Έλεγχος γυμνοσάλιαγκων και σαλιγκαριών – Συγκομιδή στο τραπέζι

0
Έλεγχος γυμνοσάλιαγκων και σαλιγκαριών – Συγκομιδή στο τραπέζι

Ταΐζοντας γυμνοσάλιαγκες στον κήποΟι γυμνοσάλιαγκες και τα σαλιγκάρια μασούν ακανόνιστες τρύπες με λείες άκρες σε φύλλα, μίσχους και ώριμους καρπούς λαχανικών και άλλων χυμωδών φυτών. Ελέγξτε τους γυμνοσάλιαγκες και τα σαλιγκάρια επιλέγοντας με το χέρι, παγίδες και εμπόδια.

Συγκεντρώστε τις προσπάθειές σας για τον έλεγχο των γυμνοσάλιαγκων και των σαλιγκαριών νωρίς στην εποχή του κήπου καθώς ο καιρός αρχίζει να ζεσταίνει και αυτά τα παράσιτα αρχίζουν να τρέφονται και να αναπαράγονται. Παρακολούθηση τακτικά για την εξάλειψη όσων δεν έχουν εντοπιστεί ή εκκολάπτονται πρόσφατα.

Οι γυμνοσάλιαγκες και τα σαλιγκάρια είναι γκριζωπά ή καφετιά μαλάκια που μοιάζουν με σκουλήκια μήκους 1 έως 2 ίντσες με σώμα χωρίς πόδια. Τα σαλιγκάρια έχουν σπειροειδή κοχύλια. οι γυμνοσάλιαγκες όχι. Τα θηλυκά γεννούν λευκά αυγά εγκλωβισμένα σε λάσπη θαμμένη στο χώμα. Οι νεαροί γυμνοσάλιαγκες και τα σαλιγκάρια φαίνονται οι γονείς τους μόνο μικρότεροι.

Μέθοδοι για τον έλεγχο των γυμνοσάλιαγκων και των σαλιγκαριών στον κήπο:

Διαλογή με το χέρι. Διαλέξτε σαλιγκάρια και γυμνοσάλιαγκες με φακό τη νύχτα όταν είναι πιο δραστήριοι. Ρίξτε τα σε ένα κουτί ή έναν κουβά με σαπουνόνερο όπου θα πνιγούν ή θα τα σκοτώσουν πασπαλίζοντάς τα με επιτραπέζιο αλάτι ή θα τα συνθλίψετε. Στον λαχανόκηπο, αναζητήστε γυμνοσάλιαγκες και σαλιγκάρια κοντά και πάνω σε φυλλώδεις καλλιέργειες, καθώς και πάνω και γύρω από καλλιέργειες που ωριμάζουν, όπως φράουλες και ντομάτες.

Όπως και άλλα μαλάκια, τα σαλιγκάρια και οι γυμνοσάλιαγκες πρέπει να είναι πάντα υγρά. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, υποχωρούν σε δροσερές, υγρές, σκοτεινές κρυψώνες—κάτω από φυτά χαμηλής ανάπτυξης ή κάτω από σανίδες ή γλάστρες. Τη νύχτα κυκλοφορούν ελεύθερα για να τραφούν –ακόμα και διασχίζοντας πεζοδρόμια και μονοπάτια. Είναι πιο ενεργά ξεκινώντας περίπου δύο ώρες μετά τη δύση του ηλίου έως περίπου δύο ώρες πριν την ανατολή του ηλίου. Αυτό συμβαίνει όταν η αναζήτηση και η επιλογή γυμνοσάλιαγκων και σαλιγκαριών είναι η πιο αποτελεσματική.

Αναζητήστε γυμνοσάλιαγκες και σαλιγκάρια γύρω από τους μίσχους των φυτών και επίσης κάτω από τα φύλλα που φτάνουν μέχρι το φυτό. Η γλοιώδης βλέννας και τα σαλιγκάρια που εκκρίνουν για να μετακινηθούν πάνω σε στεγνές επιφάνειες λειτουργεί επίσης ως συγκολλητικό που τους επιτρέπει να κινούνται ανάποδα στους μίσχους και τα φύλλα των φυτών. Η βλέννα μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως νήμα που θα επιτρέψει στους γυμνοσάλιαγκες να χαμηλώσουν από το ένα φύλλο ή κλαδί στο άλλο καθώς τρέφονται.

Σε κρύο καιρό, ψάξτε για γυμνοσάλιαγκες κοντά στο στέμμα πολυετών φυτών όπου τρέφονται με ρίζες. Τα σαλιγκάρια ανοίγουν ένα σκληρό, διαφανές φιλμ στο κέλυφός τους κατά τη διάρκεια του κρύου καιρού και θα προφυλαχθούν κάτω από σανίδες και φυτά.

