Διατηρήστε τα υφάσματα και τις ταπετσαρίες σας στην καλύτερη εμφάνιση

0
Διατηρήστε τα υφάσματα και τις ταπετσαρίες σας στην καλύτερη εμφάνιση
Κρυφή εικόνα του Pinterest
Πού να κάνετε spot test για σταθερότητα χρώματος σε έπιπλα και ύφασμαΚαρφίτσα

Η αντιμετώπιση ενός λεκέ από ταπετσαρία ή ο καθαρισμός ενός αγαπημένου ενδύματος μπορεί να οδηγήσει σε δακρύα, αν αποδειχθεί ότι το αντικείμενο δεν έχει χρώμα. Μπορείτε να αποφύγετε την απογοήτευση της ζημιάς ή του αποχρωματισμού που προκαλείται από τον καθαρισμό, εάν αφιερώσετε χρόνο για να εκτελέσετε πρώτα τον έλεγχο σημείων χρώματος.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσω πώς να ελέγξετε τη σταθερότητα του χρώματος και πού να το δοκιμάσετε, ώστε να μπορείτε να καθαρίζετε με σιγουριά υφάσματα και ταπετσαρίες. Επιπλέον, θα μοιραστώ μερικές συμβουλές, ώστε να γνωρίζετε πώς να εκτελείτε σωστά δοκιμές ταχείας χρώματος για οποιαδήποτε κατάσταση καθαρισμού.

Τι είναι η Colorfastness;

Η σταθερότητα χρώματος είναι όταν ένα υλικό διατηρεί το χρώμα του μετά από έκθεση σε υγρασία ή τριβή. Αναφέρεται στο πόσο καλά κολλάει η βαφή στις ίνες. Η δοκιμή κηλίδων είναι ένας σημαντικός τρόπος για να προσδιοριστεί η αντοχή του χρώματος και εάν ένα υλικό χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα ή επεξεργασία.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Χημικών και Χρωματιστών Κλωστοϋφαντουργίας (AATCC), υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη σταθερότητα του χρώματος, όπως οι αναθυμιάσεις αερίων και η εφίδρωση, αλλά για τον καθαρισμό του σπιτιού εστιάζουμε στα τυπικά προϊόντα οικιακού καθαρισμού.

Πώς να εντοπίσετε το τεστ για σταθερότητα χρώματος

Εντοπίστε τη σταθερότητα του χρώματος τρίβοντας ένα λευκό πανί βουτηγμένο σε διάλυμα καθαρισμού σε ένα κρυμμένο μέρος του αντικειμένου. Εάν το ύφασμα πιάσει βαφή, το υλικό δεν είναι σταθερό στο χρώμα. Αν όχι, αφήστε το να στεγνώσει και ελέγξτε ξανά. Καμία μεταφορά ή αλλαγή σημαίνει ότι είναι σταθερό στο χρώμα για αυτό το διάλυμα καθαρισμού. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε ένα λευκό, άβαφο πανί για αυτό, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος μεταφοράς της βαφής από το ύφασμα στην περιοχή που δοκιμάζετε και να βλέπετε οποιαδήποτε βαφή που αιμορραγεί στο πανί δοκιμής.

Προετοιμασία του διαλύματος

Πραγματοποιήστε τη δοκιμή κηλίδων με το προϊόν καθαρισμού που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε σε ολόκληρο τον λεκέ ή το αντικείμενο. Για εμπορικά προϊόντα, χρησιμοποιήστε μικρή ποσότητα καθαριστικού. Για σπιτικές συνταγές καθαρισμού, είτε φτιάξτε μια μικρή παρτίδα για δοκιμή είτε εκτελέστε μια δοκιμή με βάση το κύριο συστατικό.

  • Νερό: Εάν χρησιμοποιείτε νερό, απλώς βρέξτε ένα λευκό πανί ή σφουγγάρι και χρησιμοποιήστε το για να τρίψετε την περιοχή δοκιμής.
  • Απορρυπαντικό διάλυμα: Για ένα ήπιο διάλυμα απορρυπαντικού, ανακατέψτε 1 κουταλιά της σούπας υγρό απορρυπαντικό πιάτων με 2 φλιτζάνια δροσερό νερό. Βουτήξτε ένα λευκό πανί στο διάλυμα και χρησιμοποιήστε το για να τρίψετε την περιοχή δοκιμής.
  • Διάλυμα ξυδιού: Για διάλυμα ξιδιού, ανακατέψτε 1 μέρος λευκό ξύδι με 4 μέρη νερό. Βουτήξτε ένα λευκό πανί στο διάλυμα και χρησιμοποιήστε το για να τρίψετε την περιοχή δοκιμής.
  • Διάλυμα αμμωνίας: Για διάλυμα αμμωνίας, ανακατέψτε 1 κουταλιά της σούπας διαυγή οικιακή αμμωνία με 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό. Βουτήξτε ένα λευκό πανί στο διάλυμα και χρησιμοποιήστε το για να τρίψετε την περιοχή δοκιμής.

