Αποκτήστε πετσέτες με φυσικά φρέσκια μυρωδιά: 10 συμβουλές ειδικών

1
Αποκτήστε πετσέτες με φυσικά φρέσκια μυρωδιά: 10 συμβουλές ειδικών
Κρυφή εικόνα του Pinterest
Μια εικόνα που δημιουργήθηκε από τον αέρα δύο πετσετών με φρέσκια μυρωδιά στοιβαγμένες δίπλα σε δύο διπλωμένα σεντόνια σε έναν ξύλινο πάγκο.

Δεν υπάρχει τίποτα σαν την αίσθηση των αφράτων, με φρέσκια μυρωδιά πετσετών μετά από ένα ζεστό ντους ή το να γλιστράτε σε καθαρά σεντόνια στο τέλος μιας κουραστικής μέρας. Αλλά αν δεν φροντίζετε σωστά τα σεντόνια σας, μπορεί να χάσουν γρήγορα αυτό το φρέσκο ​​άρωμα και να αναπτύξουν μυρωδιές μούχλας ή μπαγιάτικες.

Σε αυτό το άρθρο, έχω συγκεντρώσει δέκα συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να φρεσκάρετε τις πετσέτες και τα σεντόνια σας φυσικά και να τα μυρίζουν καθαρά, ώστε να είναι πάντα μια άνετη χρήση.

1. Διατηρήστε το πλυντήριό σας καθαρό

Τα λευκά είδη με φρέσκια μυρωδιά ξεκινούν σε ένα καθαρό πλυντήριο ρούχων. Για να μην αναπτύξετε μυρωδιές funky που μεταφέρονται στα σεντόνια και τις πετσέτες σας, δώστε στο πλυντήριό σας λίγο TLC. Μια φορά την εβδομάδα, σκουπίστε το εσωτερικό με ίσα μέρη νερό και ξύδι για να αποτρέψετε την ανάπτυξη μούχλας και μούχλας. Και μην ξεχνάτε να αφήνετε την πόρτα ή το καπάκι ανοιχτό μεταξύ των πλύσεων για να αερίζεται και να στεγνώνει τελείως.

Στη συνέχεια, κάθε μήνα, καθαρίστε το πλυντήριό σας σε βάθος εκτελώντας έναν άδειο κύκλο ζεστού με ένα φλιτζάνι λευκό ξύδι. Μόλις γίνει αυτό, μουλιάστε και τρίψτε τη θήκη απορρυπαντικού με μια παλιά οδοντόβουρτσα για να αφαιρέσετε τη συσσώρευση και τα υπολείμματα σαπουνιού. Το να διατηρείτε το πλυντήριό σας απαλλαγμένο από οσμές συμβάλλει πολύ στο να μυρίζουν τα λευκά σας είδη φρεσκάδας και καθαριότητας την ημέρα του πλυντηρίου.

2. Αλλάξτε και πλύνετε τα λευκά είδη σας σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα

Όσο περισσότερο χρησιμοποιείτε βρώμικα σεντόνια ή πετσέτες, τόσο πιο δύσκολο είναι να αφαιρέσετε όλη τη βρωμιά από αυτά. Έτσι, για να διατηρήσετε τη φρεσκάδα των λευκών ειδών σας, πρέπει να τα πλένετε σύμφωνα με το πρόγραμμα. Το πόσο συχνά εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως τη ρουτίνα του μπάνιου σας και το αν μοιράζεστε το κρεβάτι σας με έναν γούνινο φίλο ή έναν συνάνθρωπό σας. Ακολουθούν ορισμένες γενικές οδηγίες σχετικά με το πόσο συχνά πρέπει να πλένετε πετσέτες, σεντόνια και άλλα κλινοσκεπάσματα:

