Εβδομαδιαίο πρόγραμμα καθαρισμού: Η μέθοδος των 5 πραγμάτων

0
Εβδομαδιαίο πρόγραμμα καθαρισμού: Η μέθοδος των 5 πραγμάτων
Μια χαλαρά ντυμένη γυναίκα χρησιμοποιεί μια πετσέτα για να στεγνώσει έναν πάγκο κουζίνας

Ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα καθαρισμού για πολυάσχολους ανθρώπους

Ο καθαρισμός ενός σπιτιού μπορεί να είναι συντριπτικός, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με πολυάσχολα προγράμματα, θέματα υγείας ή άλλες προκλήσεις. Τι θα γινόταν όμως αν υπήρχε τρόπος να απλοποιηθεί η διαδικασία και να επιτευχθεί ένα καθαρό, οργανωμένο σπίτι χωρίς άγχος ή εξάντληση; Εκεί μπαίνει η μέθοδος 5-Things Method των καθημερινών εργασιών καθαρισμού μου.

Μια ρεαλιστική εβδομαδιαία ρουτίνα καθαρισμού

Η μέθοδος 5-Things είναι ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα καθαρισμού σπιτιού που αποτελείται από απλά, εφικτά βήματα που δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκα ή χρονοβόρα. Ο στόχος δεν είναι η τελειότητα ή η πεντακάθαρη. Πρόκειται για τον καθορισμό του βασικού προτύπου που μπορείτε να διατηρήσετε σε καθημερινή βάση.

Προσθέστε προαιρετικές εργασίες βαθύτερου καθαρισμού

Αφού κάνετε το 5-Things Cleaning με συνέπεια για μερικές εβδομάδες, θα μπορείτε να ολοκληρώσετε τις εβδομαδιαίες εργασίες κάθε δωματίου σε 10-15 λεπτά. Εάν θέλετε, μπορείτε στη συνέχεια να προσθέτετε μία εργασία βαθύτερης καθαρισμού σε κάθε δωμάτιο κάθε εβδομάδα, εφόσον το επιτρέπουν ο χρόνος και η ενέργεια. Εναλλάσσοντας ένα πρόγραμμα για να καθαρίσετε τα πάντα στο σπίτι σας, θα ολοκληρώσετε έναν πλήρη μηνιαίο καθαρισμό χωρίς πολύ άγχος.

Δευτέρα: 5 πράγματα που πρέπει να καθαρίσετε στην κουζίνα

Με όλους στο σπίτι το Σαββατοκύριακο, η κουζίνα χρησιμοποιείται πολύ. Ξεκινώντας την εβδομάδα φρέσκα με μια καθαρή κουζίνα κάνει και το υπόλοιπο σπίτι σας πιο τακτοποιημένο. Και πάλι, δεν πρόκειται για βαθύ καθαρισμό, αλλά για επαναφορά της κουζίνας σας, ώστε να είναι ασφαλής για τα τρόφιμα και ευχάριστη στη χρήση.

Τι να καθαρίσετε:

 1. Καθαρίστε το νεροχύτη.
 2. Σκουπίστε τις προσόψεις και τις λαβές της συσκευής.
 3. Καθαρίστε τους πάγκους.
 4. Καθαρίστε το πάτωμα της κουζίνας.
 5. Αλλάξτε την πετσέτα.

Συμβουλές

 • Χρησιμοποιήστε πρώτα ζεστό νερό με σαπούνι για να αφαιρέσετε τη βρωμιά. Στη συνέχεια, περάστε τα πράγματα με ένα απολυμαντικό μαντηλάκι για να σκοτώσετε τα μικρόβια και αφήστε τον αέρα να στεγνώσει.
 • Σκουπίστε ή σκουπίστε το δάπεδο με ηλεκτρική σκούπα και, στη συνέχεια, σκουπίστε το χρησιμοποιώντας ένα μπουκάλι σπρέι σπιτικού καθαριστικού δαπέδου χωρίς ξέβγαλμα.
 • Αλλάζετε την πετσέτα(ες) τουλάχιστον μία φορά την ημέρα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Τρίτη: 5 πράγματα που πρέπει να καθαρίσετε στο μπάνιο

Τα βρώμικα μπάνια είναι ντροπιαστικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι πεντακάθαρα. Όπως και με τις κουζίνες, ο στόχος είναι να έχετε ένα μπάνιο αρκετά καθαρό ώστε να είναι ασφαλές στη χρήση και ευχάριστο. Αυτό σημαίνει ότι αντιμετωπίζετε επιφάνειες υψηλής αφής και υψηλού μικροβίου με την κατανόηση ότι μπορείτε πάντα να κάνετε πιο βαθύ καθαρισμό ή εργασίες οργάνωσης μπάνιου όταν έχεις το χρόνο.

