Δεν υπάρχει πλυντήριο πίεσης; 7 DIY βήματα για να καθαρίσετε το κατάστρωμά σας φυσικά

1
Δεν υπάρχει πλυντήριο πίεσης; 7 DIY βήματα για να καθαρίσετε το κατάστρωμά σας φυσικά
Κρυφή εικόνα του Pinterest
Ένα υγρό ξύλινο κατάστρωμα μετά τον καθαρισμό

Τα καταστρώματα είναι μια πολύτιμη προσθήκη στα σπίτια, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν αισθάνονται άνετα χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό πλυντήριο για να καθαρίσουν το ξύλινο κατάστρωμά τους. Και με καλό λόγο: εάν χρησιμοποιηθούν ακατάλληλα, μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη ζημιά που είναι δαπανηρή η επισκευή. Ευτυχώς, μπορείτε να αφαιρέσετε λεκέδες και να καθαρίσετε το κατάστρωμά σας χωρίς πλυντήριο πίεσης.

Σε αυτό το άρθρο, εξηγώ πώς να καθαρίσετε το ξύλινο κατάστρωμα σας με φυσικό τρόπο, συμπεριλαμβανομένων μη τοξικών τρόπων αφαίρεσης λεκέδων όπως σκουριά, μούχλα και μούχλα, λίπος, φύκια, φύλλα, ούρα κατοικίδιων ζώων και κόπρανα πουλιών. Παρέχω επίσης συμβουλές για τη συντήρηση του καταστρώματος σας, ώστε να συνεχίσει να προσθέτει ομορφιά και αξία στο σπίτι σας.

Βήμα 1: Καθαρίστε τα πάντα από το κατάστρωμα.

Είναι σημαντικό να αφαιρέσετε όλα τα έπιπλα, τις ψησταριές και τα παιχνίδια εξωτερικού χώρου από το κατάστρωμα πριν το καθαρίσετε για να αποφύγετε την καταστροφή του ξύλου. Το σύρσιμο αυτών των αντικειμένων σε ένα βρεγμένο κατάστρωμα μπορεί να προκαλέσει σημάδια ή να μαλακώσει το ξύλο και τα μεταλλικά αντικείμενα που έχουν μείνει στο κατάστρωμα μπορεί να προκαλέσουν λεκέδες σκουριάς. Επιπλέον, η διατήρηση αυτών των αντικειμένων στο κατάστρωμα κατά τον καθαρισμό τα εκθέτει στα διαλύματα καθαρισμού, τα οποία μπορεί να τα καταστρέψουν.

Βήμα 2: Σκουπίστε για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα.

Αρχικά, χρησιμοποιήστε μια σκούπα για να σκουπίσετε την περιοχή όπου το κατάστρωμά σας συνδέεται με το σπίτι σας και, στη συνέχεια, καθαρίστε το κιγκλίδωμα του καταστρώματος, την κορυφή του καταστρώματος και τις σκάλες για να αφαιρέσετε βρωμιά και φύλλα. Εάν παρατηρήσετε ένα κολλώδες χάος, όπως κόμμι ή χυμό, χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι στόκου για να το ξύσετε απαλά. Εάν το κατάστρωμά σας είναι κατάστρωμα δεύτερου ορόφου, καθαρίστε και το κάτω μέρος για να αποφύγετε τη συσσώρευση υγρασίας. Καθαρίζοντας το κατάστρωμα από τα συντρίμμια, θα διασφαλίσετε ότι η διαδικασία καθαρισμού είναι πιο αποτελεσματική.

Βήμα 3: Αντιμετωπίστε τους λεκέδες στο κατάστρωμα με μη τοξικά συστατικά.

Είναι καλή ιδέα να θεραπεύσετε τους επίμονους λεκέδες πριν χρησιμοποιήσετε τη συνταγή καθαρισμού καταστρώματος DIY. Αυτό βοηθά να μην πήξουν οι λεκέδες βαθύτερα στο ξύλο. Υπάρχουν πολλά κοινά οικιακά συστατικά όπως ο χυμός λεμονιού ή το ξύδι, το αλάτι και το υπεροξείδιο του υδρογόνου που μπορούν να αφαιρέσουν λεκέδες και αποχρωματισμούς από το ξύλινο κατάστρωμα σας χωρίς να το καταστρέψουν. Η θεραπεία που θα χρησιμοποιηθεί εξαρτάται από τον λεκέ.