 • Πανάκια: Πλύντε μετά από κάθε χρήση.
 • Πετσέτες χεριών: Πλένεται καθημερινά.
 • Πετσέτες μπάνιου: Πλένετε κάθε τρεις με τέσσερις χρήσεις.
 • Μαξιλαροθήκες: Πλένεται κάθε εβδομάδα.
 • Σεντόνια: Πλένετε κάθε μία με δύο εβδομάδες.
 • Κουβέρτες: Πλένετε κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες.
 • Προστατευτικά στρώματος: Πλένετε κάθε έναν έως τρεις μήνες.
 • Παπλωματοθήκες: Πλένετε κάθε έναν έως δύο μήνες.
 • Παρηγορητικά: Πλύντε κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες.
 • Ένθετα παπλώματος: Πλένετε κάθε έξι μήνες έως ένα χρόνο.

3. Επιλέξτε τη σωστή θερμοκρασία πλύσης

Επαναλαμβανόμενες μελέτες δείχνουν ότι τα μικρόβια που προκαλούν οσμή και τα βακτήρια στο υλικό των κοπράνων επιβιώνουν από το πλύσιμο με κρύο νερό. Επομένως, ελέγξτε την ετικέτα φροντίδας στα λευκά είδη σας και χρησιμοποιήστε την πιο καυτή ρύθμιση που συνιστάται. Εάν δεν μπορείτε να πλύνετε σε υψηλότερη θερμοκρασία, χρησιμοποιήστε έναν μεγαλύτερο κύκλο για να απομακρύνετε τη βρωμιά. Ακολουθούν ορισμένες γενικές οδηγίες για διαφορετικά υφάσματα:

 • Βαμβάκι: Ζεστό ή ζεστό
 • Λινό: Δροσερό ή ζεστό
 • Φανέλα: Δροσερή ή ζεστή
 • Πολυεστέρας: Ψυχρός ή ζεστός
 • Μικροΐνες: Δροσερό ή ζεστό
 • Μπαμπού: Δροσερό ή ζεστό

4. Στεγνώστε τα σωστά

Το στεγνωτήριο ή το σκοινί σας είναι βολικοί βοηθοί στην αναζήτησή σας για πετσέτες και σεντόνια με φρέσκια μυρωδιά. Μπορείτε να εξαλείψετε τις μυρωδιές μούχλας και να απολυμάνετε τα υφάσματα χρησιμοποιώντας την υψηλή θερμοκρασία του στεγνωτηρίου σας. Ή, αν προτιμάτε να στρώσετε στεγνά ρούχα, κρεμάστε τα στο άμεσο ηλιακό φως, ώστε οι ακτίνες UV του ήλιου να σκοτώσουν τα μικρόβια που προκαλούν οσμή. Φροντίστε μόνο να τα στεγνώσετε καλά μέχρι να μην υπάρχουν ίχνη υγρασίας.

5. Πλύσιμο με ταινίες όπως απαιτείται

Το πλύσιμο με ταινίες είναι μια μέθοδος για τον βαθύ καθαρισμό των πετσετών και των κλινοσκεπασμάτων που τους βοηθά να μυρίζουν φρεσκάδα, εξαλείφοντας τη συσσώρευση προϊόντων και τα υπολείμματα σαπουνιού που παγιδεύουν τις οσμές. Για να πλύνετε τα λευκά είδη, προσθέστε 1/4 φλιτζάνι βόρακα, 1/4 φλιτζάνι σόδα πλυσίματος και 1/2 φλιτζάνι υγρό απορρυπαντικό πλυντηρίου απευθείας στο μηχάνημα. Επιλέξτε τον μεγαλύτερο, πιο ζεστό κύκλο πλύσης και ξεβγάλματος που επιτρέπεται στην ετικέτα φροντίδας του υφάσματος. Το πλύσιμο με ταινίες μπορεί να είναι σκληρό στο ύφασμα, επομένως είναι κάτι που πρέπει να κάνετε μόνο μία ή δύο φορές το χρόνο, αλλά είναι πολύ ικανοποιητικό να βλέπετε πόση βρωμιά βγαίνει από τα σεντόνια σας όταν το κάνετε.

