Έλεγχοι σκαθαριών πατάτας του Κολοράντο – Συγκομιδή μέχρι τραπέζι

0
Έλεγχοι σκαθαριών πατάτας του Κολοράντο – Συγκομιδή μέχρι τραπέζι

Σκαθάρι πατάτας του Κολοράντο
Σκαθάρι πατάτας του Κολοράντο

Ο κάνθαρος της πατάτας του Κολοράντο επιτίθεται στις πατάτες, τις μελιτζάνες, τις πιπεριές και τις ντομάτες σκελετώνοντας τα φύλλα και αποφυλλίζοντας φυτά.

Το κηπευτικό ύφασμα ντυμένο πάνω στα φυτά θα αποκλείσει τα σκαθάρια να φτάσουν στα φυτά για να γεννήσουν αυγά και να τραφούν, η γη διατόμων θα καταστρέψει τις προνύμφες και τα βοτανικά δηλητήρια πύρεθρου και ροτενόνης μπορούν να σκοτώσουν σοβαρές προσβολές από ενήλικα σκαθάρια. Ωστόσο, όπου τα σκαθάρια του Κολοράντο είναι καλά εδραιωμένα, ο πλήρης έλεγχος μπορεί να είναι σχεδόν αδύνατος. ένα θηλυκό μπορεί να γεννήσει 10.000 αυγά σε μια εποχή.

Ο σκαθάρι της πατάτας του Κολοράντο (Leptinotarsa ​​decemlineata) είναι κίτρινο με μαύρες ρίγες στα φτερά του και έχει σκούρες κηλίδες ακριβώς πίσω από το κεφάλι του. Το σκαθάρι μεγαλώνει σε μήκος ⅓ ίντσας. Τα θηλυκά γεννούν πορτοκαλί αυγά σε σειρές στην κάτω πλευρά των φύλλων. Οι προνύμφες είναι καμπούρες και παχουλές, κόκκινες με μαύρα πόδια και μαύρες κηλίδες σε κάθε πλευρά.

Τα σκαθάρια της πατάτας του Κολοράντο έχουν κύκλο ζωής από μία έως τρεις γενιές το χρόνο, αλλά πολλοί ενήλικες μπορούν να ζήσουν για δύο ολόκληρα χρόνια, διαχειμάζοντας στο έδαφος. Μπορούν να εντοπιστούν για πρώτη φορά την άνοιξη μόλις φυτρώσουν οι πατάτες στον κήπο. Θα παραμείνουν στον κήπο κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας και της συγκομιδής, εκτός εάν ελέγχονται. Τόσο τα ενήλικα όσο και οι προνύμφες τρέφονται με φύλλα. οι προνύμφες είναι οι πιο αδηφάγοι τρώγοι.

Υπάρχουν πολλές άμυνες κατά των σκαθαριών της πατάτας του Κολοράντο:

• Φύτευση με χρόνο: Φυτέψτε τις πατάτες περίπου ένα μήνα νωρίτερα ή αργότερα από ό,τι θα μπορούσατε διαφορετικά, τα φυτά είτε είναι ώριμα είτε δεν έχουν ακόμη αναδυθεί τη στιγμή που τα σκαθάρια εμφανίζονται την άνοιξη. Οι πατάτες φυτεύονται γενικά την άνοιξη όταν η θερμοκρασία του εδάφους φτάσει τους 50°F.

• Άχυρο σάπια φύλλα: Ένα παχύ στρώμα αχυρόστρωμα – τουλάχιστον 4 ίντσες – μπορεί να δυσκολέψει τα σκαθάρια να βρουν σπορόφυτα ή φυτά.

• Καλύμματα σειρών: Τα σκαθάρια μπορούν να αποκλειστούν όταν οι καλλιέργειες προστατεύονται από καλύμματα σειρών κατά τη φύτευση. Σφραγίστε τις άκρες για να βεβαιωθείτε ότι τα σκαθάρια δεν μπορούν να μπουν μέσα ή ότι δεν έχουν παγιδευτεί μέσα στο κάλυμμα.

• Επιλογή με το χέρι: Τα σκαθάρια και οι προνύμφες μπορούν να αφαιρεθούν με το χέρι από τα φύλλα και να καταστραφούν σε κουτί με σαπουνόνερο. Ελέγξτε τα φύλλα των καλλιεργειών δύο φορές την εβδομάδα για αυγά, προνύμφες ή ενήλικα. Φροντίστε να μην ξεκολλήσετε κατά λάθος τα γυναικεία σκαθάρια ή τα αυγά τους. τα σκαθάρια είναι ευεργετικά για τις καλλιέργειες.

• Γη διατόμων: Απλώστε τη γη διατόμων γύρω από τους μίσχους των φυτών και ακόμη και στα φύλλα. Αυτό το λεπτό κονιορτοποιημένο υλικό που κατασκευάζεται από προϊστορικά θαλάσσια κοχύλια θα κόψει τις προνύμφες με μαλακό σώμα όταν σέρνονται κατά μήκος του.

• Βιοελέγχοι: Εφαρμογή Bt (Bacillus thuringiensis) για να σκοτώσει μικρές προνύμφες. Οι μεγάλες προνύμφες και οι ενήλικες μπορούν να θανατωθούν με ροτενόνη και πύρεθρο, ένα ισχυρό, αλλά βραχύβιο βοτανικό δηλητήριο. Ψεκάστε τα σε καλλιέργειες το σούρουπο όταν οι μέλισσες είναι λιγότερο δραστήριες. οι τοξίνες θα διασπαστούν σε περίπου έξι ώρες.

• Neem: Το εκχύλισμα ελαίου Neem είναι τοξίνη και απωθητικό των προνυμφών. Μπορεί να ψεκάζεται στα φυτά κάθε τέσσερις μέρες μέχρι να υποχωρήσει η συγκέντρωση των παρασίτων.

Schreibe einen Kommentar