 • Σκουριά: Στύψτε χυμό λεμονιού πάνω από τον λεκέ και εφαρμόστε επιτραπέζιο ή θαλασσινό αλάτι για να τον καλύψει. Αφήστε το να καθίσει όλη τη νύχτα και μετά τρίψτε με μια βούρτσα.
 • Μούχλα και ωίδιο: Ψεκάστε την περιοχή με ένα μείγμα από ίσα μέρη λευκού ξιδιού και νερού ή ένα μείγμα ίσων μερών υπεροξειδίου του υδρογόνου και νερού. Εφαρμόστε στην περιοχή και αφήστε το να καθίσει για 15-20 λεπτά. Τρίψτε με μια βούρτσα ή σκούπα και ξεπλύνετε καλά.
 • Γράσο: Πασπαλίστε ένα παχύ στρώμα μαγειρικής σόδας ή αμύλου αραβοσίτου στον λεκέ και τρίψτε το στην περιοχή με ένα μη μεταλλικό πινέλο. Καλύψτε το με ένα κομμάτι χαρτί ή μεμβράνη και αφήστε τη σκόνη στη θέση του για μερικές ώρες για να τραβήξει το λίπος. Σαρώστε το.
 • Φύκια: Ψεκάστε την περιοχή με ένα μείγμα από ίσα μέρη ξύδι και νερό και αφήστε το να καθίσει για 30 λεπτά. Τρίψτε με μια μη μεταλλική βούρτσα και ξεπλύνετε. Επαναλάβετε εάν χρειάζεται.
 • Φύλλα: Συνδυάστε ίσα μέρη ξίδι και νερό και μερικές σταγόνες υγρό σαπούνι πιάτων. Εφαρμόστε το στην περιοχή και αφήστε το να καθίσει για 30 λεπτά. Τρίψτε με μια μη μεταλλική βούρτσα και ξεπλύνετε.
 • Καμία ή ούρα ζώων ή πουλιών: Χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι στόκου ή πλαστική ξύστρα για να αφαιρέσετε τα στερεά απόβλητα. Ψεκάστε το σημείο με ίσα μέρη ξίδι και νερό και αφήστε το να μουλιάσει για 30 λεπτά. Τρίψτε την περιοχή με ζεστό, σαπουνόνερο και ξεπλύνετε.
Απεικόνιση τρόπων καθαρισμού λεκέδων σε ξύλινο κατάστρωμα χρησιμοποιώντας οικιακά υλικά

Βήμα 4: Προετοιμάστε ένα σπιτικό καθαριστικό καταστρώματος.

Για να φτιάξετε ένα σπιτικό μείγμα καθαρισμού καταστρώματος, προσθέστε 2 φλιτζάνια οξυγονωμένο λευκαντικό σε σκόνη σε 5 γαλόνια ζεστού νερού σε έναν κουβά ή χρησιμοποιήστε 1 φλιτζάνι σπιτικό οξυγόνο για κάθε 1 γαλόνι νερού. Ανακατέψτε καλά το διάλυμα και θα έχετε ένα αποτελεσματικό και φιλικό προς το περιβάλλον καθαριστικό για το ξύλινο κατάστρωμα σας.

Η χλωρίνη οξυγόνου είναι ένα μη τοξικό καθαριστικό που είναι ασφαλές για κατοικίδια και φυτά. Σε αντίθεση με το παραδοσιακό λευκαντικό χλωρίου, δεν παράγει επιβλαβείς αναθυμιάσεις ούτε αφήνει πίσω του τοξικά υπολείμματα.

Βήμα 5: Εφαρμόστε το καθαριστικό καταστρώματος και αφήστε το να αφρίσει.

Για να εφαρμόσετε το σπιτικό διάλυμα καθαρισμού καταστρώματος, δουλέψτε τμηματικά, ρίχνοντας το μείγμα στο κατάστρωμα σας και αφήστε το να καθίσει για περίπου 15 λεπτά. Εφαρμόστε ξανά το διάλυμα όπως χρειάζεται για να διατηρήσετε την περιοχή υγρή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Μπορεί να παρατηρήσετε κάποιες φυσαλίδες καθώς το καθαριστικό καταστρώματος αντιμετωπίζει τους λεκέδες και τη βρωμιά. Όταν περάσουν τα 15 λεπτά, χρησιμοποιήστε μια μη μεταλλική βούρτσα ή πιέστε μια σκούπα για να τρίψετε την επιφάνεια, δουλεύοντας προς την κατεύθυνση του κόκκου του ξύλου. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία στις ράγες, στις σκάλες και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του καταστρώματος που χρειάζεται προσοχή.