Τι να καθαρίσετε:

 1. Καθαρίστε τους πάγκους και τους νεροχύτες.
 2. Καθαρίστε τη μπανιέρα/ντους.
 3. Καθαρίστε την τουαλέτα.
 4. Καθαρίστε τον καθρέφτη και τα φωτιστικά.
 5. Καθάρισε το πάτωμα.

Συμβουλές

 • Ξεκινήστε σκουπίζοντας τις επιφάνειες του μπάνιου με ένα στεγνό πανί για να μαζέψετε τα σκουπίδια. Τα πολλά υπολείμματα μειώνουν την αποτελεσματικότητα των απολυμαντικών καθαριστικών.
 • Χρησιμοποιήστε ξεχωριστά καθαρά πανιά μικροϊνών για κάθε επιφάνεια για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση.

Ο καθαρισμός θα επεκταθεί για να καλύψει τον χρόνο που διαθέτετε για αυτόν, επομένως να γνωρίζετε πάντα πόσο χρόνο είστε διατεθειμένοι να αφιερώσετε για να το κάνετε.

Τετάρτη: 5 πράγματα που πρέπει να καθαρίσετε στην κρεβατοκάμαρα

Μια γεμάτη κρεβατοκάμαρα είναι ένας μαγνήτης σκόνης. Η αναπνοή της σκόνης όλη τη νύχτα μπορεί να διαταράξει τον ύπνο οποιουδήποτε, ακόμα κι αν δεν έχετε αλλεργίες. Έτσι, το επίκεντρο κατά τον καθαρισμό των υπνοδωματίων είναι η εξάλειψη της σκόνης και η αλλαγή σεντονιών. Εάν έχετε τη συνήθεια να βάζετε βρώμικα ρούχα στην τσάντα και να αφήνετε τα πράγματα μακριά αντί να τα αφήνετε κάτω, ο καθαρισμός του υπνοδωματίου μπορεί να διαρκέσει λίγα μόνο λεπτά.

Τι να καθαρίσετε:

 1. Καθαρίστε επίπεδες επιφάνειες.
 2. Μαζέψτε βρώμικα ρούχα.
 3. Ξεσκονίστε από πάνω προς τα κάτω.
 4. Αλλάξτε τα φύλλα.
 5. Καθάρισε το πάτωμα.

Συμβουλές

 • Το ξεσκόνισμα δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκο. Χρησιμοποιήστε ένα ξεσκονόπανο επέκτασης σε μεγάλα τόξα για να ξεσκονίσετε τους τοίχους. Περάστε το ξεσκονόπανο κατά μήκος των σανίδων και πίσω από τα έπιπλα.
 • Σκουπίστε επίπεδες επιφάνειες όπως το πάνω μέρος των κομοδινών και των κομοδινών με ένα υγρό πανί από μικροΐνες για να εξαφανίσετε τη σκόνη.
 • Εάν έχετε πολλά υπνοδωμάτια, πλύνετε ένα πάπλωμα ή πάπλωμα κάθε εβδομάδα.

Πέμπτη: 5 πράγματα για την ημέρα πλυντηρίου

Αν έχετε βαρεθεί το πλύσιμο των ρούχων να καταλαμβάνει το Σαββατοκύριακο σας, συνηθίστε να πλένετε τα κλινοσκεπάσματα ενός δωματίου την ημέρα που το καθαρίζετε. Με αυτό το πρόγραμμα, αυτό σημαίνει να πλένουμε τις πετσέτες κουζίνας τη Δευτέρα, τις πετσέτες μπάνιου την Τρίτη και τα σεντόνια την Τετάρτη. Τις Πέμπτες, πλύνετε τα ρούχα ή τουλάχιστον ξεκινήστε τα, ώστε το Σάββατο να μην μετατραπεί σε ημέρα πλυντηρίου.

Τι να κάνω:

 1. Ταξινομήστε τα ρούχα σε φωτεινά, σκούρα και ανοιχτόχρωμα.
 2. Πλύνετε πρώτα το πιο επείγον φορτίο.
 3. Ρυθμίστε ένα χρονόμετρο τηλεφώνου για κάθε φόρτωση, ώστε να μην ξεχνάτε.
 4. Διπλώστε/κρεμάστε απευθείας από το στεγνωτήριο ή τη γραμμή.
 5. Αφήστε ένα φορτίο ρούχων μόλις τελειώσετε.

