Εντομοκτόνα σαπούνια για τον έλεγχο των εντόμων

1
Εντομοκτόνα σαπούνια για τον έλεγχο των εντόμων

Αφίδες
Αφίδες

Τα εντομοκτόνα σαπούνια σκοτώνουν παράσιτα με μαλακό σώμα, όπως ακάρεα, αφίδες, ανώριμα λέπια, ψυλίδες, θρίπες και λευκές μύγες. Τα σαπούνια σκοτώνουν επίσης τα αυγά και τις προνύμφες πολλών παρασίτων.

Τα σαπούνια είναι εντομοκτόνα επαφής. πρέπει να ψεκάζονται υγρά απευθείας στο έντομο για να είναι αποτελεσματικά. Για να αντιμετωπίσετε μια σοβαρή προσβολή από παράσιτα, ψεκάστε ένα φυτό ή μια καλλιέργεια κάθε 2 ή 3 ημέρες για δύο εβδομάδες. Μόλις στεγνώσει το σπρέι σαπουνιού, δεν έχει υπολειμματική εντομοκτόνο δράση.

Τα εντομοκτόνα σαπούνια δεν είναι τοξικά για τους ανθρώπους, τα κατοικίδια ή την άγρια ​​ζωή, αλλά είναι καλύτερο να μην εισπνέετε σπρέι σαπουνιού ή να μην το βάζετε στα μάτια σας.

Τα εντομοκτόνα σαπούνια παρασκευάζονται από άλατα καλίου λιπαρών οξέων, που ονομάζονται επίσης άλατα σαπουνιού. Μπορείτε να αγοράσετε εντομοκτόνα σαπούνια σε κέντρα κήπου ή φυτώρια ή μπορείτε να φτιάξετε τα δικά σας.

Πώς να φτιάξετε εντομοκτόνο σαπούνι: Φτιάξτε εντομοκτόνο σαπούνι προσθέτοντας 2 κουταλιές της σούπας υγρό σαπούνι με βάση το φυτικό λάδι, όπως σαπούνι Καστίλλης σε 1 γαλόνι νερό. Μην χρησιμοποιείτε απορρυπαντικό ρούχων ή υγρό σαπούνι πιάτων. (Τα σαπούνια παρασκευάζονται με ελαιόλαδα και φυτικά έλαια—ανανεώσιμους πόρους. Τα απορρυπαντικά παρασκευάζονται από λάδια με βάση το πετρέλαιο, μη ανανεώσιμες πηγές.) Χρησιμοποιήστε σαπούνι χωρίς πρόσθετα ή αρώματα που μπορεί να βλάψουν τα φυτά.

Εφαρμογή εντομοκτόνου σαπουνιού: Εφαρμόστε εντομοκτόνα σαπούνια με ένα μπουκάλι ψεκασμού. Ψεκάστε απευθείας σε έντομα. Ψεκάστε τις κορυφές και τις κάτω πλευρές των φύλλων όπου τα παράσιτα γεννούν αυγά και κρύβονται και όλα τα σημεία ανάπτυξης των φυτών — τρυφερός ιστός με τον οποίο τρέφονται τα παράσιτα των εντόμων.

Τα εντομοκτόνα σαπούνια σκοτώνουν καταστρέφοντας τις εξωτερικές κυτταρικές μεμβράνες ή την επικάλυψη του εντόμου προκαλώντας αφυδάτωση και παράλυση. Όλα τα έντομα με μαλακό σώμα που ψεκάζονται με σαπούνι θα βλάψουν ή θα σκοτωθούν, συμπεριλαμβανομένων των ωφέλιμων εντόμων, γι‘ αυτό προσέξτε να ψεκάζετε μόνο τα έντομα που θέλετε να σκοτώσετε.

Πριν ψεκάσετε ένα ολόκληρο φυτό ή μια καλλιέργεια, ψεκάστε δοκιμαστικά ένα ή δύο φύλλα σε ένα φυτό από μια καλλιέργεια και μετά περιμένετε μια ή δύο ημέρες για να βεβαιωθείτε ότι το σαπούνι δεν βλάπτει το φυτό. Μερικά πολύ τρυφερά φύλλα φυτών μπορεί να καούν από σπρέι σαπουνιού.

Ακολουθούν συμβουλές για τη χρήση εντομοκτόνων σαπουνιών:

  • Ψεκάστε νωρίς το πρωί όταν τα φυτά είναι ακόμα υγρά με δροσιά ή αργά το απόγευμα ή μετά τη δύση του ηλίου όταν οι θερμοκρασίες είναι μέτριες. Αποφύγετε τον ψεκασμό το μεσημέρι στον καυτό ήλιο – το σαπούνι θα στεγνώσει πριν δράσει.
  • Ψεκάστε και τις δύο πλευρές των φύλλων του φυτού. πολλά παράσιτα τρέφονται από τις κάτω πλευρές των φύλλων ή βρίσκουν καταφύγιο εκεί όταν εντοπίζουν κίνηση ή ελαφρές αλλαγές που μπορεί να υποδηλώνουν κίνδυνο.
  • Μην επεξεργάζεστε φυτά που καταπονούνται από τη θερμότητα ή το νερό. η επίστρωση σαπουνιού στα φύλλα μπορεί να εμποδίσει τη διαπνοή, την ανταλλαγή αερίων και υγρασίας μέσω των πόρων των φύλλων.
  • Τα σαπούνια μπορεί να βλάψουν ορισμένα φυτά, ειδικά εκείνα με θαμπή επιφάνεια φύλλων ή τριχωτές επιφάνειες.
  • Τα σαπούνια είναι λιγότερο αποτελεσματικά ή μπορεί να μην έχουν καμία επίδραση σε ενήλικα παράσιτα με σκληρές εξωτερικές επικαλύψεις ή κοχύλια όπως τα σκαθάρια.
  • Τα εντομοκτόνα σαπούνια λειτουργούν μόνο όταν είναι υγρά. Για να βεβαιωθείτε ότι έχετε όλα ή τα περισσότερα από τα παράσιτα σε ένα φυτό, ψεκάστε πολλές φορές την εβδομάδα για τρεις εβδομάδες. Προσέξτε τα παράσιτα για να μάθετε πότε είναι ώρα να ψεκαστεί ξανά.
  • Ψεκάστε τα φυτά κάθε 2 έως 3 ημέρες για δύο εβδομάδες ή περισσότερο για σοβαρές προσβολές.
  • Το εντομοκτόνο σαπούνι που αγοράζεται στο κατάστημα συνήθως απαιτεί δύο κουταλάκια του γλυκού σαπούνι ανά πίντα νερού. Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες στην ετικέτα.
  • Ο λιγότερο επεμβατικός έλεγχος παρασίτων είναι ο ψεκασμός ή το πλύσιμο των μολυσμένων φυτών με νερό για την απομάκρυνση των επιβλαβών παρασίτων.

Schreibe einen Kommentar