Μέρη για διεξαγωγή επιτόπιων δοκιμών

Το καλύτερο μέρος για να πραγματοποιήσετε μια δειγματοληπτική δοκιμή είναι μια δυσδιάκριτη περιοχή, επομένως οποιαδήποτε ζημιά είναι λιγότερο αισθητή. Το συγκεκριμένο σημείο μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την κατασκευή ή το σχεδιασμό, επομένως είναι πάντα καλύτερο να εξετάζετε πόσο ορατή θα είναι η τυχόν ζημιά. Ακολουθούν οι περιοχές προς έλεγχο:

Είδη ένδυσης: Σημειακή δοκιμή σε μια εσωτερική ραφή, στρίφωμα ή περιχειρίδα.

Επικαλυμμένα έπιπλα: Ελέγξτε το εσωτερικό στρίφωμα σε ένα μαξιλάρι, στο πίσω μέρος του τεμαχίου ή κάτω από ένα πτερύγιο φούστας πριν καθαρίσετε καναπέδες, καρέκλες και άλλα έπιπλα.

Ρίξτε μαξιλάρια: Δοκίμασε το εσωτερικό στρίφωμα ή το πίσω μέρος ενός κομματιού.

Αμπαζούρ: Σημειακή δοκιμή σε μια μικρή, δυσδιάκριτη περιοχή πριν καθαρίσετε το αμπαζούρ, όπως η κάτω πλευρά ή η ραφή.

Στρώματα και καλύμματα κρεβατιού: Σημειακή δοκιμή σε μια μικρή περιοχή όπως η γωνία ή μια άκρη πριν καθαρίσετε το στρώμα ή πλύνετε το πάπλωμα.

Γεμιστά ζώα και παιχνίδια: Σημειώστε μια μικρή, δυσδιάκριτη περιοχή πριν πλύνετε τα λούτρινα ζώα, όπως η κάτω πλευρά ή μια ραφή.

Κουρτίνες και κουρτίνες: Ελέγξτε το στρίφωμα ή το πίσω μέρος της επάνω άκρης πριν πλύνετε τις κουρτίνες ή θεραπεύσετε τους λεκέδες. Να θυμάστε ότι τα στολίδια ή τα τελειώματα μπορεί να έχουν διαφορετική απόδοση και να απαιτούν ξεχωριστή δοκιμή.

Μοκέτα: Δοκιμή κηλίδων σε μια περιοχή που δεν είναι εύκολα ορατή, όπως μια γωνία, ντουλάπα ή κάτω από ένα έπιπλο πριν από την επεξεργασία λεκέδων από χαλιά ή χαλιών καθαρισμού με ατμό. Αποφύγετε τις δοκιμές σε σημεία σε περιοχές που εκτίθενται σε φθορά ή άμεσο ηλιακό φως, καθώς αυτά θα επηρεάσουν το χρώμα με την πάροδο του χρόνου.

Χαλιά και πατάκια δαπέδου: Σημειακή δοκιμή σε μια γωνία ή κάτω πλευρά του χαλιού. Είναι σημαντικό να δοκιμάσετε μια περιοχή που δεν εκτίθεται σε τακτική φθορά, καθώς αυτό μπορεί να αλλάξει το χρώμα του χαλιού.

Ταπετσαρίες αυτοκινήτου: Επισημάνετε τη δοκιμή σε μια μικρή περιοχή της ταπετσαρίας αυτοκινήτου πριν καθαρίσετε βαθύ το εσωτερικό του αυτοκινήτου σας, όπως το πίσω μέρος ή το κάτω μέρος ενός καθίσματος.

Τι σημαίνει μεταφορά χρώματος ή ξεθώριασμα

Εάν κάποιο χρώμα μεταφερθεί από το αντικείμενο στο πανί σας κατά τη διάρκεια της δοκιμής κηλίδων, αυτό σημαίνει ότι οι βαφές δεν συνδέονται έντονα με το υλικό και μπορεί να ξεθωριάσουν κατά τον καθαρισμό ή τη χρήση. Η αστραπή ή άλλη ορατή αλλαγή μετά το στέγνωμα μιας δοκιμής κηλίδων υποδηλώνει επίσης ότι το υλικό δεν είναι σταθερό στο χρώμα. Αυτά είναι και τα δύο σημάδια ότι πρέπει να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία καθαριστή ή να επικοινωνήσετε με τον κατασκευαστή για συγκεκριμένες οδηγίες.

Πρόσθετες συμβουλές δοκιμών Colorfast

  • Πάντα να εκτελείτε μια δειγματοληπτική δοκιμή την πρώτη φορά που χρησιμοποιείτε ένα καθαριστικό υλικό ή διάλυμα ή την πρώτη φορά που καθαρίζετε ένα αντικείμενο.
  • Χρησιμοποιήστε ένα καθαρό, λευκό πανί ή σφουγγάρι για να ελέγξετε τη σταθερότητα του χρώματος για να αποφύγετε τη δυνατότητα μεταφοράς βαφών από το ύφασμα στο αντικείμενο που δοκιμάζετε.
  • Αφήστε το αντικείμενο να στεγνώσει εντελώς μετά τη δοκιμή και, στη συνέχεια, αξιολογήστε τα αποτελέσματα, καθώς το χρώμα μπορεί να αλλάξει καθώς στεγνώνει το υλικό.

Schreibe einen Kommentar