Βήμα 6: Ξεπλύνετε με έναν εύκαμπτο σωλήνα.

Για να ξεπλύνετε το κατάστρωμα, χρησιμοποιήστε έναν εύκαμπτο σωλήνα κήπου για να ξεπλύνετε καλά την επιφάνεια από πάνω προς τα κάτω, συμπεριλαμβανομένων των κιγκλιδωμάτων, της επιφάνειας και των σκαλοπατιών. Ανεπαρκές ξέπλυμα αφήνει το διάλυμα καθαρισμού στη θέση του και μπορεί να φωτίσει την επιφάνεια του καταστρώματος σας. Επίσης, ξεπλύνετε τυχόν μουσαμάδες που χρησιμοποιήσατε για να καλύψετε τα κοντινά αντικείμενα κατά τη διαδικασία καθαρισμού για να βεβαιωθείτε ότι δεν στεγνώνουν με ένα στρώμα βρωμιάς πάνω τους.

Βήμα 7: Αφήστε το να στεγνώσει.

Παράγοντες όπως ο καιρός, η θερμοκρασία και η υγρασία επηρεάζουν το χρόνο στεγνώματος, αλλά η χρήση μιας σκούπας ώθησης για την απομάκρυνση του λιμνάζοντος νερού μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία. Συνιστάται να περιμένετε τουλάχιστον 24-48 ώρες πριν χρησιμοποιήσετε ξανά το κατάστρωμα και περισσότερο εάν ο καιρός είναι δροσερός ή υγρός.

Συμβουλές για τη συντήρηση του ξύλινου καταστρώματος σας

 • Σκουπίζετε το κατάστρωμά σας εβδομαδιαία για να απομακρύνετε τα υπολείμματα που μπορούν να παγιδεύσουν την υγρασία στην επιφάνεια και να προκαλέσουν μούχλα και σήψη. Φτυαρίστε το χιόνι από το κατάστρωμά σας κατά τη διάρκεια του χειμώνα για να αποφύγετε ζημιές από το πρόσθετο βάρος και τη στρέβλωση που προκαλείται από το λιώσιμο του χιονιού.
 • Αποτρέψτε τη ζημιά από το νερό καθαρίζοντας τις υδρορροές και τα στόμια σας τουλάχιστον μία φορά το χρόνο για να αποτρέψετε την υπερχείλιση να χυθεί στο κατάστρωμά σας, η οποία μπορεί να αποδυναμώσει και να διαβρώσει το ξύλο.
 • Επιθεωρείτε το κατάστρωμά σας κάθε Άνοιξη για σημάδια ζημιάς από έντομα, σάπιες σανίδες καταστρώματος και χαλαρές βίδες και μπουλόνια. Αντικαταστήστε τυχόν κατεστραμμένα υλικά και σφίξτε τυχόν χαλαρό υλικό.
 • Εάν σκοπεύετε να σφραγίσετε ή να λερώσετε το κατάστρωμα σας, καθαρίστε το βαθιά σύμφωνα με τις οδηγίες και αφήστε το να στεγνώσει για τουλάχιστον μια εβδομάδα. Για να ελέγξετε αν είναι έτοιμο για σφράγισμα, ρίξτε ένα κουταλάκι του γλυκού νερό στο ξύλο σε σκιερό σημείο. Εάν το κατάστρωμα απορροφήσει το νερό σε 5-10 λεπτά, είναι έτοιμο. Περιμένετε τουλάχιστον 24 ώρες μετά τη βροχή για να σφραγίσετε το κατάστρωμά σας.

Σχεδιάστε να καθαρίζετε βαθύ το κατάστρωμά σας κάθε Άνοιξη μετά τον τελευταίο παγετό και στη συνέχεια να το διατηρείτε με τακτική προσοχή καθ‘ όλη τη διάρκεια του έτους. Εάν ζείτε σε μια περιοχή με ήπιους χειμώνες, μπορεί να θέλετε να καθαρίσετε βαθιά το κατάστρωμά σας και το φθινόπωρο.

Εγγραφείτε στις πιο πρόσφατες οδηγίεςΚαρφίτσα

Είστε έτοιμοι να αγαπήσετε ξανά το σπίτι σας;

Schreibe einen Kommentar