6. Αποθηκεύστε τα σωστά

Αφού πλύνετε και στεγνώσετε τα σεντόνια σας, μην καταστρέψετε τις προσπάθειές σας βάζοντάς τα σε ένα σωρό και στριμώχνοντάς τα σε μια μουχλιασμένη ντουλάπα. Διπλώστε καθαρές πετσέτες και σεντόνια απευθείας από το στεγνωτήριο για να αποφύγετε τις ρυτίδες, αλλά περιμένετε να τα αφήσετε μέχρι να κρυώσουν, ώστε να είστε σίγουροι ότι έχουν στεγνώσει τελείως. Μόλις είστε σίγουροι, τοποθετήστε τα στα ράφια της ντουλάπας σας με άφθονο χώρο μεταξύ των στοίβων, ώστε να μπορεί να κυκλοφορεί ο αέρας. Μπορείτε ακόμη και να βάλετε φακελάκια ανάμεσα στα στρώματα για να προσθέσετε ένα όμορφο άρωμα στις πετσέτες και τα σεντόνια σας.

7. Χρησιμοποιήστε φακελάκια στη ντουλάπα λευκών ειδών

Για να φτιάξετε σπιτικά λινό φακελάκια ντουλάπας, συνδυάστε ένα υλικό που απορροφά την υγρασία με ένα ή περισσότερα αρωματικά συστατικά σε μια τσάντα μουσελίνας ή ή ένα ρηχό μπολ. Τα υλικά που απορροφούν την υγρασία βοηθούν στην εξάλειψη των μυρωδιών μούχλας, ενώ τα αρωματικά συστατικά προσθέτουν ένα λεπτό άρωμα για να δημιουργήσουν πετσέτες και σεντόνια με φρέσκια μυρωδιά. Αλλάξτε όταν το άρωμα ξεθωριάζει.

Υλικά που απορροφούν την υγρασία: Ξύλινα κάρβουνα, πήλινο ή κρύσταλλο απορρίμματα γατούλας, σιλικαζέλ, μαγειρική σόδα, ροκανίδια κέδρου, ξυλάκια κιμωλίας ή σκόνη, άψητο ρύζι.

Αρωματικά συστατικά: Ξυλάκια κανέλας, ροκανίδια κέδρου, άνθη λεβάντας, αποξηραμένα βότανα, φύλλα ευκαλύπτου, πέταλα λουλουδιών, αστεροειδής γλυκάνισος, αποξηραμένες φέτες ή φλούδες εσπεριδοειδών, φύλλα τσαγιού, γαρίφαλο, φύλλα δάφνης.

Πώς να φτιάξετε φακελάκια αρωμάτων που απορροφούν την υγρασία για λινά ντουλάπιαΚαρφίτσα

8. Περιστρέψτε τα λευκά σας είδη

Ο γενικός κανόνας για τα λευκά είδη είναι να έχετε «ένα σετ σε χρήση, ένα στο πλύσιμο και ένα στο ράφι», ώστε να είστε έτοιμοι για επαναλαμβανόμενες αλλαγές κρεβατιού εάν κάποιος είναι άρρωστος ή αν καθυστερήσετε να πλύνετε τα ρούχα. Αλλά ο κανόνας σας βοηθά επίσης να αποφύγετε τη χρήση του ίδιου σετ ξανά και ξανά. Η περιστροφή διαφορετικών σετ λευκών ειδών σάς βοηθά να εντοπίσετε ποια χρειάζονται ένα πλύσιμο ταινιών για να μυρίσουν ξανά φρεσκάδα, καθώς είναι πιο πιθανό να παρατηρήσετε μυρωδιές μούχλας αφού μείνουν για λίγο εκτός λειτουργίας. Επιπλέον, θα αποφύγετε να φθείρετε πολύ νωρίς τις πετσέτες ή τα σεντόνια σας.