Συμβουλές

 • Ξεκινήστε με το πιο επείγον φορτίο, όπως αθλητικές στολές για το Σαββατοκύριακο.
 • Μην βασίζεστε στο να ακούσετε το σήμα του μηχανήματος. Ρυθμίστε ένα χρονόμετρο στο τηλέφωνό σας.
 • Το δίπλωμα ή το κρέμασμα απευθείας από το στεγνωτήριο σταματά τις ρυτίδες.
 • Η απομάκρυνση κάθε φορτίου καθώς τελειώνει, δεν αφήνει τους έτοιμους σωρούς να αισθάνονται υπερβολικοί.

Παρασκευή: 5 πράγματα για να καθαρίσετε στο σαλόνι

Καθαρίζοντας το σαλόνι σας την Παρασκευή, είστε έτοιμοι για παρέα ή για χαλάρωση ή και για τα δύο. Ένα κρυφό μπόνους είναι ο διακριτικός τρόπος με τον οποίο ενθαρρύνει τα μέλη της οικογένειας να κάνουν λιγότερες ακαταστάσεις το Σαββατοκύριακο. Επιπλέον, είναι πιο εύκολο να δείξετε στα παιδιά ποια παιχνίδια πρέπει να αφήσουν μακριά πριν τον ύπνο, εάν το δωμάτιο δεν είναι καταστροφή.

Τι να καθαρίσετε:

 1. Μαζέψτε τα σκουπίδια και αφήστε τη σακούλα σκουπιδιών στην άκρη.
 2. Καθαρίστε επίπεδες επιφάνειες.
 3. Ξεσκονίστε και γυαλίστε ξύλινα έπιπλα.
 4. Σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα τον καναπέ και τις καρέκλες.
 5. Καθάρισε το πάτωμα.

Συμβουλές

 • Κρατήστε ένα «καλάθι ακαταστασίας» στο σαλόνι σας για να μαζέψετε την ακαταστασία. Αφήστε το μακριά αφού τελειώσετε το δωμάτιο. Πετάξτε τα σκουπίδια εκείνη την ώρα.
 • Χρησιμοποιήστε ένα υγρό πανί από μικροΐνες για να ξεσκονίσετε τις επιφάνειες και να το ξεπλύνετε συχνά, ώστε να μην απλώσετε απλώς βρωμιά τριγύρω.

Σάββατο: 5 πράγματα σε όλο το σπίτι

Όταν ακολουθείτε την προσέγγιση των 5 πραγμάτων, τα Σάββατα χρειάζονται μόνο αρκετή προσπάθεια για να διατηρήσετε αυτό που έχετε κάνει. Το να είστε συνεπείς κατά τη διάρκεια της εβδομάδας σημαίνει ότι δεν έχετε πολλά να κάνετε πέρα ​​από το «καθάρισμα μεγάλου κομματιού» για να σηκώσετε ψίχουλα και τρίχες κατοικίδιων ζώων. Εάν δεν έχετε κατοικίδια ή μικρά παιδιά, μπορεί να χρειαστείτε μόνο λίγα λεπτά για αυτό.

Τι να καθαρίσετε:

 1. Ολοκληρώστε τις καθημερινές εργασίες που παραλείφθηκαν.
 2. Επιτόπιος έλεγχος για ακαταστασία.
 3. Σκουπίστε ή σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα περιοχές υψηλής κυκλοφορίας.
 4. Τελειώστε το πλύσιμο των ρούχων εάν χρειάζεται.
 5. Ξαναεφοδιάζω.

Συμβουλές

 • Εάν παρατηρήσετε ότι ξεφορμάρετε επανειλημμένα τα ίδια αντικείμενα, ελέγξτε πού υποτίθεται ότι θα πάνε τα πράγματα για να δείτε αν χρειάζεται να αφήσετε περισσότερο χώρο.
 • Ο επιτόπιος έλεγχος για ακαταστασία σημαίνει σκούπισμα ψίχουλων και σκούπισμα περιοχών υψηλής κυκλοφορίας, όχι ενδελεχής καθαρισμός.

Κυριακή: 5 πράγματα για να απολαύσετε

Όλοι χρειάζονται μια μέρα ξεκούρασης. Δεν χρειάζεται να το κερδίσετε τελειώνοντας το πλυντήριο ή φροντίζοντας το σπίτι σας να είναι πεντακάθαρο. Αξίζετε μια ευκαιρία να χαλαρώσετε και να διασκεδάσετε, γι‘ αυτό μην αφήσετε τον καθαρισμό να εισχωρήσει στην Κυριακή σας.

