μια εξαιρετική επιλογή για ένα συμπαγές τηλεσκόπιο με υπολογιστή. Η μεγάλη εστιακή απόσταση το καθιστά ιδανικό για την παρατήρηση πλανητών. Ελέγξτε επίσης το 4SE και το 8SE.

Schreibe einen Kommentar