Παγίδευση. Για να παγιδεύσετε και να μαζέψετε σαλιγκάρια και γυμνοσάλιαγκες κατά τη διάρκεια της ημέρας, τοποθετήστε μια φαρδιά σανίδα, ένα βότσαλο ή μια αναποδογυρισμένη γλάστρα δίπλα σε φυτά που χρειάζονται προστασία. Τα παράσιτα συγκεντρώνονται σε σκοτεινά, υγρά μέρη όπου το έδαφος είναι υγρό και ή όπου υπάρχει υγρό στρώμα ή όξινο οργανικό υλικό. (Δεν μπορούν να ανεχθούν τον ξηρό καιρό ή το ξηρό ή αλκαλικό έδαφος.) Κάθε πρωί αναποδογυρίστε το κάλυμμα και συλλέξτε και συνθλίψτε τα παράσιτα ή σκοτώστε τα με ένα διάλυμα ψεκασμού οικιακής αμμωνίας και νερού 1:1.

Πνιγμός. Πνίγετε γυμνοσάλιαγκες και σαλιγκάρια τοποθετώντας ένα ρηχό ταψί ή κουτάκι με το χείλος ακριβώς κάτω από το επίπεδο του εδάφους γεμάτο με μπύρα ή 1 κουταλάκι του γλυκού μαγιά ψησίματος σε 3 ουγγιές νερό κοντά σε φυτά όπου τρέφονται τα παράσιτα. Οι γυμνοσάλιαγκες και τα σαλιγκάρια έλκονται από τη μαγιά. όταν έρχονται να πιουν πέφτουν μέσα και πνίγονται.

Εμπόδια. Τα σώματα σαλιγκαριών και γυμνοσάλιαγκων είναι μαλακά και ευαίσθητα σε αιχμηρά αντικείμενα. Ψεκάστε γη διατόμων (αλεσμένα, προϊστορικά οστρακοειδή σε σκόνη), στάχτες ξύλου ή ψιλή άμμο γύρω από τα φυτά που θέλετε να προστατέψετε. Οι αιχμηρές, χοντροκομμένες άκρες θα αποτρέψουν αυτά τα μαλακά παράσιτα. δεν είναι σε θέση να αποπνέουν αρκετή λάσπη για να ξεπεράσουν τις χοντροκομμένες ή αιχμηρές άκρες. Μόλις αυτά τα εμπόδια βραχούν με βροχή ή άρδευση, σαλιγκάρια και γυμνοσάλιαγκες καμπίνα γλιστρούν πάνω τους σε μια μεμβράνη νερού. Η ξηρή ήρα και το άχυρο και η μαραμένη βλάστηση που απλώνεται γύρω από τα σπορόφυτα ή τα φυτά λαχανικών θα λειτουργήσουν επίσης ως εμπόδιο.

Χάλκινα φράγματα. Λωρίδες χαλκού πλάτους τουλάχιστον 2 ίντσες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φράγμα κατά μήκος των άκρων των υπερυψωμένων κρεβατιών. Ο χαλκός αντιδρά ηλεκτροχημικά στη λάσπη του γυμνοσάλιαγκου και του σαλιγκαριού και αποτρέπει τα παράσιτα από τη διέλευση. Τοποθετήστε χάλκινες λωρίδες σε ξηρό καιρό. Φροντίστε να εξαλείψετε τα σαλιγκάρια και τους γυμνοσάλιαγκες που έχουν παγιδευτεί μέσα στο φράγμα γιατί ούτε αυτά δεν μπορούν να βγουν έξω.

Πρόσθετα εδάφους. Ανακατέψτε χοντρή άμμο ποταμού σε χώμα κήπου πλούσιο σε χούμο. Το έδαφος που είναι πλούσιο σε όξινα οργανικά υλικά προσελκύει σαλιγκάρια και γυμνοσάλιαγκες, αλλά τα παράσιτα θα αποτραπούν ή θα τραυματιστούν θανάσιμα από τις αιχμηρές άκρες της άμμου. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε χυτά σκουληκιών (περιττώματα) στο χώμα του κήπου σας. Τα χυτά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά φυτών και επίσης αλκαλικά. οι γυμνοσάλιαγκες και τα σαλιγκάρια αποτρέπονται από το αλκαλικό.

Φυσικοί εχθροί. Οι γυμνοσάλιαγκες είναι το αγαπημένο φαγητό των φιδιών και των φρύνων (που μπορούν να τρώνε τρεις φορές το βάρος τους σε γυμνοσάλιαγκες την ημέρα) αλλά και των πυγολαμπίδων.

Schreibe einen Kommentar