Έννοια χρωματικής κλίμακας – Dark Site Finder

1
Έννοια χρωματικής κλίμακας – Dark Site Finder




Μου το έχουν ρωτήσει πολύ αυτό.

Τι σημαίνει στην πραγματικότητα η χρωματική κλίμακα στον χάρτη φωτορύπανσης; Υπάρχουν 15 χρώματα που βρίσκονται στον χάρτη. Κάποιοι προσπάθησαν να το δέσουν στο Κλίμακα Bortle ή σε συγκεκριμένες αναγνώσεις SQM. Αλλά εσκεμμένα απέφυγα να ορίσω τη χρωματική κλίμακα. Αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους:

  1. Ο χάρτης δεν λαμβάνει υπόψη τον καιρό. Ιδιαίτερα η υγρασία έχει μεγάλη επίδραση. Όταν υπάρχει πολλή υγρασία στον αέρα τείνει να διασκορπίζει τον ουρανό σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Ενώ ο αέρας με χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρασία μπορεί να δημιουργήσει πιο σκοτεινούς ουρανούς ακόμη και κοντά σε μια πόλη. Αν όλα τα άλλα είναι ίσα, η ίδια χρωματική ζώνη θα είναι πιο σκούρα σε ξηρό κλίμα σε σύγκριση με υγρό. Ο καπνός και η ατμοσφαιρική ρύπανση έχουν επίσης αποτέλεσμα.
  2. Ο χάρτης δεν λαμβάνει υπόψη το υψόμετρο ή το έδαφος. Μια τοποθεσία παρατήρησης σε μια κορυφή βουνού θα έχει συχνά έναν πολύ καθαρότερο ουρανό, επειδή είστε πάνω από πολλή ομίχλη και ατμοσφαιρική ρύπανση στην χαμηλότερη ατμόσφαιρα. Ένα υψηλό πλεονέκτημα σάς επιτρέπει να βλέπετε αστέρια μέχρι τον ορίζοντα και σας βάζει πάνω από πολλούς φωτεινούς θόλους. Αλλά επειδή μπορείτε να δείτε μέχρι στιγμής μπορεί να υπάρχουν ακόμα πολλά φώτα σε απόσταση. Όταν παρατηρείτε από μια κοιλάδα, ένας λόφος ή ένα βουνό μπορεί να εμποδίσει τον φωτεινό θόλο από την κοντινότερη πόλη. Φυσικά και τα αστέρια προς αυτή την κατεύθυνση θα μπλοκαριστούν, αλλά αυτό μπορεί να κάνει τον ουρανό να φαίνεται πολύ πιο σκοτεινός.
  3. Ο χάρτης δεν λαμβάνει υπόψη πολύ τοπικά φώτα. Μπορεί να νομίζετε ότι βρήκατε την τέλεια τοποθεσία παρατήρησης κοιτάζοντας τον χάρτη. Αλλά όταν επισκέπτεστε τη νύχτα, ανακαλύπτετε ότι υπάρχει μια νέα εξέδρα γεώτρησης πετρελαίου ή ένα φωτεινό φως ασφαλείας στο πλησιέστερο αγρόκτημα.
  4. Η φωτορύπανση δεν είναι ομοιόμορφη στον ουρανό. Θα είναι πάντα πιο φωτεινό προς την κατεύθυνση της πλησιέστερης πόλης. Σκεφτείτε τι θέλετε να παρατηρήσετε και βρείτε μια τοποθεσία που είναι πιο σκοτεινή προς αυτή την κατεύθυνση. Τις περισσότερες φορές, το να έχεις έναν σκοτεινό ουρανό στα νότια είναι το πιο σημαντικό για να δεις τον γαλαξία. Αλλά για να δείτε το βόρειο σέλας, θέλετε έναν σκοτεινό ουρανό στα βόρεια. Για την προβολή πλανητών ή του φεγγαριού, η φωτορύπανση δεν αποτελεί ανησυχία, απλά θέλετε να ξεφύγετε από τη λάμψη των κοντινών φώτων.

Ο Γαλαξίας φαίνεται από μια σκούρα γκρίζα ζώνη στο Ουαϊόμινγκ.

Ο χάρτης φωτορύπανσης είναι πραγματικά απλώς μια εκτίμηση για να σας βοηθήσει να βρείτε το καλύτερο μέρος κοντά σας για να δείτε τα αστέρια. Αλλά οι τοποθεσίες εντός της ίδιας χρωματικής ζώνης μπορεί να έχουν πολύ διαφορετικά επίπεδα φωτορύπανσης. Ο μόνος τρόπος για να μάθετε με βεβαιότητα πόσο σκοτεινή είναι μια τοποθεσία προβολής, είναι να πάτε εκεί τη νύχτα. Εναλλακτικά, μπορείτε να επισκεφτείτε έναν σκοτεινό ιστότοπο που υποβλήθηκε από άλλους αστρολόγους για να είστε λίγο πιο σίγουροι για το τι να περιμένετε.

Λοιπόν, ποια χρωματική ζώνη πρέπει να αναζητήσετε για να βρείτε την καλύτερη θέα των αστεριών; Η σύντομη απάντηση είναι να επισκεφτείτε μια μαύρη ή γκρίζα ζώνη. Αλλά για πολλούς ανθρώπους αυτό δεν είναι πρακτικό καθώς είναι απλά πολύ μακριά. Θα συνιστούσα τουλάχιστον μια πράσινη ζώνη για να πάρετε μια γεύση του τι μπορεί να προσφέρει ένας πραγματικά σκοτεινός ουρανός.

Παρατήρηση αστεριών από μια ανοιχτή πράσινη ζώνη στο Ιλινόις





Schreibe einen Kommentar