Τι να κάνετε αντί να καθαρίσετε:

 1. Σκεφτείτε τις νίκες της περασμένης εβδομάδας.
 2. Περάστε χρόνο διασκεδάζοντας.
 3. Κάντε λίγη αυτοφροντίδα.
 4. Σχεδιάστε το μενού της επόμενης εβδομάδας.
 5. Δείτε το ημερολόγιο της επόμενης εβδομάδας.

Συμβουλές

 • Το να σκέφτεστε τι κάνατε καλά βοηθά στην ενίσχυση των κινήτρων σας. Είναι επίσης μια ευκαιρία να αξιολογήσετε εάν χρειάζεται να κάνετε αλλαγές.
 • Μερικά λεπτά που αφιερώνετε στην προετοιμασία για την επόμενη εβδομάδα, από το τι να μαγειρέψετε μέχρι το τι να φορέσετε, μπορούν να σας βοηθήσουν να νιώσετε έτοιμοι για οτιδήποτε έρθει.
Καρφίτσα εβδομαδιαίου προγράμματος καθαρισμού » εβδομαδιαίο πρόγραμμα καθαρισμού: η μέθοδος 5 πραγμάτων

Πώς να κάνετε τη μέθοδο 5 πράγματα να λειτουργήσει για εσάς

Ο καθαρισμός μπορεί να είναι συντριπτικός, αλλά δεν χρειάζεται να είναι. Χρησιμοποιώντας το εβδομαδιαίο πρόγραμμα καθαρισμού 5 πραγμάτων, μπορείτε να διατηρήσετε το σπίτι σας τακτοποιημένο και τακτοποιημένο χωρίς να ξοδεύετε όλη την ημέρα σε αυτό. Δείτε πώς μπορείτε να το κάνετε να λειτουργήσει για εσάς:

 1. Ορίστε ένα χρονικό όριο: Ο καθαρισμός θα επεκταθεί για να καλύψει τον χρόνο που διαθέτετε για αυτόν, επομένως να γνωρίζετε πάντα πόσο χρόνο είστε διατεθειμένοι να αφιερώσετε για να το κάνετε. Ρυθμίστε ένα χρονόμετρο και σταματήστε όταν σβήσει το χρονόμετρο. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποφύγετε να βαλτώσετε και να πνιγείτε.
 1. Κάνε μία λίστα: Χωρίς λίστα, θα ολοκληρώσετε τον καθαρισμό περισσότερο από όσο χρειάζεται. Περιορίζοντας τις εργασίες καθαρισμού σας σε πέντε συγκεκριμένα βήματα κάθε μέρα, θα ξέρετε τι να κάνετε και πότε θα τελειώσετε. Χρησιμοποιήστε τη λίστα για να σας κρατήσει σε καλό δρόμο.
 1. Μην στοχεύετε στην πεντακάθαρη: Ο στόχος του καθαρισμού του σπιτιού σας δεν είναι η τελειότητα. Πρόκειται για την πρόληψη ασθενειών και υλικών ζημιών, δημιουργώντας παράλληλα ένα ανακουφιστικό περιβάλλον. Μόλις το καταφέρετε, μπορείτε να επιλέξετε να το ξεπεράσετε όταν έχετε χρόνο και ενέργεια.

Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο 5 πράγματα και θέτοντας στον εαυτό σας ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο, θα τακτοποιήσετε το σπίτι σας χωρίς να αισθάνεστε υπερβολικοί. Επιπλέον, θα προστατεύσετε τα Σαββατοκύριακα σας από την αγγαρεία, επειδή ο χρόνος που περνάτε όλη την εβδομάδα θα αφήσει το σπίτι σας τακτοποιημένο.

Λάβετε υπενθυμίσεις

Συμμετοχή εγώ στο Facebook για καθημερινές υπενθυμίσεις 5 πραγμάτων και έμπνευση για να διατηρήσετε το σπίτι σας τακτοποιημένο. Θα συνδεθείτε επίσης με μια κοινότητα ανθρώπων που χρησιμοποιούν αυτήν την προσέγγιση και έχουν ανακαλύψει πώς να κάνουν τον καθαρισμό εύκολο και διαχειρίσιμο. Ας στηρίξουμε ο ένας τον άλλον σε αυτό το ταξίδι προς ένα πιο καθαρό, πιο οργανωμένο σπίτι!

Schreibe einen Kommentar