9. Παραλείψτε το Μαλακτικό υφασμάτων

Η χρήση μαλακτικού για να σταματήσει το στατικό ή να προσθέσει άρωμα μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Τα μαλακτικά υφασμάτων προσθέτουν ένα λεπτό υπόλειμμα για να κάνουν τα πράγματα να φαίνονται αφράτα και απαλά, αλλά αυτό μπορεί να παγιδεύσει βακτήρια και να προκαλέσει μια ξινή μυρωδιά στις πετσέτες και τα σεντόνια σας που είναι δύσκολο να απαλλαγείτε. Αλλά μην ανησυχείτε, υπάρχει μια απλή λύση!

Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε λευκό ξύδι στα ρούχα αντί για μαλακτικό. Το ξύδι περιέχει οξικό οξύ που βοηθά στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων απορρυπαντικού, φωτίζει τα λευκά και διατηρεί τα χρώματα ενώ παράλληλα μαλακώνει τις ίνες του υφάσματος. Επιπλέον, εξαλείφει τις μυρωδιές μούχλας καταστρέφοντας τα βακτήρια που προκαλούν οσμή. Μην σας απογοητεύει η αρχική μυρωδιά – το άρωμα του ξιδιού εξασθενεί καθώς στεγνώνει, αφήνοντάς σας με φρέσκο ​​άρωμα λευκά είδη που είναι επίσης απαλά και απορροφητικά.

10. Χρησιμοποιήστε ένα σπρέι λευκών ειδών

Μεταξύ των πλύσεων, μπορείτε να φρεσκάρετε τις πετσέτες και τα σεντόνια σας με ένα γρήγορο ψεκασμό λευκών ειδών. Αυτό γίνεται καλύτερα αφού χρησιμοποιήσετε μια πετσέτα, έτσι ώστε το σπρέι να έχει χρόνο να στεγνώσει. Είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσετε άρωμα στην κρεβατοκάμαρα ή το μπάνιο σας. Δοκιμάστε οποιονδήποτε από τους συνδυασμούς αρωμάτων από τη συνταγή μου για το σπιτικό αποσμητικό χώρου για να απλώσετε ένα προσαρμοσμένο άρωμα σε όλο το σπίτι σας.

Για να φτιάξετε μια εύκολη συνταγή για σπρέι λινών DIY, συνδυάστε 4 ουγγιές ενός ταχέως εξατμιζόμενου, αντιβακτηριδιακού συστατικού (βότκα ή οινόπνευμα εντριβής, αμαμελίδα ή λευκό ξύδι), 12 ουγγιές νερό για να το αραιώσετε και 20 σταγόνες αιθέρια έλαια για άρωμα. Επιλέξτε αιθέρια έλαια ασφαλή για κατοικίδια, εάν μοιράζεστε το κρεβάτι σας με έναν γούνινο φίλο.

Συστατικά

 • 4 ουγκιές. λευκό ξύδι, αμαμελίδα, βότκα χωρίς γεύση ή οινόπνευμα.
 • 12 ουγκιές. νερό (απεσταγμένο ή φιλτραρισμένο)
 • 20 σταγόνες αιθέρια έλαια

Κατευθύνσεις

 1. Συνδυάστε τα υλικά σε ένα μπουκάλι ψεκασμού.
 2. Ανακινήστε δυνατά.
 3. Ψεκάστε ελαφρά για να θολώσει τα λευκά είδη.
 4. Χρησιμοποιήστε μόνο σε υφάσματα που πλένονται. Πραγματοποιήστε ένα spot-test πριν από την πρώτη χρήση.
Εγγραφείτε στις πιο πρόσφατες οδηγίεςΚαρφίτσα

Είστε έτοιμοι να αγαπήσετε ξανά το σπίτι σας;

Schreibe einen Kommentar